First Man

Nieuwe films op Netflix: First Man, Rabat en Our Ladies

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Deze week: de eerste man op de maan, een autorit naar Marokko en een tripje naar Edinburgh.

Rabat (2011)
Acteurs: Nasrdin Dchar, Achmed Akkabi, Marwan Kenzari
Regie: Jim Taihuttu en Victor Ponten

Naast Meskina werden er dit weekend meer films van Nederlandse makelij toegevoegd op Netflix, zoals de vermakelijke roadmovie Rabat uit 2011. Het verhaal draait om Nadir (Nasrdin Dchar), Abdel (Achmed Akkabi) en Zakaria (Marwan Kenzari), die van Nederland naar Marokko reizen om een oude taxi af te leveren bij een vriend van de vader van Nadir. Dchar won als eerste Marokkaans-Nederlandse acteur een Gouden Kalf en menigeen zal zich zijn sympathieke dankwoord nog voor de geest kunnen halen. In 2018 herenigde Dchar met Akkabi voor Mocro Maffia, waarin ze deze keer juist aartsvijanden spelen. Kenzari werkte later nogmaals met Rabat-regisseur Jim Taihuttu aan Wolf (nu ook op Netflix) en de op Amazon te bekijken oorlogsfilm De Oost.

First Man (2018)
Acteurs: Ryan Gosling, Claire Foy, Jason Clarke
Regie: Damien Chazelle

In 2018 kreeg de eerste man op de maan dan eindelijk zijn welverdiende biopic. In First Man bekleedt een door een familietragedie geraakte Neil Armstrong door de jaren heen verschillende posities bij NASA, om uiteindelijk als commandant van de Apollo 11 geschiedenis te schrijven. Regisseur Damien Chazelle (The Eddy), die eerder met hoofdrolspeler Ryan Gosling werkte aan de musical La La Land, trok alles uit de kast om de technische kant zo realistisch en waarheidsgetrouw mogelijk te maken. De meer persoonlijke kant van de astronaut - het script werd gebaseerd op zijn officiële biografie - komt naar voren in de scènes met zijn vrouw, een mooie rol van Claire Foy (The Crown). Zie voor meer ruimtevaart ook de bejubelde serie For All Mankind op Apple TV+.

Our Ladies (2019)
Acteurs: Tallulah Greive, Abigail Lawrie, Rona Morison
Regie: Michael Caton-Jones

Na het grote falen van het eigenlijk al bij voorbaat gedoemde vervolg op Basic Instinct in 2006 werd de Schotse regisseur Michael Caton-Jones verbannen naar tv, iets dat toen - in de tijd voor streamingdiensten - nog gezien kon worden als een straf. De laatste jaren leverde hij toch weer enkele filmcredits af, zoals zijn grote passieproject Our Ladies, gebaseerd op een eind jaren negentig verschenen boek dat hij tot script liet bewerken door Alan Sharp, met wie hij eerder ook werkte aan het historische epos Rob Roy. De komische coming-of-age-film speelt zich af in 1996 volgt vijf vriendinnen op een katholieke school in de Schotse Highlands die naar het grote Edinburgh reizen voor een zangwedstrijd, maar zich daar meer bezighouden met jongens en plezier maken.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Lees ook