Waarom domineren Britten de Amerikaanse televisie?

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

Amerikaanse series als The Walking Dead, Sons of Anarchy en American Gods hebben één ding gemeen: een Brit in de hoofdrol.

In veel grote televisieproducties wordt de hoofdrol, of soms een bijzonder prominente rol, gespeeld door een acteur uit Groot-Brittannië. Zombiekiller Rick Grimes wordt vertolkt door de in Londen geboren Andrew Lincoln; de hoofdrolspelers uit American Gods, Ian McShane en Ricky Whittle groeiden op in respectievelijk Blackburn en Oldham; de ultra-Amerikaanse Jax Teller uit Sons of Anarchy is een rol van Geordie (de benaming voor een persoon uit Newcastle) Charlie Hunnam. In speelfilms geldt deze Britse superioriteit trouwens ook: de huidige Spider-Man is net als veel superhelden Brits. Sommige fans komen daar pas achter als ze hun idool horen spreken bij een talkshow.

De lijst van Amerikaanse televisieseries met Britse hoofdrollen is ellenlang: Deadwood, House M.D., Masters of Sex, The Wire en noem maar op. De hegemonie van Britten wordt door sommige Amerikanen in de entertainmentwereld omschreven als een invasie. En hoewel deze ontwikkeling niet nieuw is, denk aan Engelse acteurs als Cary Grant in Hollywood in de jaren dertig, betekent dit evenwel dat Britten hevig concurreren met Amerikaanse (aspirant-)acteurs. Daarom rijst de vraag: hoe komt het dat de Britten het zo goed doen in de Verenigde Staten?

Charlie Hunnam in Sons of Anarchy

Lees ook