Steve Martin & Martin Short: An Evening You Will Forget for the The Rest of Your Life: oubollig en ergerlijk

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Oudgedienden Martin en Martin presenteren een avond die je snel zal vergeten.

Oudgedienden Steve Martin en Martin Short worden voorafgaand aan hun voorstelling in een theater in South Carolina aangekondigd door tussentitels die geleend lijken te zijn uit een stomme film. Dit is een flagrante hint: de avond die we voor de rest van ons leven zullen vergeten blijkt een weemoedige terugblik op de gloriejaren van de twee (ooit) immens populaire komieken. Terwijl de komische Champions League tegenwoordig een hegemonie is van sterren als Kevin Hart en Trevor Noah, waren het Martin en Martin die triomfeerden in de jaren 70 en 80. Respectievelijk in films als The Jerk (1979) en op televisie bij Saturday Night Live. Later waren ze ook samen te zien in de film Three Amigo's (1986).

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Dat de vergetelijk gehoopte avond een aaneenschakeling is van referenties naar vroegere decennia ligt in de lijn der verwachting. Een verwijzing naar de film Deliverance (1971) dient als een mooi bruggetje naar Steve Martin, die zelf – net als een personage uit de film – een begenadigd banjospeler is. De andere Martin – de kleine van het stel – dweept met de zangers die hem in zijn jeugd inspireerden: Tony Bennett en Frank Sinatra. Steve vertelt dat hij ooit Elvis ontmoette, die hem ongevraagd zijn nogal curieuze wapencollectie toonde. Ondertussen verschijnen op het grote scherm privéfoto’s van het duo.

Het publiek in Greenville – door Steve ‘Grinville’ genoemd – vindt het helemaal geweldig om de twee grootheden aan het werk te zien. Dat zal zonder twijfel liggen aan de gemiddelde leeftijd: veel millennials zullen niet opgetogen opkijken bij het horen van namen als Cary Grant en Fred Astaire. Omdat Martin en Martin hun oeuvre amper weten te actualiseren is het predicaat oubollig hier van toepassing. Short met zijn revue-achtige stukjes; zijn partner met archaïsche grapjes over het zwijgende gezicht van een vrouw waar hij seks mee heeft (is dit een buitengewoon ongemakkelijke anekdote over verkrachting?).

De opzichtige en hevig geregisseerde slapstick – Martin en Martin doen wel heel erg alsof alles spontaan gebeurt – is al vanaf de eerste minuut ergerlijk, wanneer Short een aantal malen te vroeg het podium opkomt. De geboren Canadees zou overigens uitgeroepen worden tot de winnaar als de voorstelling een wedstrijd zou zijn. Zijn imitatie van acteur Jimmy Stewart (weer zo’n antieke naam) is geestig en zijn tomeloze energie verslavend. De leukste grap is daarentegen van Steve en bevat wel een contemporaine boodschap: ‘Jared Kushner (de man van Ivanka Trump, de dochter van President Trump, red.) houdt van verrassingsseks in de ochtend. Hij zal de gevangenis geweldig vinden.’

Steve Martin & Martin Short: An Evening You Will Forget for the The Rest of Your Life, vanaf 25 mei 2018 op Netflix

Lees ook