The Kominsky Method

The Kominsky Method S03E01: rouw en nieuw leven

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Sandy (Michael Douglas in topvorm) moet de realiteit onder ogen zien in prachtig slotseizoen.

Norman is niet meer. Dit komt niet als een verrassing. Acteur Alan Arkin (87) hield het na twee seizoenen voor gezien. De advocaat van beroemdheden kondigde in de slotaflevering van het tweede seizoen al zijn pensionering aan en de bijbehorende vuistregel 'met pensioen gaan betekent je doodsvonnis'. Hij had er vrede mee: zijn nalatenschap was volbracht. Maar, zagen we ook: acteercoach Sandy (Michael Douglas) was nog lang niet klaar met wat hij zijn nageslacht wil meegeven. Het slotseizoen van The Kominsky Method staat dan ook in het teken van rouw en nieuw leven.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

De aflevering begint met Normans uitvaartdienst. Sandy geeft een ontroerende maar meedogenloze speech. Over hoe streng Norman voor hem was en dat zijn boezemvriend hem had verzocht hem na zijn dood 'op een boot te flikkeren in de Los Angeles River'. De plechtigheid is niet in een synagoge omdat Norman de 'religieuze prietpraat' bespaard wilde blijven in zijn leven. Hierna volgen, want The Kominsky Method is een dramedy, nog een aantal onpasselijke – maar geestige – speeches. Zo wil Normans dochter, de ex-verslaafde, een afkickkliniek op de Galapagoseilanden oprichten.

Er is immers een erfenis. De vraag is evenwel hoe die verdeeld zal worden – een thema in de rest van het seizoen. Maar nu wil Sandy het liefst alleen rouwen. Dat er ’s avonds op zijn oprit ineens een hondje genaamd Irving verschijnt – Irving was Normans tweede naam – ziet hij als een teken van God. Evenals dat hij in bed belandt bij de Russische eigenaresse van de viervoeter. Maar aan het einde van de aflevering blijkt ze een sekswerker te zijn en Sandy blijkt het slachtoffer van zijn eigen dagdromen. Hij moet de realiteit onder ogen zien te komen, en Michael Douglas acteert dit vol overtuiging.

Het fijne aan The Kominsky Method is dat al die oude namen – inclusief Paul Reiser en Jane Seymour – de kijker laten ruiken aan oud-Hollywood. Dit zijn mensen die vaak al acteerden in de jaren zeventig, die soms de handen hebben geschud met iconen die de hoogtij van de zwijgende film nog hebben meegemaakt. Sterker nog: Douglas is de zoon van een van de grootste filmiconen – Kirk, natuurlijk – uit de geschiedenis. Nog een keer zien we ze in beeld, en wat zijn ze mooi, die acteurs op leeftijd. Hoewel ook hun leven, net als dat van hun personages, vergankelijk is.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

The Kominsky Method is wat dat betreft een mooi voorbeeld van de term bitterzoet.

The Kominsky Method S03, vanaf 28 mei 2021 op Netflix

Lees ook