Devils

Devils S01E01: maffiosi op de aandelenmarkt

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

In Londen gesitueerde thriller van de makers van Suburra leunt op een matig scenario en oogt cliché.

Massimo Ruggero (Alessandro Borghi uit Suburra) is een jonge aandelenhandelaar. Hij heeft talent, onderschrijft zijn baas Dominic Morgan (Patrick Dempsey uit Grey's Anatomy); hij is de haai te midden van de vissen. In de ouverture van Devils zien we hoe de twee in 2011 een grote klapper maken op de aandelenbeurs. In de rest van de eerste aflevering zien we de opmaat ernaartoe, de grote zwendel die het in feite is. Want geknoei met koersen is ook een vorm van georganiseerde misdaad, lijkt de serie te zeggen. En dat is geen rare gewaarwording: een van de makers is Ezio Abbate, de showrunner van het in Rome gesitueerde Suburra, een show die ontegenzeglijk gaat over hoezeer de Italiaanse boven- en onderwereld met elkaar verbonden zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=KUALirUEngo&feature=emb_logo

Devils speelt zich daarentegen af in Londen, op een Amerikaans kantoor. Het is een internationale coproductie en ook evident de beoogde springplank voor Borghi die het wel zou willen maken in de Engelstalige acteerwereld. Hij speelt de protegé van Dempseys personage en de vraag is of Massimo uiteindelijk loyaal blijft aan zijn meester of dat hij de strijd met hem aanbindt. Het zijn cowboys, of maffiosi, die grenzen overschrijden uit pure machtswellust. En het zijn mannen die vroeg of laat zullen worden ontmaskerd, lijkt het. Hoewel het drama ook onbedoeld geestig is, zoals wanneer een jaloerse collega van Massimo boos spuwt: ‘We zijn hier niet in Italië en bankieren is geen georganiseerde misdaad.’

Het ligt er allemaal dik bovenop. De pakken, de sekswerkers, het – soms onverstaanbare – jargon, evenals de klinische sets en de netjes gecoiffeerde koppen. Het is vakkundig leentjebuur spelen bij Wall Street, The Wolf of Wall Street en Succession. De achterhaalde soundtrack bevestigt dit: het zijn klanken die niet zouden misstaan in een lowbudgetproductie uit de jaren negentig. En wanneer Borghi aan het einde van de aflevering in de voice-over begint te prevelen over ‘de duivel’ die in zijn oor fluistert, dan is de ergernis compleet. Ja, de titel verwijst naar de gewiekste haaien die in feite duivels zijn. Vertel eens iets nieuws. Maar dat is het probleem van het scenario: Devils is meer van hetzelfde, ondanks een prima acterende Borghi.

Devils S01, vanaf 5 juni 2020 op Videoland

Lees ook