1917

Nieuwe films op Netflix: Just Mercy, 1917 en Motherless Brooklyn

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Deze week: twee soldaten op een missie, true crime met Jamie Foxx en het regiedebuut van Edward Norton.

Just Mercy (2019)
Acteurs: Michael B. Jordan, Jamie Foxx, Brie Larson
Regie: Destin Daniel Cretton

Belangwekkende dramafilm over de onterecht veroordeelde Walter McMillian, met glansrollen voor Jamie Foxx en Michael B. Jordan, aan te raden voor liefhebbers van door feiten geïnspireerde series als When They See Us en For Life. De jonge advocaat en activist Bryan Stevenson (B. Jordan) ontdekt dat de veroordeling van McMillian (Foxx) rust op een zeer onbetrouwbare getuigenis en moet vervolgens alles uit de kast halen om de zaak opnieuw voor de rechter te krijgen. De regie was in handen van Destin Daniel Cretton, wiens Marvel-film Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings momenteel in de bioscoop draait. Cretton gaf in Just Mercy ook een rol aan Brie Larson, die haar grote doorbraak kende in de tevens door hem geregisseerde dramafilm Short Term 12.

1917 (2019)
Acteurs: George MacKay, Dean-Charles Chapman, Mark Strong
Regie: Sam Mendes

Een volledige film gemonteerd als een enkel onafgebroken shot was natuurlijk al vaker gedaan (Hitchcock deed het in de jaren veertig), maar qua setting leverden de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog toch even iets grotere complicaties op voor de makers van 1917, onder wie de Oscarwinnende cinematograaf Roger Deakins. In het drama volgen we letterlijk elke stap van twee jonge Britse soldaten die zich door (ogenschijnlijk) verlaten gebied banen om een zeer belangrijke boodschap af te leveren aan een door acteur Benedict Cumberbatch gespeelde kolonel. 1917 werd op indrukwekkende wijze geregisseerd door Sam Mendes, die het script baseerde op een verhaal dat zijn grootvader - die meevocht in de oorlog - hem als kind vertelde.

Motherless Brooklyn (2019)
Acteurs: Edward Norton, Gugu Mbatha-Raw, Alec Baldwin
Regie: Edward Norton

Het feit dat Edward Norton met Motherless Brooklyn zijn debuut maakte als schrijver en regisseur zorgde er echter niet voor dat hij het met zijn hoofdrol in de film even 'op safe' speelde. Norton mag zich graag uit laten dagen door rollen met risico (denk aan The Score) en ook zijn performance als Lionel Esrogg - een privédetective met het syndroom van Tourette die in het New York de jaren vijftig de moord op zijn mentor onderzoekt - had helemaal verkeerd kunnen vallen, maar kreeg uiteindelijk veel lof. De film ontving een meer gemengde reactie: volgens sommigen was de neo-noir een meesterwerkje in het genre, volgens anderen was de prent veel te lang en soms verwarrend. De deze maand overleden Michael K. Williams heeft een bijrolletje.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Lees ook