Wie is de mol S20E02: Belfor de laatste ronde

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

En weer wordt de pot niet echt lekker gespekt. De verdienste van de Mol of hebben we te maken met een zwakke groep? We duiken iets dieper in de materie en zetten de molstreken en hints van aflevering 2 op een rijtje.

Bij de eerste opdracht kan 2500 euro worden verdiend, maar wordt er ‘slechts’ 1500 euro verdiend. Op het eerste gezicht een prima score, ware het niet dat er toch 1000 euro níet verdiend is. De Mol is er veel aan gelegen om het kastje onjuist of niet aan te sluiten. Immers, op die manier gaat er niet alleen 500 euro verloren, maar óók de 500 euro bonus die kan worden verdiend bij een volledige verbinding met de andere kastjes verdwijnt uit het zicht. Eén groep kreeg de elektriciteit niet rond: Miljuschka, Leonie en Nathan. Verdacht!

We kunnen er verder ook wel blind van uitgaan dat de afleveringstitel, ‘tegendraads’, slaat op deze opdracht. Want zie hier: koperdraad en kabelhaspels in overvloed. Het tegendraadse kan hem zitten in Rob die tegen de richting van de lange kabel in loopt richting Claes. Of Jaike die tegen de richting van de kabel in aanwijzingen naar Buddy schreeuwt. Of, nou ja, iedereen was met kabels en draden in de weer.

Tot slot wijzen we even op de euforie bij de groep en het uitgestreken gezicht van Jaike. Haha, die is niet snel tevreden. Of de Mol.

De tweede opdracht was even hilarisch als onmogelijk te voltooien. Als geen enkel duo geld weet binnen te brengen of daar ook maar dicht bij in de buurt komt, is de opdracht simpelweg te moeilijk. Of de tijd te kort. Maar het levert wel fantastische televisie op!

Mogen we hierbij een oproep doen om de volledige taxirit van Nathan, Rob en die leuke Chinese taxichauffeur uit te zenden? Anderhalf uur plezier. Als we niet beter zouden weten, zouden we zonder twijfel al onze punten in de WIDM-app op die taxichauffeur inzetten. Die zat de boel behoorlijk te verstieren en stelde zelfs voor ergens wat te gaan drinken.

De Mol hoefde hier niet in actie te komen, zal een heerlijke dag hebben gehad en kon misschien hier en daar zelfs vertrouwen kweken bij de medekandidaten. Voorspelling: op het signaalbord boven op het dak - waarop 'Wie is de Mol? valt te lezen - verschijnt ook de naam van de Mol. Maar dat zien we pas in de finale-aflevering.

De laatste opdracht is bij voorbaat al niet te doen. En dat binnen drie kwartier. Er moet zóveel goed gaan, wil deze opdracht slagen. Een puzzel, camera’s, een control room en 6 walkie talkies. Een dodelijke cocktail WIDM-elementen die steevast leiden naar hetzelfde resultaat: 0 euro in de pot.

Wonder boven wonder verloopt de communicatie best goed - Ellie Lust mag tevreden zijn - gaat het allemaal vrij soepel en worden er zowaar wat puzzelstukken (lees werelddelen) op de goede plek gelegd. Voor de Mol geldt: een ontbrekende schakel houdt al in dat de opdracht mislukt, dus een Molstreek kan veel potgeld besparen.

Wat opviel: Jaike rijdt in haar eentje 32 minuten door het park voordat ze van Leonie een instructie ontvangt. 32 minuten!? Zonder een puzzelstuk te vinden? Wat is er in hemelsnaam in die 32 minuten gebeurd met Jaike?

En die kleuren op de wereldkaart! Waarom waren sommige landen groen en andere landen zwart? Zit hier een hint in verborgen? We gaan dit uitzoeken en geven volgende week op deze plek uitleg.

Bij de test gaat Tina naar huis. Jammer, want ze zorgde wel voor een fijne sfeer met haar droge humor. ‘Fijne avond, de groetjes’, afscheid nemend van haar taxichauffeur bij opdracht 2. Voor haar te hopen dat ze niet dezelfde chauffeur heeft op weg naar het vliegveld. Beslist dat ze dan níet op het vliegveld is aangekomen… Tina, de groetjes!

Wat ons verder nog opviel!

- Herinneren we ons nog het testbeeld uit aflevering 1? In de live-uitzending was dit duidelijk zichtbaar, maar bij terugkijken via NPO Start is dit testbeeld verwijderd. Wanneer we dit testbeeld gaan ontleden als Morse komen we tot de volgende conclusie: lang kort lang kort kort kort lang lang. Even stap voor stap: Lang-kort-lang = C. Kort-kort = I. Lang-lang = M. C-I-M. Claes Is Mol?

- Zowel de titel van de eerste aflevering (‘Afgeschermd’) als de tweede aflevering (‘Tegendraads’) bestaat uit elf letters. Er zijn twee kandidaten met een naam van elf letters: Buddy Vedder en Jaike Belfor. Maar enkel op Jaike zijn beide afleveringstitels van toepassing. In aflevering 1 schermde ze de ogen van twee medekandidaten af en in aflevering 2 schreeuwde én liep ze tegen de richting van de draad in.

- De test. Zowel in aflevering 1 als in aflevering 2 zag Nathan zijn scherm als eerst en Leonie haar scherm als nummer twee. Van de andere kandidaten heeft alleen Buddy nog maar een groen scherm gezien. Opmerkelijk.

Lees ook