Hit & Run

Hit & Run S01E01-04: van Tel Aviv naar New York

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Het actiedrama is gemaakt door de makers van Fauda en is de eerste Netflix Original uit Israël.

Verhalen over mannen met specifieke skills die zoeken naar gerechtigheid of uit zijn op wraak doen het vaak goed. Denk aan Taken en John Wick of aan de in juni in de bioscoop verschenen film Nobody met Bob Odenkirk (Better Call Saul). Allen hebben ze iets met elkaar gemeen: een man die een ogenschijnlijk normaal leven leidt, maar eigenlijk een voormalig soldaat/ Navy Seal/ Special Forces/ 'probleemoplosser'/ of iets dergelijks is.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Dit is ook het uitgangspunt van Hit & Run, het eerste Israëlische actiedrama waarin zowel Hebreeuws als Engels gesproken wordt. Avi Issacharoff en Lior Raz, tevens de bedenkers van Fauda, bedachten de serie. Beiden waren ook onderdeel van de Special Forces tijdens hun dienstplicht in het Israëlische leger. Raz geeft tevens ook gestalte aan de hoofdpersoon Segev Azulai.

Segev werkt als toeristengids in Tel Aviv, heeft een tienerdochter en is getrouwd met de Amerikaanse danseres Danielle (Kaelen Ohm). Dani staat op het punt om naar New York te vertrekken voor een auditie, als ze wordt aangereden door een auto en overlijdt. De daders rijden door, wat de vraag oproept of het misschien opzettelijk was. Segev vertrouwt de autoriteiten niet en vraagt zijn nichtje Tali Saphira (Moran Rosenblatt) die bij de politie werkt. Dat zij zwanger is weerhoudt haar niet om de verdachten met hoge snelheid te achtervolgen in de auto en tot stilstand te brengen, en dat ook nog eens op hoge hakken.

Segev komt erachter dat Dani geheimen voor hem achterhield en reist naar New York om erachter te komen wie er achter haar moord zat. Heeft het met haar verleden te maken of toch met die van hem? In New York wordt hij geholpen door zijn ex-vriendin en journaliste Naomi Hicks (Sanaa Lathan). Noemenswaardig is dat zij een zwarte Joodse vrouw is, omdat we die zelden zien op televisie.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

De serie begint met veel plotwendingen en is soms onnodig traag, maar weet te onderhouden. Het boort geopolitieke issues aan en haalde inspiratie uit echte gebeurtenissen. Raz is enorm sterk en geloofwaardig in zijn rol en heeft zijn eigen verdriet gebruikt – en wellicht verwerkt – om de emotionele dimensie van zijn personage te spelen. Hij verloor namelijk zijn vriendin Iris Azulai op 19-jarige leeftijd in een terroristische aanval.

Cinematografisch is er een duidelijk verschil gemaakt tussen New York en Tel Aviv. New York doet grauw en hard aan, waar Tel Aviv kleuriger en zonniger overkomt. Ook lijkt het of de filmstijl soms geïnspireerd is door die uit de jaren 70 en 80.

Hit & Run S01, vanaf 6 augustus 2021 op Netflix

Lees ook