Worn Stories

Worn Stories S01: de kracht van kleding

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

In de documentaireserie vertellen mensen over hun meest gekoesterde kledingstukken.

Iedereen heeft wel een kledingstuk in de kast hangen dat verweven is met een gebeurtenis. Een bijzonder kledingstuk dat je alleen aandoet tijdens een speciale gelegenheid. Of een die je liever nooit meer aandoet maar toch houdt, omdat je er speciale herinneringen aan hebt. Een T-shirt, jurk, blazer, broek of blouse kan vol herinneringen zitten. Bijvoorbeeld aan hoe je niet opgaf, een overleden dierbare, je eerste baan, of hoe je je zelfwaarde terugkreeg. Met kleding kun je je identiteit uiten. Het is een manier om te laten zien wie jij bent en hoe je gezien wil worden.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

'Kleding is belangrijk. Hoe mensen zich kleden verandert hoe we ze zien.' In Worn Stories vertellen alledaagse mensen (en een paar bekenden) bijzondere, hartverwarmende, emotionele en herkenbare verhalen aan de hand van hun meest gekoesterde kledingstuk.

In acht afleveringen van ongeveer een halfuur komen verschillende thema’s aan bod: verandering, uniformen, overleven, liefde, gemeenschap, gevonden voorwerpen, opgroeien en nieuwe beginnen. De geïnterviewde protagonisten worden geïntroduceerd met alleen hun voornaam en het gekozen kledingstuk. Hierdoor blijft de persoon zelf in zekere zin anoniem en gaat alle aandacht naar hun verhaal. De persoonlijke verhalen worden afgewisseld met prachtige visuele animaties in verschillende stijlen - zoals kleipoppetjes en illustraties, maar ook papier- en stofcollages - waardoor de verhalen nog levendiger worden.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Worn Stories straalt, net als kleding, veel diversiteit uit en is geïnspireerd op het boek met gelijknamige titel uit 2014 van Emily Spivack. Naast Spivack treedt Jenji Kohan (Orange Is the New Black) aan als uitvoerend producent.

Welke rol kleding heeft in ons leven staat centraal in de serie en na een jaar waarin we weinig gelegenheid hebben gehad om onszelf op te doffen, is dit een fijne reminder dat je met kleding creatief kunt zijn en je humeur kunt verbeteren.

Worn Stories S01, vanaf 1 april 2021 op Netflix

Lees ook