The Surgeon's Cut

The Surgeon's Cut S01E01-02: medische toverkunst

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

De docuserie duikt vier afleveringen lang in de fascinerende wereld van vier vooraanstaande chirurgen, ieder met een andere achtergrond en expertise.

De allereerste chirurg bij wie we mee mogen lopen hakt er direct hard in: de uiterst empathische dokter Kypros Nicolaides is een foetaal chirurg. In zijn ziekenhuis in Londen buigt hij zich over levensbedreigende complicaties zoals tweeling transfusie syndroom, waarbij de ene foetus meer bloed krijgt dan de ander; een complicatie waarbij meestal beide foetussen overlijden. De enige oplossing is met een telescoop de baarmoeder in te gaan, en ter plekke de bloedtoevoer met een laser te scheiden.

https://www.youtube.com/watch?v=Fft5igeEIEM

De beelden in de baarmoeder zijn zowel magisch als aangrijpend. Het is als een camera diep in de zee. Je ziet de doorschijnende vingertjes, de delicate adertjes van een 16 weken oude foetus. Tegelijkertijd is er ook de hartzeer van een echo waarbij de hartmonitor hartverscheurend stil blijft (in negentig procent van de gevallen overleeft in ieder geval één van de foetussen dankzij de procedure).

Wanneer je Nicolaides, de 'gekke Griekse dokter', via een spuit in de baarmoeder rechtstreeks bloed in het hart van een foetus hebt zien injecteren, dan valt zelfs een hersenchirurg daarna toch een beetje tegen (de serie volgt ook nog een hart- en een transplantatiechirurg). Dat doet overigens niets af aan de indrukwekkende prestaties en de toewijding van de sympathieke dokter Alfredo Quiñones-Hinojosa, die het verwijderen van een kwaadaardige tumor die is vergroeid met een belangrijke ader vergelijkt met het loskoppelen van een landmijn. Een verkeerd sneetje en je snijdt meteen de bloedtoevoer naar een hele hersenhelft af.

Quiñones-Hinojosa heeft ook een inspirerend persoonlijk verhaal. Hij kwam als immigrant zonder papieren vanuit Mexico Amerika binnen en schopte het binnen zeven jaar van seizoenarbeider tot Harvard-student (van ‘harvest’ naar ‘Harvard’). Hij ziet zelf ook zeker de symboliek: hoe diezelfde handen waarmee hij ooit onkruid verwijderde op een katoenplantage, nu tumoren lostrekken uit hersenkwabben.

Voor echt diepgaande kijkjes in een ziekenhuis of op een bepaalde afdeling kan je waarschijnlijk beter bij series zoals Lenox Hill en A Lion in the House terecht, maar The Surgeon’s Cut is wel een mooie introductie van vier bevlogen chirurgen.

The Surgeon's Cut S01, vanaf 9 december 2020 op Netflix

Lees ook