Zie Mij Graag S01: de dramatische kant werkt het best

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Originele ideeën te over in de Vlaamse serie Zie Mij Graag, maar aan de uitwerking schort het nog wel eens.

Zie Mij Graag draait om Anna (Alejandra Theus) en haar onbehouwen man Ben (Stan Van Samang). Hun huwelijk is niet meer wat het geweest is en ze besluiten uit elkaar te gaan, waarna Anna moet zien om te gaan met het leven van een single en het feit dat haar zoons soms tijd bij hun vader doorbrengen.

https://www.youtube.com/watch?v=f-nqXtHYKyQ

Het thema van een scheiding biedt, voor de tragikomedie die Zie Mij Graag belooft te zijn, veel mogelijkheden. Er zitten enkele veelbelovende scènes in, zoals het moment waarop het koppel in het gemeentehuis afspreekt om de scheiding te formaliseren. Anna wacht op haar toekomstige ex-man en we gaan mee in haar fantasie, waarin alles weer even koek en ei is: ach, waarom zouden we het niet nog een keer kunnen proberen?

De fantasiesequentie eindigt met een intense kus, die wordt overgenomen door alle mensen in de hal. Dit moment van euforie komt abrupt tot einde als haar eega haar uit de droom helpt. Ze gaan over tot de orde van de dag: de scheidingspapieren moeten ondertekend worden. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Achtereenvolgens wordt dit bemoeilijkt door een niet-werkende pen en een bommelding, om het uiteindelijk maar met een week uit te stellen.

Helaas lukt het Zie Mij Graag niet om de originaliteit en kwaliteit van de grappige scènes vast te houden. Met de dramatische kant zit het wel redelijk goed, maar de komische kant schuurt hier en daar flink. En dat terwijl deze wel de overhand lijkt te willen voeren. Een gemiste kans is ook de voice-over van Anna, die haar gedachten op een komisch bedoelde manier met de kijker deelt. Dit is een vaak beoefende stijlgreep en voegt weinig toe.

Het feit dat de komische aspecten de boventoon voeren, getuigt meteen van de overduidelijke valkuil waar tragikomische films en series vaak intrappen: de verhouding die te ver doorslaat naar één van de twee kanten. In Zie Mij Graag werkt deze verhouding zichzelf tegen: de minder geslaagde komische kant is dominant, terwijl de beter uitgewerkte dramatische elementen minder aandacht krijgen.

Enkele ongeloofwaardige scènes, zoals een staat van dronkenschap die op slag verandert in een bijna nuchtere uitstraling, dragen bij aan het gevoel van imperfectie. Ook het acteerwerk van hoofdrolspelers Theus en Van Samang is (nog) niet op het niveau dat je zou willen bij een serie als deze. Iets meer aandacht voor het script en met name de regie had Zie Mij Graag goed gedaan.

Zie Mij Graag S01, vanaf 12 november 2018 op Videoland

Lees ook