Welcome to Sweden S01-S02: liefde, heimwee en misverstanden

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Eindelijk een geslaagde relationele komedie waarin Greg Poehler (You Me Her) niet het derde wiel aan de wagen is.

In de polyamoureuze tv-serie You Me Her (Netflix) is Greg Poehler vaak – letterlijk - het derde wiel aan de wagen, maar in de relationele komedie Welcome to Sweden (Ziggo) komt hij beter tot zijn recht. Dat mag natuurlijk ook wel, in een serie die je zelf geproduceerd hebt.

Toch komt ook het liefdesleven van de Amerikaanse accountant Bruce (Poehler) niet zonder obstakels, wanneer hij in een opwelling met zijn Zweedse vriendin Emma (Josephine Bornebusch) meeverhuist naar Stockholm.

Welcome to Sweden is losjes gebaseerd op Poehlers eigen leven. Ook Greg viel als een blok voor een blonde Zweedse dame en leeft nu al jarenlang gelukkig met haar en hun drie kinderen in het land van ABBA, IKEA en knäckebröd. Het warme onthaal dat Greg destijds ten deel viel, zit er voor Bruce niet in, verklapte Poehler in een interview. ‘Dat is voor een tv-serie natuurlijk niet heel interessant.’

En dus ondervindt Bruce de nodige struikelblokken, vooral in de omgang met zijn toekomstige schoonouders Birger (Claes Månsson) en Viveka (Lena Olin), die haar minachting voor deze stuntelende Amerikaan niet onder stoelen of banken steekt. Ook zijn er genoeg culturele misverstanden, zoals wanneer Bruce zich laat ontvallen dat hij kaneel ‘haat’. Viveka (in het Zweeds): ‘Hitler kan je haten, maar kaneel?!?’ Zelfs Emma kijkt hoofdschuddend toe hoe Bruce zonder succes kennis probeert te maken met de buren. ‘In Zweden vragen we alleen hoe het met iemand is als we ook écht het antwoord willen weten.’

Als Welcome to Sweden alleen maar zou gaan over deze wederzijdse culture shock, zou je als kijker snel zijn uitgekeken. Maar de serie durft dieper te gaan. Ook zonder culturele kloof loopt het leven van Bruce en Emma niet helemaal op rolletjes. Van accountant van de sterren is Bruce nu opeens de huisman en Emma de kostwinner (nog zo’n opvallend verschil met Amerika: op Emma’s kantoor krijgt iedereen hetzelfde betaald). Daar zit je dan, zonder baan, familie en vrienden in een land waar je schoonouders je maar net gedogen en je de taal niet spreekt. Is je grote liefde je dit allemaal wel waard?

Verder zit de serie vol met leuke cameo’s van bekende mensen die aangedikte versies van zichzelf spelen, waaronder – natuurlijk - Gregs grote zus Amy Poehler, Will Ferrell (zelf getrouwd met een Zweedse), Jack Black, één van de ABBA’s en Gene Simmons (Emma: ‘Aangenaam kennis te maken, Gene!’ Gene Simmons: ‘Jij mag Gene Simmons zeggen’). Aubrey Plaza heeft de sappigste terugkerende bijrol als een stalkerige versie van zichzelf, die Bruce maar niet met rust kan laten. Illeana Douglas en Patrick Duffy als de ouders van Bruce maken de cast – en de serie - compleet.

Welcome to Sweden, vanaf 1 juni 2018 op Ziggo

Lees ook