Blow the Man Down

Blow the Man Down: vrouwelijke cast schittert

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

Spannende tragikomische thriller à la de gebroeders Coen (Fargo, Blood Simple).

Blow the Man Down is de titel van een negentiende-eeuws zeemanslied wat verwijst naar een visser die tijdens een storm overboord wordt geslagen door een ferme windvlaag. Het is toepasselijk gekozen voor de gelijknamige film die is gesitueerd in een vissersdorpje in de kille Amerikaanse staat Maine. Een plek die bekendstaat om kreeftvangst, vissoep, sneeuw, grauwe hemels en dronkenmannen. Het verhaal wat filmmakers Bridget Savage Cole en Danielle Krudy ons voorschotelen voelt als een eigentijdse variant op Agatha Christie, gelardeerd met de gitzwarte humor uit het vroege oeuvre van de welbekende gebroeders Coen (denk aan Blood Simple en Fargo).

https://www.youtube.com/watch?v=uWM1U_kd0rE

Dat Blow the Man Down tijdens zijn première op het Tribeca Film Festival in New York vorig jaar april direct als zodanig werd omschreven, is geen verrassing. Er zijn legio raakvlakken met Joel en Ethan Coen. In de thriller komt net als in Fargo een sympathieke politieagent voor die altijd trek heeft – en die zijn werk serieus neemt. (Zie Frances McDormand in Fargo.) En Savage Cole en Krudy wisselen drama voortdurend af met hilariteit. De fijne visuele en taalkundige metaforen - een vis wiens oog wordt doorgestoken; de titel die ook slaat op fellatio (in een bordeel) - completeren het geheel.

Centraal in de film staan de zussen Priscilla (Sophie Lowe) en Mary Beth (Morgan Saylor). Hun leven heeft een jaar lang op pauze gestaan, omdat ze voor hun zieke, inmiddels overleden, moeder hebben gezorgd. De voorbeeldige Priscilla neemt de honneurs waar in de viswinkel van de familie; Mary Beth is een luilak die de desolate, saaie plek waar ze zich begeeft zo snel mogelijk wil verlaten. Door een ongelukkige samenkomst van omstandigheden raken de zussen betrokken bij een moord die weer gelinkt wordt aan een esoterisch bordeel – zo’n etablissement dat al decennia oogluikend wordt toegestaan door de andere dorpelingen.

Een briljante Margo Martindale (The Americans, Justified) speelt de bordeelhoudster, die het aan de stok krijgt met een groep buurvrouwen (onder leiding van een personage gespeeld door niemand minder dan June Squibb, bekend van Nebraska). Ze tolereren haar bedrijvigheden niet meer. De zussen moeten op hun beurt pogen de moord te verdoezelen. Waardoor het verhaal in een stroomversnelling geraakt. Met als gevolg een tragikomisch misdaaddrama dat nog niet van het kaliber ‘Coen’ is, maar je mag dit zeker geen mislukking noemen. Blow the Man Down is dapper gemaakt, spannend en een etalage voor vrouwelijk acteertalent.

Blow the Man Down, vanaf 20 maart 2020 op Amazon Prime

Lees ook