Book Club

Book Club: heerlijk ongecompliceerd en speels

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Echt niet alles draait om seks in komedie met powervrouwen Diane Keaton, Candice Bergen, Jane Fonda en Mary Steenburgen.

Foto credits: Melinda Sue Gordon

Wie had gedacht dat de pikante boeken Fifty Shades of Grey – en de vervolgen Fifty Shades Darker en Fifty Shades Free – een heilzame, bevrijdende werking hebben? Als een viertal dames op leeftijd – gespeeld door Diane Keaton, Candice Bergen, Jane Fonda en Mary Steenburgen – de trilogie beginnen te lezen in hun boekclubje, dan worden ze door sensuele passages geconfronteerd met hun eigen bestaan. Bergen, die een federale rechter speelt, overweegt om te daten, na 18 jaar geen seks te hebben gehad. Daar krijgt ze ook opmerkingen over: ‘Wat is er in al die tijd gebeurd met je vagina?’

Steenburgen speelt op haar beurt een vrouw in een ingedut huwelijk: manlief wil niet meer vrijen. Zo hebben de vrouwen allemaal redenen om hun levens op te fleuren. Met geestige scènes tot gevolg. Zoals wanneer Bergen met open mond een seksscène leest, en eerder al stipuleert dat ‘we dit echt niet gaan lezen’. Mooi ook is wanneer Keaton, die een weduwe speelt, tijdens een vliegreis naar haar dochters – die graag willen dat ze bij hun komt wonen – ineens verliefd wordt op een macho gespeeld door Andy Garcia, en hem nog voordat het vliegtuig opstijgt per ongeluk in zijn testikels knijpt.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Naast Garcia – de mannen mogen er net als de vrouwen zijn – passeren ook Don Johnson, Craig T. Nelson en Ed Begley Jr. – de revue. Net als, bijvoorbeeld, The Kominsky Method, is Book Club een dramedy die ouder worden viert. Hoewel echt niet alles om seks draait, blijkt ook de onomwonden boodschap. Book Club draait vooral om het gegeven dat er altijd tijd is om je leven een nieuwe wending te laten nemen. De film is in die zin ongecompliceerd, weinig pretentieus en vooral speels.

Book Club, vrijdag 17 maart 2023 om 23.45 uur op NPO 2

Lees ook