When We First Met: een Netflix not so original

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Adam Devine blijkt als komisch middelpunt nog niet klaar voor het echte werk.

Vorig jaar kondigde Netflix aan dat het bedrijf in 2018 met zeker tachtig ‘original films’ wil gaan komen. Dat komt neer op bijna zeven films per maand. En na het zien van één van die tachtig films wordt duidelijk dat origineel een relatief begrip is. When We First Met begint als een gemiddelde romcom uit de jaren ’90 van de vorige eeuw. Stadsgezichten, een olijk muziekje en credits in een speels font. Het is niet de enige keer dat de film gedateerd aanvoelt. Regelmatig komen er ouderwetse ideeën voorbij in grappen over de relatie tussen mannen en vrouwen.

Daarbij draait alles om Noah Ashby (Adam Devine, binnenkort ook op Netflix te zien in Game Over, Man!), een pianist die op een Halloweenfeestje direct een klik heeft met Avery (Alexandra Daddario). De twee eindigen na een leuke avond met een knuffel in plaats van een kus en drie jaar later vraagt Noah zich op haar bruiloft af wat hij anders had moeten doen. Via een wens in een magisch pasfotohokje, dat sterke associaties oproept met de waarzegmachine uit de Tom Hanks-komedie Big, mag hij drie jaar terug in de tijd voor een serie herkansingen.

https://www.youtube.com/watch?v=d2sJNee7FQ4

Op het moment dat Noah zich realiseert wat voor kans hij krijgt, knipoogt de film even naar Back to the Future, met Huey Lewis’ Back in Time op de soundtrack. Helaas heeft de film meer weg van een slappe b-versie van Groundhog Day (bekijk hier nog meer versies van Groundhog Day). Steeds mag Noah de eerste ontmoeting opnieuw doen, om daarna drie jaar later wakker te worden in een alternatieve werkelijkheid.

Waarom iemand dat überhaupt zou willen is een vraag die je kleine beetje sympathie voor het hoofdpersonage al doet wankelen. Waarom zou je alle eerste momenten met iemand waar je verliefd op bent willen overslaan? En waarom zou je, als Avery tijdens een eerste avond duidelijk maakt dat ze een vriend nodig heeft, blijven proberen om haar het bed in te krijgen. Het voelt op zijn minst dubieus.

In het ene scenario is Noah na drie jaar een immense klootzak geworden waar Avery zo nu en dan een booty call mee heeft, in een ander scenario is hij een succesvolle zakenman. De extreme varianten die zijn persoonlijkheid aannemen, maken hem er niet bepaald sympathieker op.

Gelukkig stuurt het verhaal richting het einde nog wat bij. Dan blijkt al het voorgaande toch vooral een excuus geweest voor Devine om eens lekker gek te mogen doen. De acteur is prima te pruimen in een bijrol in Modern Family of als hij gecombineerd wordt met iemand anders, zoals Aubrey Plaza in Mike and Dave Need Wedding Dates, maar hij heeft echt te weinig charisma om een hele film te dragen.

When we first met, vanaf 9 februari 2018 op Netflix

Lees ook