Crawl

Nieuwe films op Netflix: Once Upon a Time in America, Cold Mountain en Crawl

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Deze week: een soldaat op weg naar huis, alligators in de kelder en Sergio Leone's gangsterepos.

Cold Mountain (2003)
Acteurs: Jude Law, Nicole Kidman, Renée Zellweger
Regie: Anthony Minghella

Historisch oorlogsepos van regisseur Anthony Minghella, wiens vorige uitstapje in dit specifieke genre (The English Patient) in 1997 de grote winnaar was bij de Oscars. De film speelt zich af rond de Amerikaanse Burgeroorlog en volgt soldaat Inman (Jude Law, The Young Pope) die weer huiswaarts probeert te keren, terwijl zijn geliefde Ava (Nicole Kidman), die daar nog altijd op hem wacht, moeite heeft om haar boerderij draaiende te houden. Van de zeven nominaties won Renée Zellweger (What/If) haar eerste Oscar voor haar rol als Ava's dappere hulpkracht Ruby, maar de cast bevat nog veel meer bekende namen. Zo is de door veel vrouwen aanbeden Charlie Hunnam (ooit bijna Christian Grey) een zeer opvallende verschijning als psychopathische albino.

Crawl (2019)
Acteurs: Kaya Scodelario, Barry Pepper, Morfydd Clark
Regie: Alexandre Aja

Vaak is het een slecht teken als een film geen persvoorstellingen heeft, maar Crawl wist daardoor juist in enorm positieve zin te verrassen. De ecologisch verantwoorde 'creature feature' (stiekem is het door alle klimaatverandering veroorzaakte noodweer de ware vijand) volgt een vrouw (Kaya Scodelario uit Spinning Out) die zich tijdens een orkaan zorgen maakt om haar vader (Barry Pepper) en uiteindelijk vast komt te zitten in diens ondergelopen kelder, waar ze ingesloten wordt door alligators. Alexandre Aja (Oxygen) tekende voor de regie en Sam Raimi (het aanstaande Nightbooks) produceerde. De film was dat jaar een van de favorieten van Quentin Tarantino, die ooit Robert Forster castte in Jackie Brown omdat hij een groot fan was van diens film Alligator.

Once Upon a Time in America (1984)
Acteurs: Robert De Niro, James Woods, Elizabeth McGovern
Regie: Sergio Leone

Het laatste kunststukje van de Italiaanse grootmeester Sergio Leone liep bijna uit op een ramp: de voor de Amerikaanse release ingekorte versie van Once Upon a Time in America werd door pers en publiek gekraakt en zou pas veel later op video in ere hersteld worden. Een speelduur van twee uur en twintig minuten was natuurlijk veel te kort voor een meerdere decennia bestrijkende saga over de tumultueuze vriendschap tussen twee criminelen (James Woods en Robert De Niro) die samen opgroeiden in de ruige joodse achterbuurten van New York. Het Europese publiek werd getrakteerd op de versie van drie uur en vijftig minuten, nu op Netflix, terwijl de echte fans ook nog terecht kunnen bij een blu-ray-release met nog eens twintig extra minuten.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Lees ook