Trial by Fire

Trial by Fire S01E01: vrouwelijke veerkracht en vastberadendheid

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Indiase dramareeks draait om de nasleep van een bioscoopbrand in 1997 die door wakkert tot in het heden.

Foto credit: AkshayPawar / Netflix

Op vrijdag 13 juni 1997 woedde er een brand in de Uphaar-bioscoop in het Indiase New Delhi. 59 mensen kwamen hierbij om het leven. Het drama maakte aantoonbaar hoe slecht het in de metropool gesteld was met brandpreventie. In de nasleep spanden nabestaanden een civiele rechtszaak aan tegen onder meer de uitbaters van de bioscoop. In het pand was namelijk in 1989 ook al eens een brand. Trial by Fire is een dramatisering van deze tragedie. Gefilmd vanuit het perspectief van Neelam Krishnamoorthy (Rajshri Deshpande): de moeder van twee kinderen die in de vuurzee omkomen.

https://www.youtube.com/watch?v=7rMFBiglRXI

Zij besluit vrij snel na de brand om de schuldigen te achterhalen. Via haar netwerk belandt ze bij een televisiestation dat beelden heeft van de hulpdiensten die ter plekke verschijnen en daarop ziet ze een bekend gezicht – heeft dit mysterieuze figuur iets op zijn kerfstok? Ook ontdekt ze dat de deuren van de cinema op slot waren gedaan. Waarschijnlijk om te voorkomen dat er tussentijds mensen illegaal naar binnen zouden gaan. Ondertussen is Shekhar (Abhay Deol) druk op zoek naar z’n echtgenote Neelam. Terwijl hij thuis met familieleden met lede ogen naar het nieuws zit te kijken is zij de straat op gegaan.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Trial by Fire is dan ook een verhaal over vrouwelijke veerkracht en vastberadenheid. Hoewel in de eerste aflevering vooral de nadruk ligt op wanhoop en melodrama. Als kijker voel je al aan waar dit alles naartoe gaat. Het is daarentegen juist zo knap als scenarioschrijvers, juist bij het verbeelden van waargebeurde verhalen, de kijker op het verkeerde been zetten. Tegelijkertijd is deze keuze, de boodschap er dik bovenop leggen, begrijpelijk. Trial by Fire wil nogmaals de aandacht vestigen op het onrecht dat lang na de vuurzee bleef door wakkeren.

Trial by Fire S01, vanaf 13 januari 2023 op Netflix

Lees ook