Succession S02

Succession S02: machtsstrijd voelt urgenter en wranger

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Het niveau blijft onverminderd hoog; het Shakespeariaanse drama voelt urgenter, de humor wranger.

Wat gebeurt er achter de deuren van de allerrijksten van deze wereld? Wat drijft deze ongrijpbare elite, voor wie de enige drijfveer in het leven geld en macht lijkt te zijn? Het ijzersterke HBO-drama Succession bood in het eerste seizoen al een kijkje achter de deuren van het steenrijke Amerikaanse gezin Roy, dat een van de grootste mediabedrijven ter wereld in handen heeft.

https://www.youtube.com/watch?v=l9TKHvvaMfE

Het uitgesproken voornemen van pater familias Logan Roy (Brian Cox, prijzenwaardig op elk niveau) om met pensioen te gaan, leidde in het eerste seizoen tot een machtsstrijd die zoon Kendall (Jeremy Strong) letterlijk en figuurlijk in shock achterliet. Dit biedt ruimte voor zus Shiv (Sarah Snook), die tot nu toe afstand hield van het familie-imperium, om haar kans te grijpen. Ondertussen probeert zwart schaap Roman (Kieran Culkin) vooral te bewijzen dat hij meer waard is dan zijn vader hem inschat, en heeft Connor (Alan Ruck) ondanks zijn gebrek aan ervaring zijn zinnen gezet op een serieuze politieke carrière.

Meer dan het vorige seizoen lijkt het team van bedenker Jesse Armstrong te zijn geïnspireerd door de actualiteit; het drama voelt daardoor nog urgenter, de humor nog wranger. Belangrijke mededelingen doet Logan per Twitter (‘ik plaats een bericht en de markten reageren wel’) en de mediasector is vooral een manier om de wereld te manipuleren; objectief nieuws brengen staat niet hoog op het prioriteitenlijstje van de Roys. Macht is verslavend en wie er eenmaal aan geroken heeft, doet alles om het vast te houden en uit te breiden, ten koste van alles.

En waarom zouden ze ook niet? De hele wereld draait om hen die eenmaal een plek aan de top hebben verworven. Familieleden, adviseurs, werknemers, politici; iedereen buigt voor je. Het is de Roys, en vooral de kinderen, bijna nauwelijks te verwijten dat ze zulke onsympathieke, egocentrische hufters zijn geworden. Succession biedt hoogstaand Shakespeariaans drama waar je – mede door de briljante dialogen en het uitmuntende tableau van acteurs - ademloos naar blijft kijken; met fascinatie, onbegrip, medeleven en leedvermaak.

Succession S02, vanaf 12 augustus wekelijks een nieuwe aflevering bij Ziggo Movies & Series

Lees ook