Aquaman

Filmtips: Aquaman, About Time en Kick-Ass 2

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Deze week: Jason Momoa als halfgod, romantiek van Richard Curtis, en bruut geweld met Jim Carrey.

About Time (2013)
Acteurs: Domhnall Gleeson, Rachel McAdams, Bill Nighy
Regie: Richard Curtis

About Time was in 2013 de naar eigen zeggen laatste regieklus van Richard Curtis, die de scripts schreef voor talloze romkoms (Notting Hill, Bridget Jones) en in 2003 zelf achter de camera stapte voor Love Actually. Het Britse antwoord op de klassieker Groundhog Day draait om de tijdreizende twintiger Tim (Domhnall Gleeson), die op zoek gaat naar een vriendin en zijn oog laat vallen op de mooie Mary (Rachel McAdams). Margot Robbie, in hetzelfde jaar dat de Australische actrice doorbrak met The Wolf of Wall Street, heeft een bijrolletje aan de start van de film. Overigens markeerde About Time na The Time Traveler's Wife de alweer tweede romantische tijdreisfilm van Rachel McAdams. Lees in deze column nog meer over liefde in tijden van tijdreizen.

Aquaman (2017)
Acteurs: Jason Momoa, Amber Heard, Patrick Wilson
Regie: James Wan

Eerlijk is eerlijk: de met vissen pratende Arthur Curry/Aquaman was altijd een beetje het buitenbeentje van de Justice League. Het was dan ook met name de casting van Jason Momoa die ervoor zorgde dat het personage serieus werd genomen. Want wie durft er nog te lachen als hij gestalte wordt gegeven door een acteur die bekendstaat om het spelen van brute barbaren als Declan Harp (Frontier) en Khal Drogo (Game of Thrones)? In zijn solofilm wordt de nu op het land levende Arthur weer terug naar de oceaan geroepen om de kwade plannen van zijn halfbroer (Patrick Wilson) te dwarsbomen. Nicole Kidman (The Undoing) heeft een bijrol als zijn moeder en Yahya Abdul-Mateen II (Emmy-winnaar voor Watchmen) speelt de bad guy Black Manta.

Kick-Ass 2 (2017)
Acteurs: Aaron Taylor-Johnson, Chloë Grace Moretz, Jim Carrey
Regie: Jeff Wadlow

De mengelmoes van bruut geweld en ironische humor die de eerste Kick-Ass zo sterk maakte komt in dit tweede deel minder goed uit de verf, en dus is het vooral Chloë Grace Moretz die de boel moet redden als de vrijuit vloekende Hit-Girl, hoewel er ook weer meer wannabe superhelden (en schurken) geïntroduceerd worden. De meest in het oog springende is Jim Carrey (Batman Forever) als Colonel Stars and Stripes, maar dat had ook te maken met het feit dat acteur vlak voor de verschijning van de film alsnog kritiek uitte op het brute geweld, iets dat de makers hem niet bepaald in dank afnamen. Mark Millar, op wiens stripboek Kick-Ass gebaseerd is, staat nu onder conctract bij Netflix en zou de franchise daar mogelijk weer terug willen brengen.

Lees ook