Long road home

Wat je mag verwachten van The Long Road Home

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Toen de soldaten van de eerste cavaleriedivisie van het Amerikaanse leger op zondag 4 april 2004 koers zetten naar de wijk Sadr City in Bagdad, dachten zij de gemeenschap te gaan helpen met een rioolprobleem.

Een jaar eerder was Saddam Hoessein onttroond en het door de VS gedomineerde, tijdelijke bestuur van Irak hechtte waarde aan het kweken van sympathie. Het liep anders. De Amerikaanse bewindvoerder in Irak had een week eerder de krant Al-Hawza verboden, spreekbuis van de beweging rondom Muqtada al-Sadr, zoon van de naamgever van Sadr City. Dat was voor Al-Sadr de druppel die de emmer deed overlopen. Op deze zondag riep hij zijn aanhangers op tot gewelddadig verzet – een kantelpunt in de Irakese burgeroorlog. De eerste cavaleriedivisie kwam, volledig onvoorbereid, in een hinderlaag terecht.

The Long Road Home heet het boek uit 2007 dat de tv-journaliste Martha Raddatz schreef over de divisie in het nauw. Knap verweeft ze de hinderlaag met inderhaast ondernomen reddingspogingen door nabij gelegerde troepen en, vooral, met de angstige uren die de ingeseinde familieleden van de betrokken soldaten sinds het begin van de vuurgevechten doormaakten. Het boek werd een bestseller en mag volgens The Washington Post een ‘meesterwerk van literaire non-fictie’ heten. National Geographic, dat wil inzetten op oorspronkelijk drama, brengt nu een verfilming. De vorm is een achtdelige serie, waarvan iedere aflevering het verhaal vertelt vanuit het perspectief van een andere militair. Met onder anderen Michael Kelly (Doug Stamper uit House of Cards) en Sarah Wayne Callies (The Walking Dead).

The Long Road Home: zondag, National Geographic, 21:30 uur

Lees ook