The Queen's Gambit

Top 100: de beste series van 2020 op een rij

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Het afgelopen jaar bleven we massaal thuis, maar mede daardoor zagen we veel moois op televisie. We maakten een top 100 met de beste series van 2020.

100 - The Eddy
Netflix

Na films als Whiplash en La La Land brengt regisseur Damien Chazelle zijn liefde voor jazz naar het kleine scherm met The Eddy. Zijn grote passieproject volgt Elliot (Andre Holland uit Moonlight), een muzikant in hart en nieren die met veel pijn en moeite zijn jazzclub in Parijs draaiende probeert te houden. De serie ademt jazz dankzij de soundtrack van Glen Ballard en Randy Kerber, maar ook omdat het opzwepende ritme van het genre vertaald is naar een zeer dynamische montage. De makers zijn ook duidelijk liefhebbers van de Franse cinéma vérité: de filmstijl is rauw, vaak gefilmd vanaf de schouder, naar het lijkt op 35 millimeter. (OL)

99 - Miracle Workers S02
Videoland

Het tweede seizoen van Miracle Workers heeft dezelfde cast (met Daniel Radcliffe en Steve Buscemi) en dezelfde satirische humor, maar het verhaal speelt zich deze keer af in de Middeleeuwen. De serie daagt in zekere zin de kijker uit om na te denken over vastgeroeste tradities en gewoontes, en om open te staan voor veranderingen die het leven mooier en makkelijker kunnen maken. Hoewel het verhaal zich dus afspeelt in het verleden, zijn er volop kritieken op moderne tijden. Bovenal laat de komedie zien dat er geen wonderen nodig zijn om mensen elkaar te laten begrijpen, maar empathie, zelfreflectie, erkenning en gewoon menselijkheid. (CD)

98 - After Life S02
Netflix

Is Tony Johnson (Ricky Gervais) weer een stap verder in de verwerking van de dood van zijn vrouw Lisa (Kerry Godliman)? Hij belooft dat hij ‘zichzelf gaat herpakken’ maar vervalt toch al snel weer in zijn oude gedrag, hoewel Gervais - tevens de schrijver en de regisseur - zijn personage ditmaal iets vriendelijkere trekjes heeft toebedeeld. Zo laat hij iets meer betrokkenheid zien wanneer hij als journalist mensen interviewt. Dat is ook logisch: Tony kan niet nóg een seizoen iedereen van zich vervreemden met zijn abusievelijke streken. Gelukkig is Gervais nog altijd messcherp en soms schuurt hij ook dicht tegen zijn stand-up persona aan. (OL)

97 - Unorthodox
Netflix

Solide miniserie over een jonge Joodse vrouw die haar verstikkende religieuze omgeving in New York ontvlucht en in Berlijn op zoek gaat naar zichzelf. De chassidische gemeenschap waar Esther (Shira Haas) opgroeit wordt gekenmerkt door rigide voorschriften en afschuw van het moderne leven – geen smartphones, geen televisie en geen westerse ideologieën. In Duitsland is alle vrijheid daarna overweldigend en verwarrend, maar uiteindelijk past ze zich toch aan. De makers weven het verleden en het heden evenwichtig door elkaar heen, weten stereotypering te voorkomen, en de religieuze aspecten worden heel serieus genomen. (GD)

96 - The Nest
BBC

Hoever ga je om te krijgen wat je wil? Dat is de vraag in de psychologische thriller The Nest. De miniserie volgt een trend in het verkennen van moraliteit en gaat in op onderwerpen als onvruchtbaarheid, draagmoederschap, sociale mobiliteit en klassenverschil. Het verhaal draait om een mysterieuze tiener (Mirren Mack) die heel graag draagmoeder wil worden voor een ogenschijnlijk perfect koppel dat geen kinderen kan krijgen. Het sublieme acteerwerk van Mack bouwt de spanning vakkundig op. Haar personage balanceert daarbij op de dunne scheidslijn tussen 'onschuldig slachtoffer van het systeem met rebelse kant' en 'ijskoude psychopaat'. (CD)

95 - The New Pope
Lumiere

Het tweede seizoen van Paolo Sorrentino’s drama had strakker verteld kunnen worden, maar betovert nog steeds met momenten van grote schoonheid. Vooral John Malkovich is een grote aanwinst. Zijn personage wisselt eloquentie en wijsheid af met onzekerheid en zelfverachting. Menselijke imperfectie is dan ook een centraal thema in The New Pope: kardinalen worstelen met alcoholisme, jaloezie en erotische verlangens die niet stroken met de Roomse richtlijnen. De verhaalvorm heeft wat mankementen, maar de beelden van Sorrentino zijn weer perfect gepolijst. Geen andere regisseur is in staat om je zo te overvallen met prachtige plaatjes. (MvB)

94 - Koppensnellers
NPO Plus

Lineke Rijxman schittert in deze met durf gemaakte dramedy als de kersverse hoofdredacteur van een fictief dagblad, waar haar personage Dana met nieuwe ideeën over sanering direct al haar werknemers tegen zich in het harnas jaagt. Toch is ze niet helemaal gewetenloos. Ja, ze wil geld verdienen, maar ze wil ook zinvolle relaties opbouwen met de mensen om haar heen. Zo probeert ze in contact te komen met haar zoon (Tim Linde) en kleindochter, die ze al enige tijd niet meer heeft gezien. Het is een genot om naar Rijxman te kijken en haar personage doet met haar bitse blik, rigiditeit en vastberadenheid denken aan Selina Meyer uit Veep. (OL)

93 - Cold Feet S09
NPO Plus

Waar veel sitcoms vooral werken omdat er jarenlang relatief weinig verandert aan de gegeven situatie, zijn de antihelden die centraal staan in Cold Feet daadwerkelijk doorgegroeid in het leven. Het zijn geen vitale 'thirty-somethings' meer, maar vijftigplussers die vrede proberen te krijgen met het feit dat zij merkbaar ouder worden in een snel veranderende wereld. De serie neigt af en toe te gaan kabbelen en zelfs wat voorspelbaar te worden, maar desondanks blijkt de basis van Cold Feet nog steeds ijzersterk. We kijken hier naar mensen van vlees en bloed die je inmiddels al ruim twee decennia in je hart hebt gesloten. Het niveau is ook in het negende seizoen onverminderd hoog. (RB)

92 - Elite S03
Netflix

Het Spaanse tienerdrama Elite blijft een sexy en stijlvolle kruising tussen Gossip Girl en How to Get Away with Murder. De serie laveert doorlopend in het aangename schemergebied van bizarre guilty pleasure en sterk coming of age-drama. Het derde seizoen is geconstrueerd als een moordpuzzel, waarbij in elke aflevering een van de scholieren zijn herinneringen ophaalt aan een vreemd sterfgeval uit de openingsscène. Veel personages zijn de bijna-karikaturen die zij in het begin van de serie waren daarbij inmiddels flink ontgroeid. De inzet is hoger en veel van hen staan op het punt belangrijke keuzes te maken die hun toekomst zullen bepalen. (RB)

91 - The Blacklist S07
Videoland

Al jarenlang volgt The Blacklist de perikelen van Raymond Reddington: een meestercrimineel voor de één, en een vaderfiguur voor de ander. Het succes van de hitserie is voornamelijk te danken aan de charismatische acteur James Spader en zijn samenspel met maker en scenarist Jon Bokenkamp. De zelfverzekerdheid is terug te vinden in het script, ondanks de middelmatigheid van de serie, omdat Bokenkamp en zijn team niet al teveel van de formule afwijken om het trouwe publiek vast te houden. In het zevende seizoen gaat Reddington de strijd aan met Katarina Rostova (Laila Robins), die hem aan het einde van seizoen zes ontvoerde, en blijkt hun kat-en-muisspel nog lang niet afgelopen. (OL)

90 - Kalifat
Netflix

Kalifat is andermaal een sterke serie uit Scandinavië, alleen draait het deze keer niet om de jacht op een moordenaar, maar om een dreigende aanslag van IS in Zweden. We zien hoe het verhaal zich ontvouwt door de ogen van drie sterke vrouwen, onder wie Fatima (een moslima die bij de Zweedse geheime dienst werkt) en Pervin (een soort Zweedse Laura H., die na een misstap in de liefde vastzit als IS-bruid). Ze proberen hun eigen juiste keuzes te maken, en dat blijkt niet zo makkelijk in een door mannen gedomineerde wereld. Ook zijn de motieven van de verschillende partijen goed uitgewerkt: de makers hebben zichtbaar research gedaan. (RB)

89 - Feel Good
Netflix

De komische dramaserie Feel Good toont de chaotische relatie van twee dertigers op zoek naar (zelf)liefde. Mae (Mae Martin) is een herstellende drugsverslaafde en stand-up comedian, die het bed deelt met George (Charlotte Ritchie), een lerares die nog niet uit de kast is gekomen. De chemie tussen Martin en Ritchie spat van het scherm, en alle overige castleden weten het sterke materiaal extra glans te geven, waarbij Lisa Kudrow (Friends) zichtbaar geniet van haar rol als de overheersende en narcistische moeder van Mae. Feel Good ontkracht het idee dat romantische liefde je persoonlijke demonen verpulvert: je dient altijd aan jezelf te blijven werken. (GD)

88 - Mocro Maffia S02
Videoland

Na de schokkende, en briljant geschreven, openingsscène zien we in de eerste aflevering van het tweede seizoen van Mocro Maffia hoe Muis (Oussama Ahammoud) en Mo (Bilal Wahib) de wapens oppakken om hun rivalen te bevechten. Het zijn jongens die door de criminaliteit inmiddels mannen zijn geworden. Ahammoud en Wahib tillen het misdaaddrama naar een hoger niveau: de serie weer is een springplank voor Nederlands acteertalent. Verder is het scenario sterk en voelt de dialoog waarachtig. Mocro Maffia is naar verluidt erg populair bij criminele jongeren, maar ook de reguliere kijker weet de serie steeds vaker te vinden. (OL)

87 - Narcos: Mexico S02
Netflix

In het tweede seizoen van Narcos: Mexico raken zowel gerechtsdienaren als drugshandelaren beneveld door hun eigen ambities. Zo neemt de inmiddels door paranoia gedreven kartelleider Felix Gallardo (Diego Luna) enorme risico’s om de Colombianen uit de cocaïnemarkt weg te spelen, terwijl zijn ondergeschikten bloed ruiken. Aan de andere kant speelt DEA-agent Walt Breslin (Scoot McNairy) een smerig en wetteloos spelletje – net zoals de criminelen waar hij met zijn task force tegen vecht. Verwacht daarbij naast het gebruikelijke visuele geweld ook ingetogen dialogen, waarin close-ups de onderhuidse spanningen langzaam opvoeren. (MT)

86 - Outlander S05
Ziggo

Het romantische epos Outlander verhaalt over de onbreekbare band tussen de Britse Claire (Caitriona Balfe) en de Schotse Jamie (Sam Heughan), maar tegelijkertijd wordt ook de barre realiteit van de achttiende eeuw niet geschuwd. Het is deze wisselvalligheid die de romantiek extra zoetsappig maakt, en het geweld des te grimmiger. Claire en Jamie lijken nu van wat welverdiende rust te kunnen genieten, maar de mierzoete opening blijkt stilte voor de storm: verwacht meer gevechten, waarbij Jamie door toedoen van de strijd tussen de Amerikaanse opstandelingen en de Britse ordehandhavers een hartverscheurende keuze moet maken. (MT)

85 - Bancroft S02
NPO Plus

Sarah Parish kruipt weer met veel overgave in de huid van Elizabeth Bancroft, een gevierde politieagente maar tegelijk ook een moordende psychopaat. In het tweede seizoen raakt haar zoon betrokken bij een dubbele moord, en dus probeert ze hem uit alle macht te beschermen. Het acteerwerk van Parish is zeer overtuigend: Bancroft is een kille antiheld, maar af en toe weet ze de harten van de personages en de kijker ook heel even te doen smelten. Dan ben je net zo door haar betoverd als dat haar slachtoffers dat waarschijnlijk ook waren. Bancroft is een meestermanipulator: misschien heeft ze zelf wel die dubbele moord gepleegd. (OL)

84 - Gentefied
Netflix

In de serie Gentefied helpen drie twintigers van Mexicaanse afkomst mee in het tacorestaurant van hun opa, terwijl ze ook ieder hun eigen (Amerikaanse) dromen najagen. Daarbij wordt de strijd tegen de verscheurende effecten van gentrificatie met humor, emotie en liefde in beeld gebracht. Door middel van complexe en gelaagde personages weten de makers stereotypen te doorbreken. Gentefied draait vooral om de dualiteit (hoe kan ik mezelf zijn én de cultuur van mijn ouders eren?) waar veel eerste-generatie immigranten mee te maken krijgen en Netflix zet met de serie weer een goede stap richting meer diversiteit en inclusie op televisie. (CD)

83 - Desenfrenadas
Netflix

Het Mexicaanse Desenfrenadas draait om een uit de hand gelopen roadtrip van drie meiden en ontpopt zich als een vrouwendrama met een vuig randje. Want op een gegeven moment voegt een vierde vrouw zich bij het gezelschap, met de nodige ellende tot gevolg. In de openingsscène zien we al hoe de meiden achtervolgd worden door een auto; een scène die gepaard gaat met de nodige hectiek en hysterie. Het is evident: dit verhaal gaat ergens hevig uit de bocht vliegen. Zo verandert de serie gedurende tien afleveringen in een roadmovie met ook thrillerelementen. En roadmovies, daar zijn de Mexicanen goed in, zie bijvoorbeeld ook het meesterlijke Y Tu Mamá También uit 2001. (OL)

82 - Followers
Netflix

In een wereld waarin de invloed van sociale media enorm is en iedereen beroemd kan worden door een Instagram-post, wil Followers laten zien dat er belangrijkere dingen zijn dan likes en volgers. De Japanse dramaserie draait om twee passievolle en vastberaden vrouwen: fotografe Limi en beginnend actrice Natsume. Limi probeert als dertiger haar werk en privé in balans te houden, terwijl Natsume als twintiger op zoek is naar haar eigen stem en identiteit. Followers biedt interessante personages (zoals Eriko, een stoere zakenvrouw van middelbare leeftijd) en is wat betreft seks en diversiteit vooruitstrevender dan bijvoorbeeld Koreaanse series. (CD)

81 - Chilling Adventures of Sabrina S03
Netflix

Chilling Adventures of Sabrina heeft een feministische boodschap die elk seizoen belangrijker wordt. De tienerheks Sabrina zet namelijk al vanaf het begin zo haar vraagtekens bij waarom juist de vrouwelijke heksen trouw moeten zweren aan een man, in dit geval Satan. In de visie van de hogepriester Faustus zijn heksen gewoonweg ondergeschikt aan tovenaars: terwijl de jongens echte magie studeren, worden de meisjes afgescheept met het heksenequivalent van de huishoudschool. Inmiddels is Satan echter door Sabrina verslagen, waardoor zij in de hel haar rechtmatige troon op moet eisen, met alle taken en verantwoordelijkheden van dien. (BS)

80 - Wisting
Netflix

In de Noorse misdaadserie Wisting maken we kennis met rechercheur William Wisting, een recente weduwnaar die een gecompliceerde relatie lijkt te hebben met zijn kinderen. Tijdens de kerst moet hij op zoek naar een uit Amerika afkomstige seriemoordenaar, waarbij hij hulp krijgt van een FBI-agente (Carrie-Anne Moss). De clash tussen de twee verschillende culturen levert uiteraard spanning op. Ondertussen werkt ook de dochter van Wisting, een journaliste, aan een eigen onderzoek. De tweede helft van het seizoen voelt rommeliger aan dan de eerste, maar de dynamiek tussen de personages is intrigerend, ook al mist het wat diepgang. (CD)

79 - Mythic Quest: Raven's Banquet
Apple TV+

De makers van It's Always Sunny in Philadelphia vertellen hier het verhaal van het team van ontwikkelaars achter het fictieve computerspel Mythic Quest, en de bloeiende game-industrie blijkt de perfecte achtergrond voor een moderne werkplekkomedie. De leider van het team is de geniale maar egocentrische Ian Grimm (Rob McElhenney, Mac in It's Always Sunny), die botst met zijn hoofdprogrammeur Poppy (Charlotte Nicdao). De serie belicht alle dynamische facetten van de gamewereld, maar het hart wordt gevormd door herkenbare personages. Een hele fijne komedie met grappen over de game-industrie en moderne kantoorperikelen. (GD)

78 - The Split S02
NPO Plus

The Split is een familiedrama over advocaten (met ook een rol voor Barry Atsma) en laat in het tweede seizoen weer interessante zaken zien. De bedenker van de serie, en BAFTA-winnaar, Abi Morgan (Shame, The Iron Lady), schenkt deze keer aandacht aan een groeiend maatschappelijk probleem in het Verenigd Koninkrijk (en de rest van de wereld): huiselijk geweld. De complexiteit hiervan wordt gepersonifieerd in het verhaal van high-profile cliënte Fi Hansen (Donna Air), die naar Hannah komt om advies in te winnen over haar huwelijkse voorwaarden. Ook zijn er in de eerste aflevering subtiele verwijzingen naar de ongelijke lasten die vrouwen dragen in relaties. (CD)

77 - Silent Witness S23
BBC

Silent Witness is een van de langstlopende detectiveseries op televisie. In het 23e seizoen laten de schrijvers wederom zien dat de serie nog lang niet zelf op de tafel van het forensisch centrum zal komen te liggen. Zoals gebruikelijk zijn er weer vijf zaken verdeeld over tien afleveringen. Het forensisch team stuit tijdens hun onderzoek daarbij weer op bijzondere ontdekkingen. Met name de laatste twee afleveringen zijn zeer spannend en ingrijpend. De zaken in Silent Witness hebben altijd een zekere mate van complexiteit en reflecteren vaak op actuele situaties in de (Britse) maatschappij. Bovendien zijn ze nooit echter 'over the top' en dat maakt de misdaadserie een succes. (CD)

76 - Grey's Anatomy S16
Net5

Door de band die de kijkers hebben opgebouwd met de personages, en de verhalen die inspelen op actualiteiten en ongebruikelijke zaken – verpakt in menselijke verhaallijnen – blijft Grey’s Anatomy een succes op televisie. Niet alle afleveringen van het ziekenhuisdrama zijn even goed, maar er zitten elk jaar weer een aantal pareltjes tussen, zo ook in het zestiende seizoen. De op een na beste aflevering is de 350e aflevering. In deze bijzondere episode komt Meredith Grey (Ellen Pompeo) voor het medische bestuur te staan, die moeten beslissen of zij haar doktersvergunning mag blijven houden. De aflevering is eigenlijk een ode aan het personage en we zien daarom een hoop cameo’s van haar vroegere patiënten. (CD)

75 - A Million Little Things S02
Videoland

Het eerste seizoen van A Million Little Things opende met de zelfmoord van Jon, waarna zijn achtergebleven vrienden ontdekten dat ze elkaar eigenlijk helemaal niet zo goed kenden. Als het drama ons iets probeerde te leren dan was het wel dit: praat met elkaar! Seizoen twee gaat nog een stapje verder dan die boodschap, en het motto lijkt nu: geen geheimen meer! En dus volgen er nog meer biechten en ontboezemingen. A Million Little Things treedt wat betreft onderwerpen en oprechte emoties in de voetsporen van This Is Us en Parenthood. En hoewel het de emotionele hoogtes van die twee series niet haalt, zit het hart op de juiste plek. (BS)

74 - Heirs of the Night
NPO 3

Diederik van Rooijen (Penoza) bewijst met de duistere jeugdserie Heirs of the Night wederom dat hij klaar is voor de internationale 'major league'. Het verhaal draait om vijf vampierenclans die eind 19e eeuw moeten samenwerken om uitsterven te voorkomen – een opvallend actuele boodschap in een periode waarin de Europese Unie betonrot vertoont door polarisatie en populisme. De serie ziet er episch uit, de kinderen acteren zonder uitzondering opvallend sterk, en aan de aankleding van de vele locaties én de speciale effecten is zichtbaar veel aandacht besteed. De sfeer is grimmig maar wordt nooit té eng, zodat de serie gewoon goed toegankelijk blijft voor de 'young adult'-doelgroep. (RB)

73 - Grace and Frankie S06
Netflix

Het zesde seizoen van Grace and Frankie keert terug met de vertrouwde dynamiek. De serie draait om twee oudere vrouwen (Lily Tomlin en Jane Fonda) die geconfronteerd worden met ingrijpende perikelen die ze op een eigenzinnige manier aanpakken. De kracht van de serie ligt in het feit dat de makers de zwaardere onderwerpen aanpakken met tederheid en humor, waarbij de chemie tussen Fonda en Tomlin al sinds de start de solide basis van de serie vormt. Ondanks enkele oneffenheden bevatten de verhaallijnen nog steeds heerlijke humor en mooie emotionele momenten. Grace and Frankie toont wederom hoe rommelig en wonderbaarlijk het leven kan zijn, ongeacht je leeftijd. (GD)

72 - Diary of a Future President
Disney+

In Diary of a Future President blikt de nieuwe president van Amerika (Gina Rodriguez uit Jane the Virgin) aan de hand van haar oude dagboek terug op haar jeugd. De serie zit vol diversiteit en weet op een hartverwarmende manier het hoofdpersonage (dan gespeeld door de 12-jarige Tess Romero) te introduceren aan de middelbare schoolpolitiek. Het geeft de hoopvolle boodschap dat woorden (zeker van jonge mensen) ertoe doen en, ook niet onbelangrijk in deze tijd, dat Latijns-Amerikaanse mensen echt onderdeel zijn van de samenleving in de Verenigde Staten. De serie zal vooral het jongere Disney-publiek aanspreken, maar is door het intergenerationele element ook vermakelijk voor volwassenen. (CD)

71 - Little America
Apple TV+

Little America een hartverwarmende lofzang op immigranten in Amerika, geschreven door de scenaristen van The Big Sick. De op waargebeurde verhalen gebaseerde afleveringen zijn een soort antigif voor het sentiment bij veel rechtse Amerikanen die denken dat immigratie alleen maar schorem aantrekt. De uit het leven gegrepen verhalen in deze dramareeks bewijzen juist het tegenovergestelde: veel nieuwkomers zijn juist een verrijking voor de Verenigde Staten. Ze moeten harder werken dan Amerikanen met 'wit privilege', maar Little America toont dat de aanhouder wint en dat is een boodschap die niet vaak genoeg gedeeld kan worden. (OL)

70 - The Ghost Bride
Netflix

Na een erg dramatisch begin ontwikkelt Ghost Bride zich tot een verrassend licht en luchtig bovennatuurlijk moordmysterie met romantische ondertoon. In het oude Maleisië wordt Li Lan gevraagd als 'schimmenbruid', iemand die trouwt met een overledene, zodat deze niet in zijn eentje door de onderwereld dwaalt. Maar dan krijgt Li Lan bezoek van de geest van de man. Hij claimt vermoord te zijn, waarna de makers op een speelse manier horror combineren met humor, romantiek en whodunnit-elementen. Een van de meest verfrissende toevoegingen is de nuchtere manier waarop de personages daarbij met het bovennatuurlijke omgaan. (BS)

69 - Dracula
Netflix

Deze nieuwe BBC-versie van Dracula werd bedacht door Steven Moffat en Mark Gatiss, het duo dat ons eerder Sherlock bracht. Ze blazen een frisse wind door de bekende legende, mede dankzij de uitstekende casting. De Deense acteur Claes Bang, zijn onbekendheid helpt bij het neerzetten van de rol, maakt Dracula tot een driedimensionaal personage: charmant, geestig en gevaarlijk. Bovendien straalt hij de raadselachtige erotische aantrekkingskracht uit die je van het personage verwacht. De serie lijkt alles te hebben wat je van de beroemde vampier zou willen zien, en zit vol schrikmomenten, mysteries, plottwisten en gevatte humor. (CD)

68 - Baantjer het Begin
Videoland

Ondanks het gemis van de iconische beginmuziek van Toots Thielemans weet deze doorstart van Baantjer op een aangename manier oude ingrediënten te combineren met nieuw elan. We zien hoe een jonge De Cock begin jaren tachtig zijn plek vindt, waarbij Waldemar Torenstra een aandoenlijke naïviteit toevoegt aan de doortastendheid en charme die we van hem kennen. Verder is Yannick Jozefzoon een aanwinst als Andy Ruiter, die als enige zwarte rechercheur veel hatelijke opmerkingen van zijn collega's te verduren krijgt. En dat geeft de serie, door de huidige zwartepietendiscussie en het racisme in het voetbal, een pijnlijk actuele lading. (RB)

67 - The Umbrella Academy S02
Netflix

Alle sterke elementen uit het eerste seizoen van The Umbrella Academy – comedy, actie, een fantastische soundtrack, prachtig stilistisch camerawerk en mooie cgi – zijn ook dit seizoen volop aanwezig. Deze keer zijn de broers en zussen met superkrachten verzeild geraakt in de jaren zestig, waar ze opnieuw de wereld van de ondergang moeten redden. Vooral de ironische muziekkeuzes die worden gemonteerd onder de actiescènes zijn heerlijk om tijdens het kijken naar te luisteren. Dit seizoen zijn onder anderen de Backstreet Boys, The Stranglers en Sam Cooke te horen. Hoewel de iconische dansscène op ‘I Think We’re Alone Now’ uit het eerste seizoen net niet wordt geëvenaard. (CD)

66 - The Mandalorian S02
Disney+

De start van het tweede seizoen van de Star Wars-serie The Mandalorian weet de enorm hoge verwachtingen waar te maken. Premiejager Mando (Pedro Pascal) en ‘baby Yoda’ belanden in de eerste aflevering in een verlaten stadje op de planeet Tatooine, waar een lokale maarschalk (Timothy Olyphant) de onschuldige burgers beschermt. Hoewel baby Yoda de onbetwiste ster is van de serie, blijft zijn aandeel helaas nog vooral beperkt tot wel erg veel reactieshots. Toch kenmerkt de serie zich wederom door groots visueel spektakel: het is goed te zien dat Disney regisseur Jon Favreau alle ruimte en middelen biedt om zijn visie te verwezenlijken. (GD)

65 - Ozark S03
Netflix

Het casino van Marty (Jason Bateman) en Wendy (Laura Linney), die in de Ozarks laveren tussen een Mexicaans drugskartel, een psychopathische buurvrouw en de maffia uit Kansas, is een groot succes, maar al snel openbaren zich nieuwe problemen. Hun rollen zijn deze keer omgedraaid: het is Marty die op safe wil spelen, terwijl Wendy hun imperium juist zo groot wil maken dat ze onaantastbaar zijn. Het lijkt op hoogmoed voor de val, een lijfspreuk die ook van toepassing was op Breaking Bad, een serie waar Ozark sterk op leunt. Maar wie Breaking Bad heeft gezien en behoefte heeft aan het kleinere broertje is hier aan het juiste adres. (OL)

64 - I Am Not Okay with This
Netflix

De 17-jarige Sydney (Sophia Lillis) heeft een temperament, manifesteert zich als een non-conformist, en omschrijft haar leven als ‘saai’. Dat laatste verandert echter wanneer ze over superkrachten blijkt te beschikken, die ze geleidelijk ontdekt. I Am Not Okay with This is een nieuw coming of age-verhaal van de makers van The End of the F***ing World en zit vol met eigenzinnige muziek en speelse art direction. De een zal dit te hipster-achtig vinden, terwijl de ander er heerlijk bij zal kunnen wegdromen. Hoewel niet helemaal geslaagd heeft de serie in ieder geval een eigen ziel en identiteit en dat is precies waar tieners naar op zoek zijn. (OL)

63 - Altered Carbon S02
Netflix

Altered Carbon speelt zich af in een verre toekomst waarin mensen hun volledige bewustzijn kunnen downloaden op een compacte harde schijf, die in elk willekeurig lichaam (organisch of synthetisch) geïnstalleerd kan worden. In het tweede seizoen komt het kernverhaal over de romance tussen de eeuwenoude supersoldaat Takeshi Kovacs (Anthony Mackie neemt de rol over van Joel Kinnaman) en rebellenleidster Quellcrist Falconer veel beter uit de verf. Verder is het ook weer genieten van de indrukwekkende actiescènes, waarbij Kovacs dit keer volop gebruikmaakt van de technische snufjes die in zijn nieuwe lichaam zitten ingebakken. (BS)

62 - Young Wallander
Netflix

Je hoeft de vorige versies niet te kennen om Young Wallander te kunnen volgen: de beroemde Zweedse detective (Adam Palsson) is hier nog een onbeschreven blad. De serie speelt zich af in het hedendaagse Zweden en toont zijn eerste serieuze zaak: de moord op een 17-jarige die met veel spektakel om het leven is gebracht in Rosengård, een criminele wijk in Malmö waar drugsbendes de baas zijn. Het mysterie begint sterk en bevat genoeg plotwendingen, maar het sterkste element van de serie is toch Wallander zelf. De agent is verre van perfect en kan op sociaal vlak nog wel het een en ander leren, maar heeft het hart op de juiste plek zitten. (BS)

61 - The Boys S02
Amazon

De door Karl Urban gespeelde Billy Butcher staat weliswaar pontificaal op de poster voor het tweede seizoen van The Boys, maar het zijn toch echt de gemankeerde superhelden waar je de serie voor moet kijken. Van binnen zijn zij ook maar gewoon mensen met hun eigen gebreken en onzekerheden, en gekoppeld aan superkrachten zorgt dat voor uiterst ontvlambare situaties. Zo gedraagt Homelander (Antony Starr) zich naar buiten toe als heldhaftig en onbaatzuchtig, terwijl hij in het echt een onvoorspelbare, gewelddadige psychopaat is. The Boys bevat veel ultrageweld en ‘wat-de-fokmomenten’, maar heeft ook humor en is opvallend actueel. (BS)

60 - Little Fires Everywhere
Amazon

Little Fires Everywhere draait om schurende perspectieven op het gebied van moederschap, ras en privilege. Reese Witherspoon speelt Elena, een witte vrouw zonder diversiteitssensitiviteit. Ze onderverhuurt het huis van haar ouders aan Mia (Kerry Washington), wiens dochter Pearl al snel bevriend raakt met haar eigen kinderen. Het drama brengt op verfijnde wijze in beeld wat het betekent om moeder te zijn en confronteert de kijker tevens met racisme en seksisme, waarbij problemen rond klassenverschil en raciale afkomst elkaar overlappen. Een spannende en intrigerende serie die je ook laat nadenken over je eigen vooroordelen en privileges. (CD)

59 - Bosch S06
Amazon

Het op de boeken van Michael Connelly gebaseerde drama rondom de vuige, maar correcte detective Harry Bosch (Titus Welliver) kabbelt al jaren voort dankzij een trouwe schare fans. Hoewel het verhaal zich afspeelt in het grote Los Angeles, is de show zelf weinig pretentieus en klein maar fijn qua opzet. Deze keer onderzoekt Bosch de moord op een radioloog, terwijl de FBI vooral geïnteresseerd is in de diefstal van een radioactief goedje dat daarmee gepaard ging. Vervolgens draait het niet zozeer om het bekende cliché (de moeizame uitwisseling van informatie tussen de twee partijen), maar om de wijze waarop Bosch hierop reageert. (OL)

58 - La Casa de Papel S04
Netflix

Het vierde seizoen van de Spaanse thriller biedt vooral meer van hetzelfde, maar is dat niet precies wat de fans willen? La Casa de Papel is zo spannend omdat er telkens iets op het spel staat: de buit én de liefde. Soms prevaleert het plan, dan gaat de romantiek voor. Toch weet de vierde reeks zich ook van de eerdere seizoenen te onderscheiden, door de toevoeging van een onderhandelaar en de manifestatie van een ijzige aartsvijand. Daarnaast zorgt de vrij hectische verhaalstructuur er mede voor dat je tijdens de ongeloofwaardige scénes net even de andere kant opkijkt. Zo lijken de makers, net als de overvallers, overal mee weg te komen. (OL)

57 - The Outsider
Ziggo

De Stephen King-verfilming The Outsider is net als eerdere HBO-series zoals Sharp Objects en True Detective een Southern Gothic: een verhaal over een kleine gemeenschap waar het na zonsondergang lijkt te spoken. Detective Ralph Anderson (Ben Mendelsohn) heeft naar eigen zeggen geen tolerantie voor het onverklaarbare, maar hij zal wel moeten, want het onvervalste misdaaddrama verandert gaandeweg in een nachtmerrie met bovennatuurlijke elementen. Bij een Southern Gothic hoort wel een lijzig verteltempo, maar de vele zijwegen zorgen ervoor dat je als kijker met regelmaat in het duister tast en dat maakt de serie juist zo spannend. (OL)

56 - PEN15 S02
Ziggo

Maya Erskine en Anna Konkle herleven hun jeugd in het hilarische PEN15: de twee dertigers geven in de door hen bedacht komedieserie gestalte aan twee tienermeiden. Als volwassenen mogen zij er vrolijk op los schelden, terwijl de jonge acteurs om hen heen het netjes binnen de perken moeten houden. Even geestig is het als de rollen even omdraaien en een klasgenoot bij Anna een stapel schoolboeken uit haar handen slaat: de pestkop kan er maar net bij. Ondanks de slapstick en het absurdisme wordt de serie nooit te flauw of te vulgair; er is altijd de juiste balans tussen humor en drama. Iets vergelijkbaars is op televisie eigenlijk niet te vinden. (OL)

55 - Homeland S08
NPO 3

In het achtste seizoen van Homeland is Carrie (Claire Danes) na maanden van gevangenschap in Rusland door Saul (Mandy Patinkin) ‘vrijgekocht’, waarna ze zich weer samen in Afghanistan begeven. Het is erg knap dat de makers de dynamiek tussen Carrie en Saul na zoveel jaren – de serie debuteerde eind 2011 op televisie – spannend weten te houden. Hoewel Homeland niet meer zo baanbrekend is als in de eerste jaren, is het nog steeds een prachtig voorbeeld van hoe je een relatie – met de kijker, welteverstaan – enerverend houdt. Door in beweging te blijven, door niet te lang te blijven dobberen. Wat dat betreft is het drama ontzettend op de hoofdpersoon gaan lijken: neurotisch en paranoïde. (OL)

54 - His Dark Materials S02
Ziggo

De film The Golden Compass, gebaseerd op het eerste boek uit de trilogie van Philip Pullman, kreeg geen vervolg, maar vorig jaar werd het boek ook bewerkt tot serie. Op televisie kregen de makers meer tijd om het verhaal te vertellen, al hadden ze wel zichtbaar minder budget. In het nieuwe seizoen, waarvoor het nog nooit verfilmde tweede boek werd bewerkt, is dit een minder groot probleem, omdat de jonge Lyra (Dafne Keen) vanuit haar fantasywereld nu een parallelle wereld die erg op de onze lijkt betreedt. Het tweede deel uit een trilogie is vaak het lastigste deel, zie ook The Lord of the Rings, maar de makers houden alles overzichtelijk. (BS)

53 - NOS4A2 S02
Amazon

De kern van de serie NOS4A2 – naar de boekenreeks van Joe Hill (zoon van Stephen King en tevens bekend van Locke & Key) – draait om verknipte kinderen. Het zijn veelal kinderen met een ongelukkige thuissituatie die slachtoffer worden van de onsterfelijke kinderverslinder Charlie Manx (Zachary Quinto). Maar ook Victoira ‘Vic’ McQueen (Ashley Cummings), de heldin van de serie met haar eigen bovennatuurlijke krachten, is duidelijk een product van haar ouders, en dan vooral van haar vader Chris (Ebon Moss-Bachrach). Het eerste seizoen was nogal log en bij vlagen zelfs gewoon saai, maar het tweede seizoen maakt, juist door die scherpe focus op ouder-kindrelaties, een hoop goed. (BS)

52 - Killing Eve S03
NPO Plus en Videoland

Killing Eve is op zijn leukst als Eve (Sandra Oh) en Villanelle (Jodie Comer) elkaars paden kruisen. Dat moet je wel subtiel opbouwen, en dus werkt Eve aan de start van seizoen drie in een Koreaans restaurant in Londen, terwijl haar aartsvijand – en heimelijke liefde – op het punt staat te trouwen in Barcelona. De Britse thriller schittert dankzij deze twee personages: Villanelle als flamboyant mode-icoon en Eve als stoïcijnse grappenmaker, beiden gezegend met een dosis heerlijk cynisme. De dames zijn magneten die elkaar afstoten en daarna weer aantrekken. En dat cliché is inmiddels een heel fijn en herkenbaar ritueel geworden. (OL)

51 - Suburra S03
Netflix

In het derde seizoen van de Italiaanse misdaadserie Suburra nemen de vrouwen het voortouw. De vriendinnen van Aureliano (Alessandro Borghi) en Spadino (Giacomo Ferrara) tonen in de eerste aflevering aan dat ze net zo vindingrijk en gewiekst zijn als hun eega’s. We zien hoe ze de handen ineenslaan om de familie van politicus Cinaglia (Filippo Nigro) te ontvoeren, zodat hij hen weer kan leiden naar Samurai (Francesco Acquaroli). Het is een gotspe dat Suburra na dit seizoen ten einde komt, want de serie is sinds de start in 2017 een parel in de Netflix-stal, alleen al omdat de makers met fraaie shots Rome in al haar pracht en glorie laten zien. (OL)

50 - Devs
Ziggo

De goden van onze tijd wonen in San Francisco: het centrum van de innovatieve technologie. Scenarist Alex Garland (28 Days Later) gebruikt deze plek nu voor een serie over een moderne profeet (Nick Offerman speelt de baas van een techbedrijf) met megalomane plannen. Garland snijdt diepgaande thema’s en existentiële vraagstukken aan, waardoor menig kijker Devs zal ervaren als zware kost. Toch smaken de eerste episodes naar meer en bovendien ziet het er op esthetisch vlak schilderachtig uit. Devs is zeker niet perfect, maar evenwel zeldzaam. Het doet denken aan The OA: ook al zo’n hypnotiserende show over de grote vragen des levens. (OL)

49 - Warrior S02
Ziggo

De drama’s van Cinemax zijn steevast ondergeschoven kindjes, ook omdat er aan de zender die bekendstaat als het bastion van softporno nog steeds een zekere vunzigheid kleeft. Toch biedt Warrior, net als eerder Banshee, vernieuwende televisie: de op een idee van Bruce Lee gebaseerde serie is vuig en nietsontziend. In het tweede seizoen van het in het San Francisco van de negentiende eeuw gesitueerde drama blijkt Ah Sahm (Andrew Koji) nog niet te zijn uitgevochten. Hij is uit op revanche, maar zijn slachtpartijen worden al snel opgemerkt door de lokale politie. De nieuwe reeks lijkt nog explosiever te gaan worden dan de eerste. (OL)

48 - The Haunting of Bly Manor
Netflix

The Haunting of Bly Manor-Bedenker Mike Flanagan (Hush, Doctor Sleep) maakte het met The Haunting of Hill House al duidelijk: voor grote hoeveelheden bloed en schrikeffecten moet je hier niet zijn. Beide series laten zich misschien beter omschrijven als psychologische drama’s met spoken dan als volbloed horror. Was de opbouw van The Haunting of Hill House al traag, die in Bly Manor is waar mogelijk nog trager, met een nog lagere frequentie aan echte gruwelmomenten. Maar wat Bly Manor mist aan gorigheid en actie maakt het goed met sfeer en karakterontwikkeling. Uiteindelijk is het een sfeervolle en licht onheilspellende serie, waarin de kijker die volhoudt wel degelijk wordt beloond. (BS)

47 - Stranger S02
Netflix

Agenten en strafpleiters in ‘neo noirs’ zoals het Zuid-Koreaanse Stranger maken nog weleens wat mee in de laatste dagen voordat ze er de brui aan geven. Ook officier van justitie Hwang Si-mok (Cho Seung-woo), die op de dag van zijn afscheid een paar dure renschoenen vindt op een mistig strand nabij Seoul en vermoedt dat de eigenaar onder verdachte omstandigheden in de onstuimige zee is verdwenen. Zijn samenwerking met inspecteur Han Yeo-jin (Bae Doona) levert vervolgens fijne en lijzige televisie op. De makers hebben daarbij geen haast, proberen overbodige dialoog te vermijden en kennen de conventies van het genre maar al te goed. (OL)

46 - Godfather of Harlem
Ziggo

Godfather of Harlem is van meet af aan een bloederige rollercoaster, waarin bedenker Chris Brancato (Narcos) het Harlem van de jaren 60 schetst als een ware slangenkuil. We zien hoe gangster Bumpy Johnson (Forest Whitaker) terugkeert naar deze plek die ooit zijn thuishaven was, en direct in aanvaring komt met de Italiaanse maffioso die er inmiddels de baas zijn. De topacteur speelt de temperamentvolle Johnson vol overgave en wordt omringd door een sterke cast met een aantal markante oudgedienden. Verder biedt het waargebeurde drama precies wat je ervan zou verwachten: een fijne combinatie van gangstergeweld en familiedynamiek. (OL)

45 - Mrs. America
Ziggo

Het waargebeurde Mrs. America toont hoe de conservatieve activiste Phyllis Schlafly (Cate Blanchett) in de jaren 70 juist strijdt tegen een wetsvoorstel dat vrouwen gelijke rechten zal geven. Erg bijzonder is dat ze daarbij niet wordt geportretteerd als boosdoener, maar als een vrouw, en een moeder van zes, die simpelweg vasthoudt aan wat ze kent. Ondertussen krijgt ze tegengas van feministische iconen als Gloria Steinem (Rose Byrne), Betty Friedan (Tracey Ullman) en Bella Abzug (Margo Martindale). Mrs. America is een fijne periodedramaserie, met een welkome geschiedenisles in waar hedendaags feminisme haar oorsprong vond. (CD)

44 - Ratched
Netflix

Ratched draait om de tirannieke zuster uit One Flew Over the Cuckoo’s Nest (Sarah Paulson is in deze prequel een stuk angstaanjagender dan Louise Fletcher was in de film), die zich in het jaar 1947 naar binnen bluft bij een overdadig chique inrichting voor geesteszieken. Bijna alles aan de serie, afkomstig van American Horror Story-maker Ryan Murphy, lijkt te kloppen: van het tempo en de snedige dialogen tot de extravagante sets en de Hitchcockiaanse muziek. Het resultaat is een fascinerend allegaartje van stijlen en genres dat weliswaar nog weinig doet om de titulaire zuster beter te helpen begrijpen, maar wel erg vermakelijk is om te kijken. (MT)

43 - Lovecraft Country
Ziggo

Net als eerder Watchmen zet ook Lovecraft Country de racistische geschiedenis van Amerika onomwonden op de agenda. Het horrordrama volgt een zwarte soldaat die in de jaren vijftig op zoek gaat naar zijn vermiste vader, en in deze tijd van segregatie stuit op veel racisme. De bittere realiteit waar zwarte mensen mee te maken hadden wordt nu echter gecombineerd met monsters en bloederige horror: de makers gebruiken genretelevisie om een historische wond open te rijten. De serie werd geïnspireerd door de boeken van de nu als een racist beschouwde H.P. Lovecraft, maar gebruikt zijn haatvolle denkbeelden juist vooral als uitgangspunt. (OL)

42 - Das Boot S02
NPO Plus

Het tweede seizoen van Das Boot, een vervolg op de Duitse oorlogsklassieker uit 1982, weet het hoge niveau van het eerste seizoen moeiteloos vast te houden. Van de vormgeving tot het acteerwerk, van de muziek tot het camerawerk: alles is van zeer hoge kwaliteit. In een slimme en intrigerende zet breiden de makers het plot ook uit naar New York, waar U-Boot-kapitein Hoffmann door zijn liefde voor een vrouw van kleur begint te twijfelen aan het gedachtegoed van zijn Führer. De boodschap dat maar weinig mensen in oorlogstijd zonder twijfels achter hun leiders aanliepen blijft als een rode draad door de mozaïek van verhalen lopen. (RB)

41 - Hierro
Ziggo

De Argentijnse topacteur Darío Grandinetti speelt ze met overgave: personen die iets op hun kerfstok hebben. In de Spaanse serie Hierro is hij te zien als de ooit voor moord veroordeelde Diaz, die verdacht wordt van de moord op zijn toekomstige schoonzoon. Tegelijkertijd wordt de nieuwe commissaris (Candela Peña) op het eiland waar alles zich afspeelt geconfronteerd met een gesloten gemeenschap. Hierro is wederom een voorbeeld van hoe Spaanstalig drama momenteel excelleert. Het is een zinderende thriller en dat de plaats van handeling een plek is waar je zomaar zou kunnen verdwijnen in de idylle, draagt hier zonder twijfel aan bij. (OL)

40 - Betty
Ziggo

Wat moet het heerlijk zijn om jong te zijn in New York: overdag met je skateboard je skills etaleren op hippe hangplekken als Union Square en dan ‘s avonds in een verlaten skatepark blowen onder de sterrenhemel. De tragikomische serie Betty is een vervolg op de film Skate Kitchen, waarin maker Crystal Moselle opnieuw de door mannen gedomineerde skatecultuur vastlegt, maar zich daarbij juist richt op een groep jonge vrouwen, wier belevenissen getoond worden als rauwe ‘slices of life’. Betty probeert het leven – en dan niet het keurige, geijkte bestaan – in de miljoenstad te vatten, met warme en dromerige televisie tot gevolg. (OL)

39 - Face to Face
NPO Plus

Na zijn geniale optreden als psychopaat in de Amerikaanse serie Banshee is de Deense acteur Ulrich Thomsen te zien als rechercheur Bjorn in een misdaadserie uit zijn thuisland. De eerste aflevering, een onvervalst kamerspel, speelt zich af in een mortuarium, waar Bjorn ter plekke ontdekt dat het lijk onder het laken zijn eigen dochter is. Hij bedreigt en intimideert de lokale patholoog wanneer deze zelfmoord concludeert en Thomsen acteert alle wanhoop met verve. Met afleveringen van 20 minuten is Face to Face als krimi een vreemde eend in de bijt, maar de korte speelduur komt al het drama, dat nergens geforceerd aanvoelt, juist ten goede. (OL)

38 - For Life
Videoland

Het losjes op een waargebeurd verhaal gebaseerde For Life – over de onterecht veroordeelde Aaron Wallace (Nicholas Pinnock) die zichzelf in de gevangenis opleidt tot advocaat – weet op een aangename manier te verrassen. Wallace bepleit in elke aflevering een zaak van een medegevangene, maar ook de queeste om zijn eigen onschuld te bewijzen wordt niet vergeten. De weg naar gerechtigheid blijkt een echt mijnenveld, zowel binnen als buiten de gevangenis. Pinnock is perfect gecast als Wallace: je voelt zijn woede, frustraties en hartzeer. En ook de andere personages hebben meer nuance dan je vaak ziet in dit soort misdaaddrama’s. (BS)

37 - Central Park
Apple TV+

Met Central Park heeft Apple TV+ dan ein-de-lijk een pareltje in huis. De animatieserie is een prachtige dwarsdoorsnede van New York en volgt een gezin waarvan de vader als boswachter toezicht houdt op het idyllische park in het hart van de stad. Ze hebben tevens een aartsvijand: de puissant rijke Bitsy Brandenham, die het park om wil bouwen tot een commercieel gebied vol wolkenkrabbers en fastfoodtenten. Hoewel dat in de werkelijkheid waarschijnlijk niet zal gebeuren, is het evenwel een mooie metafoor voor het huidige Amerika, waarin alles te koop lijkt. Na Bob’s Burgers heeft maker Loren Bouchard weer een nieuw succes in handen. (OL)

36 - Before We Die S02
NPO Plus

Het Zweedse Before We Die is misdaadthriller en familiedrama ineen. Alle bekende ingrediënten zijn aanwezig, maar toch weten de makers ze op een knappe manier te mixen tot een verhaal dat vanaf de eerste minuut weet te boeien. Before We Die bestendigt zich met het tweede seizoen als een van de sterkere Scandinavische series van dit moment. Het tempo ligt aangenaam hoog, net als het aantal intriges, en het acteerwerk en de vormgeving zijn goed verzorgd. En de morele dilemma's en pijnlijke keuzes die aan bod komen geven de serie een aangenaam rafelrandje. Dat er soms erg veel toeval komt kijken bij het recherchewerk neem je daarom als kijker dan ook graag voor lief. (RB)

35 - Never Have I Ever
Netflix

Mindy Kaling (The Office) liet zich voor deze coming of age-serie inspireren door haar eigen tienerjaren. Het is zowel een semi-autobiografisch verslag over het opgroeien als minderheid in Amerika, als een universeel verslag over het als tiener overleven op een middelbare school, inclusief een heimelijke verliefdheid op de meest sexy jongen van school. Niet echt origineel dus, maar het is wel verfrissend dat hoofdpersonage Devi aan het begin niet heel sympathiek overkomt: school is van zichzelf al een mijnenveld, maar zij is een actieve handgranaat. Die unieke combinatie maakt de serie tot een van de betere tienerkomedies van dit moment. (BS)

34 - Trying
Apple TV+

Onvervulde kinderwensen en de bijbehorende emotionele verwikkelingen zijn vaker het onderwerp van films en series, maar in de serie Trying leggen dertigers Nikki (Esther Smith) en Jason (Rafe Spall) zich al vrij snel neer bij het feit dat ze geen kinderen kunnen krijgen, waarna ze het adoptieproces doorlopen. De serie bevat een aantal hele fijne bijrollen, maar de grote trekpleister zijn de twee hoofdpersonages zelf. Beiden zijn verre van perfect – hij moet wat doen aan zijn ‘boze’ energie, zij moet emotioneel wat sterker worden – maar wat de een mist, vult de ander aan. Hoe meer tijd je met ze doorbrengt, hoe zekerder je het weet: gezamenlijk kunnen ze alle obstakels overwinnen. (BS)

33 - Perpetual Grace
Fox

Deze sprankelende neo noir die helaas wat ondersneeuwde in het enorm tv-aanbod draait om een ietwat naïeve zwendelaar (Jimmi Simpson) die het plan heeft opgevat om een pastoor te bestelen. Maar deze geestelijke (Ben Kingsley) blijkt een archetypische psychopaat te zijn. Oftewel: de dief probeert een dief op te lichten en heeft niet door waar hij aan begint. Ook dat is een exemplarisch thema voor een televisie noir. Een heerlijk cynische invalshoek voor een bij vlagen hilarische thriller. De serie toont veel gelijkenissen met het werk van de gebroeders Coen en is – met gewelddadige momenten die net als in Fargo steevast geestig zijn – ongetwijfeld een eerbetoon aan het duo.

32 - De Twaalf
Netflix

In het Vlaamse rechtbankdrama De Twaalf moet een volksjury beslissen over het lot van een schooldirectrice die wordt beschuldigd van moord. De dialogen zijn beklemmend en de serie heeft tevens een stilistische duisterheid die aan Scandinavische thrillers doet denken. Je wordt als kijker bijna gedwongen om zelf plaats te nemen in de jury, waarbij je ontdekt dat morele oordelen nooit losstaan van je eigen ervaringen. Door de ambitieuze opzet voelt de serie soms overvol, zo blijven zes van de twaalf juryleden vrij onderbelicht, maar toch is dit een prachtig ogend en gelaagd drama dat je na laat denken over wat rechtvaardigheid eigenlijk is. (MvB)

31 - La Casa de las Flores S03
Netflix

Hoewel actrice Verónica Castro ooit aangaf dat ze slechts een seizoen mee wilde doen in La Casa de las Flores, draait het ook in het derde seizoen nog steeds om de door haar gespeelde Virginia de La Mora, die we in een flashback zien als een jonge rebel op een verjaardag. Dit soort historische terugblikken geven de telenovela steevast extra elan en verklaren dat al dat narcisme dat decennia geleden ook al aanwezig was, misschien wel een beetje inherent is aan de Mexicaanse jetset. Het devies van de serie lijkt dan ook: het heden begrijp je pas als je ook het verleden begrijpt. En dat is tussen alle hilariteit door ook nog een mooie levensles. (OL)

30 - H3L S02
Videoland

De Nederlandse televisie kende al memorabele tienerseries als Fort Alpha of SpangaS, en met H3L levert Videoland ook een waardevolle bijdrage aan dit populaire subgenre. H3L volgt de avonturen van vijf leerlingen op het Keijzer Vijzels College, een modale Nederlandse middelbare school. De afleveringen duren gemiddeld twaalf minuten en kijken mede dankzij de cliffhangers ontzettend makkelijk weg. In terzijdes doorbreken de vijf hoofdpersonages de vierde wand en becommentariëren zij als hun eigen Griekse koor alle besognes in de klas en rond de school. Daarbij komen alle thema’s waar moderne tieners tegenaan lopen aan bod: van seks en drugs tot discriminatie en jaloezie. (RB)

29 - Curb Your Enthusiasm S10
Ziggo

Curb your Enthusiasm is niet meer uitsluitend een komediereeks waarin Larry David via zijn personage maatschappelijke hypocrisie blootlegt: het is een handelsmerk voor het verbeelden van ongemak geworden. En David maakt het zichzelf weer heerlijk moeilijk. We zien hoe hij onterecht wordt neergezet als seksueel roofdier, terwijl zijn manager Jeff voortdurend wordt verward met Harvey Weinstein. De schrijvers winden er geen doekjes om. En David is weer de kleinzerigheid zelve, telkens het middelpunt van tenenkrommende scénes, gedreven door arrogantie en wrok. Zijn enthousiasme gaat opnieuw heerlijk ten koste van anderen. (OL)

28 - Home Before Dark
Apple TV+

Wanneer je het hebt over jonge, vrouwelijke detective-reporters dan zijn ze eigenlijk allemaal pienter en opgewekt, maar dat geldt niet voor de 9-jarige Hilde Lisko (Brooklynn Prince, het dochtertje uit The Florida Project). Ze is weliswaar intelligent, maar ook superserieus, haast op het zwaarmoedige af. Hilde maakt zich geen illusies over de wereld en de volwassenen die erin rondlopen: ‘Omdat ik een kind ben, wordt er continu tegen me gelogen.’ Dat maakt haar echter alleen maar nog meer vastberaden om de waarheid te achterhalen wanneer een buurvrouw slachtoffer wordt van een verdacht ongeval. Hilde heeft niet voor niets de film All the President’s Men al zesendertig keer gezien. (BS)

27 - Paradise PD S02
Netflix

De animatieserie Paradise PD is afkomstig van Waco O’Guin en Roger Black, en gelukkig is er onder de kijkers van Netflix genoeg animo voor de absurde, perverse en flauwe humor van deze twee mafkezen die eerder al verantwoordelijk waren voor het hilarische Brickleberry. De serie over agenten in een onbeduidend plaatsje biedt weer ongeëvenaarde satire. Alles wordt becommentarieerd, waarbij de makers ook dikwijls de plank misslaan, maar dat past juist bij de grote middelvinger die de animatieserie de facto is. De perikelen rond het politiekorps zijn buitengewoon geestig, en O’Guin en Black bewijzen dat ze geen eendagsvliegen zijn. (OL)

26 - Into the Night
Netflix

Het uitgangspunt van de Belgische thrillerserie is simpel: zodra de zon opkomt ben je dood. En dus dwingt een bewapende kaper een vlucht die vanuit Brussel naar Moskou zou vliegen om juist richting IJsland te gaan, waarna hij het gemêleerde gezelschap aan boord moet zien te overtuigen dat de aarde dreigt te vergaan. En dat is op emotioneel vlak het interessantst aan Into the night: hoe de passagiers allemaal op hun eigen manier reageren. Maar wat gebeurt er als ze IJsland halen? En wat is er gaande op de grond? Het verlangen om net als de passagiers meer informatie te verzamelen maakt Into the night tot een zinderende kijkervaring. (OL)

25 - Sex Education S02
Netflix

Sex Education geeft een ongemakkelijke maar eerlijke kijk op middelbare scholieren en hun lusten en lasten, vooral waar het seks betreft. Een bekend gegeven, maar de serie onderscheidt zich door de openhartige en genuanceerde manier waarop het onderwerp behandeld wordt. De ongemakkelijke situaties zijn vaak humoristisch, maar worden nooit het onderwerp van spot - dit is geen American Pie. We zien een wijd spectrum van problemen op het gebied van seks, waarbij de boodschap lijkt te zijn dat je er meestal samen wel uit kan komen, gewoon door te communiceren wat je wil en naar elkaar te luisteren. Goedele Liekens zou trots zijn. (BS)

24 - Avenue 5
Ziggo

Zo opgewekt als in Avenue 5 hebben we Hugh Laurie (de norse arts uit House) lange tijd niet gezien. Hij speelt Ryan Clark, de kapitein van een ruimtecruiseschip dat vol zit met verdacht blije mensen. Avenue 5 is echter geen 'Love Boat in space', want al vrij snel breek de pleuris uit en laat iedereen zijn ware gezicht zien. De komische serie komt van Armando Iannucci en bevat, zoals we dat van de bedenker van Veep gewend zijn, veel heerlijk bijtende observaties. Iannucci verliest daarbij de mensen echter niet uit het oog. Het was makkelijk geweest om te gaan voor karikaturen, maar de personages weten op een positieve manier te verrassen. (BS)

23 - Star Trek: Picard
Amazon

Voor het eerst sinds de film Star Trek: Nemesis (2002) keert Patrick Stewart terug als Jean-Luc Picard in Star Trek: Picard. Het is een warm weerzien: de rol en het uniform zitten de acteur nog steeds als gegoten. Picard is inmiddels weg bij Starfleet en slijt zijn dagen op een chateau in Frankrijk, als hij wordt benaderd door een mysterieuze vrouw die een onvoorziene link met Data blijkt te hebben. De eerste afleveringen zijn erg hoopgevend, met een scherpe focus, een duidelijk doel en ruimte voor karakterontwikkeling. Alleen laten de personages zelf, zeker in vergelijking met de immer sympathieke Picard, nog wat te wensen over. (BS)

22 - Doctor Who S12
BBC

Na het wat teleurstellende elfde seizoen probeert het tweede seizoen onder showrunner Chris Chibnall het niveau aan de start weer wat omhoog te halen met een Bond-thema, een tweedelige aflevering én een onverwachte twist. Geheim agenten over heel de wereld worden aangevallen door mysterieuze spookachtige figuren die uit allerlei oppervlaktes ten tonele komen. Ondertussen maakt de Doctor (Jodie Whittaker) zich klaar voor een nieuw avontuur, als ze opgewacht wordt door Men in Black-achtige figuren met grote zwarte auto's. Aan het einde van de aflevering trakteert Chibnall ons op een enorme plottwist die een compleet nieuwe wending geeft aan het verhaal. (CD)

21 - Anne met een E S03
Netflix

Anne met een E is een warmhartige coming-of-age-serie over de avonturen van de roodharige wees Anne Shirley (Amybeth McNulty), die opgroeit in het Canada van de negentiende eeuw. Haar uitbundige karakter en positieve instelling smelten bijna ieders hart, maar de makers zijn ook niet blind voor het racisme en seksisme dat destijds heerste. De serie is wederom op zijn sterkst wanneer het verhaal ingaat op de complexe familiebanden, Anne wil dit seizoen meer te weten komen over haar ouders, en weet oprechte emoties goed te combineren met sociaal onrecht. Zakdoekjes zijn, ook omdat dit het laatste seizoen is, geen overbodige luxe. (BS)

20 - The Queen's Gambit
Netflix

Net als het boek waar de miniserie op is gebaseerd laat The Queen’s Gambit zich moeilijk in een hokje plaatsen. De eerste aflevering is eigenlijk een grote flashback, waarin de piepjonge Beth (later gespeeld door Anya Taylor-Joy) in de kelder van haar weeshuis stiekem schaakt met de conciërge, die ontdekt dat hij te maken heeft met een genie. Ondanks de erkenning die ze daarna als schaakwonder krijgt wordt ze door velen nog steeds gezien als een freak. Dat is misschien wel The queen’s gambit, een van de grote verrassingen van dit najaar, in een notendop: wie intellectueel boven de rest uitsteekt zal niet geliefd zijn, maar hooguit worden bewonderd. (OL)

19 - Normal People
BBC

Het sublieme Normal People draait om een romance tussen twee tieners uit verschillende milieus in Dublin en is een mooie liefdesverklaring aan de jeugd van nu. Het is een welbekende premisse - de verboden liefde tussen twee tieners – maar de serie weet er een nieuwe draai aan te geven. Het is ook een zwoel drama, waarin de twee geliefden bij vlagen in een cocon zitten, ver afgezonderd van de buitenwereld die aan hen voorbijtrekt. Wanneer ze samen zijn en het bed delen dan lijkt de tijd stil te staan. Dan is er geen klassenverschil, dan zijn er geen pestpraktijken. Dan zijn er twee mensen die elkaar erg zien zitten. Simpel, sober, zonder opsmuk. Mooi geacteerd en magnifiek geregisseerd. (OL)

18 - Better Call Saul S05
Netflix

In de Breaking Bad-prequel zetten advocaten Jimmy McGill (Bob Odenkirk) en Kim Wexler (Rhea Seehorn) zich in voor minderbedeelden uit de samenleving. Zij doet dat met behulp van doorzettingsvermogen en passie; hij bedient zich van de nodige zwendelpraktijken. Toch lijkt Wexler de charlatan van wie ze immens veel houdt een klein beetje zat te worden nu hij zich voorgoed heeft laten transformeren tot Saul Goodman en inmiddels niet meer pretendeert een fatsoenlijke pleitbezorger te willen zijn. Het is erg knap hoe de makers ook in dit seizoen zijn transformatie van onbevangen gutmensch naar gewiekste oplichter weten te verbeelden. (OL)

17 - Years and Years
NPO Plus

Russell T. Davies, het genie achter de 2005 Doctor Who-serie, Torchwood en Queer as Folk, geeft met Years and Years een ijzingwekkende blik in onze nabije toekomst. Het is 14 mei 2019, waarbij in de serie zelfs is te horen dat gisteren Doris Day op 97-jarige leeftijd is overleden. Years and Years slaagt erin om sciencefiction, drama, en dystopische elementen moeiteloos in elkaar te verweven; de details zijn subliem en realistisch. Davies houdt op een briljante manier de samenleving een spiegel voor, door een apocalyptisch en beangstigend toekomstbeeld te schetsen, maar benadrukt ook onze menselijkheid met de hartverwarmende, eerlijke en grappige verhaallijnen van de familie (CD).

16 - The Crown S04
Netflix

De vierde reeks van The Crown draait om vrouwen en ouderschap. Gillian Anderson (The X-Files) is met haar ridicule accent en dito kapsels en outfits even wennen als premier Margaret Thatcher, maar overtuigt uiteindelijk wel, vooral in haar confrontaties met koningin Elizabeth (een geweldige Olivia Colman). Daarnaast is Emma Corrin verpletterend goed als Diana: ze speelt haar met de juiste oogopslag en uitdagende verlegenheid. Ook valt het contrast tussen de ouderwetse grandeur en de moderne popcultuur erg op, zoals wanneer een rolschaatsende Diana met walkman op (Girls on Film van Duran Duran) door de paleisgangen zoeft. (RG)

15 - Oogappels S02
NPO Start

Toen de eerste lockdown net was begonnen, vroeg de Volkskrant vijf scenaristen van Nederlands drama om een scène te schrijven waarin corona een plek had. Die van Oogappels stak er met kop en schouders boven uit. Roos Ouwehand, de schrijver van de serie, heeft oog voor detail, voor situaties en voor hoe het écht is om puber te zijn – of ouder van een puber. En de acteurs, met name van het samengestelde gezin Larooi-Van Voorst, met Ramsey Nasr als vader Erik en Malou Gorter als moeder Merel, acteren geweldig. In mei werd bekend dat er nog een seizoen komt. Hopelijk krijgt de actualiteit er een plek in. (CvW)

14 - Small Axe
BBC

Bij wie moet je je beklagen als je leven je onmogelijk wordt gemaakt door de politie? Filmmaker Steve McQueen (12 Years a Slave) toont in de openingsaflevering van Small Axe – de facto een speelfilm van ruim twee uur – hoe een zwarte gemeenschap in 1970 in een Londense buitenwijk in aanbouw zich probeert te verweren tegen voortdurende pestpraktijken van lokale dienders. Letitia Wright (ze speelt een gedreven activiste) acteert de machteloosheid van zwarte Britten toen en nu vol overgave. Actueler dan dit wordt het niet. (OL)

13 - Line of Duty S05
NPO Plus

Het vijfde seizoen van Line of Duty intrigeert al vanaf de eerste minuut: maker Jed Mercurio (Bodyguard) is briljant in het vasthouden van spanning en het bedenken van onvoorspelbare plottwisten. De reeks trapt af met een overval op een transportkonvooi met drugs, waarbij drie agenten worden gedood. De hinderlaag is vermoedelijk opgezet met de hulp van een mol en dus moeten Steve Arnott (Martin Compston) en Kate Fleming (Vicky McClure) uitzoeken wie dat kan zijn. Line of Duty is één van de beste politieseries op televisie. Echt elke scène, ieder woord, is significant, zonder saaie of langdradige momenten. Een meesterwerk. (CD)

12 - Perry Mason
Ziggo

De nieuwe HBO-serie Perry Mason zat al bijna een decennium in de pijplijn: de geplaagde detective zou eerst gespeeld worden door Robert Downey jr., die de rol uiteindelijk over liet nemen door Matthew Rhys (The Americans). Regisseur Tim van Patten heeft door zijn werk aan Boardwalk Empire de juiste ervaring om het Amerika ten tijde van de Drooglegging te verbeelden. Perry Mason ademt eenzelfde sfeer, met invloeden van film noir-klassiekers uit de tijd van John Huston en Billy Wilder. De vertelling leunt verder op ijzersterk acteerwerk, met naast Rhys ook John Lithgow (The Crown) en Tatiana Maslany (Orphan Black). (MT)

11 - I Know This Much Is True
Ziggo

In deze overweldigende miniserie geeft Mark Ruffalo vol overgave gestalte aan een tweeling: we zien hoe hij als Dominick Birdsey alles op alles zet om zijn schizofrene broer Thomas vrij te krijgen uit een inrichting. Het verhaal penetreert een duistere familiegeschiedenis en is wat dat betreft een pijnlijke vorm van zelfonderzoek, waarbij ook de vraag wordt opgeworpen in hoeverre hun misère genetisch bepaald is. Ruffalo weet in zijn mimiek het verschil tussen de broers – de een standvastig, de ander paranoïde – helder over te brengen en regisseur Derek Cianfrance (Blue Valentine) kiest voor een trage, maar heerlijk dromerige vertelstijl. (OL)

10 - Tales from the Loop
Amazon

Tales from the Loop is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Zweedse designer Simon Stålenhag, dat gevuld is met prachtige grafische prenten van werelden die zowel nostalgisch als futuristisch zijn. De verhalen spelen zich af in een wereld waarin alles en iedereen wordt verbonden door een mysterieus artefact onder de grond. Hoewel iedere aflevering een klein universum op zich is, worden ze veelal gekenmerkt door een melancholische sfeer. De licht vervreemdende elementen geven Tales from the Loop tevens een sprookjesachtig randje en daardoor is het geheel veel meer dan enkel een verzameling van prachtige plaatjes. (BS)

09 - Kingdom S02
Netflix

Kingdom speelt zich af in het Zuid-Korea van de 16e eeuw en draait om een mysterieus virus dat doden weer tot leven wekt als onverzadigbare zombies. In de kern blijft de serie echter een politiek drama. Dat komt herhaaldelijk naar voren wanneer de rijken achteroverleunen terwijl de armen lijden. Bedenker en scenarist Kim Eun-hee (Signal) slaagt er daarbij in een balans te creëren tussen actie en het overweldigende gevoel van angst en wanhoop, al zijn er wel enkele melodramatische momenten waar de serie net iets te politiek geladen wordt. Het eindresultaat is echter fantastisch: Kingdom blijft een spannende en politiek intrigerende zombieserie. (GD)

08 - High Maintenance S04
Ziggo

De eerste twee afleveringen van het vierde seizoen vertellen weer hartverwarmende verhalen over de mensen in New York, gevuld met talloze kleine en curieuze anekdotes. De kijker ziet alles door de ogen van The Guy, een naamloze wietdealer die overal voor openstaat, waardoor de serie wederom voelt als een warm bad. In de tweede aflevering maakt hij kennis met een man die voordat hij een sekswerker ontvangt nog snel wat wiet rookt en een vrouw die in de filmwereld werkt als ‘intimiteitcoördinator’. Meerdere thema's worden daarbij op prachtige wijze met elkaar verbonden. Een heerlijke dramedy vol met aandoenlijke personages. (OL)

07 - Giri/Haji
Netflix

Giri/Haji is een Brits-Japanse misdaadserie en volgt een detective uit Tokyo die erachter komt dat zijn doodgewaande broer, een misdadiger die zelf doelwit werd van de Yakuza, nog leeft en zit ondergedoken in Londen. De detective reist af naar Londen, waar hij de hulp inschakelt van een lokale seksweker (Will Sharpe) en ook een rechercheur (Kelly Macdonald) ontmoet. Giri/Haji (plicht/schaamte) voelt ongewoon en vernieuwend, omdat de afleveringen verdeeld zijn in aktes en alles vanuit verschillende perspectieven wordt belicht. De opbouw is erg sterk, de bijrollen zijn zeer interessant, en esthetisch gezien is alles prachtig vormgegeven. (CD)

06 - Anne+ S02
NPO 3

Met Anne+ maakten scenarist Maud Wiemeijer en regisseur Valerie Bisscheroux iets dat er nog niet was: een serie over een lesbische studente, zonder moeilijk te doen over haar geaardheid. Terwijl het eerste seizoen de wereld veroverde, zond de NPO dit jaar het tweede seizoen uit, dat voldeed aan elke positieve sequelwet. De serie focust niet alleen op de relaties van Anne (de onweerstaanbare Hanna van Vliet), maar ook op die van haar vrienden en ouders. Anne+ schetst een prachtig beeld van de diverse moderne samenleving in al zijn schoonheid, zonder enige pretentie. Anne+ is geweldig in zijn eenvoud, bijzonder grappig en bij vlagen oprecht ontroerend. En: de cliffhanger schreeuwt om een derde seizoen. (RB)

05 - KLEM S03
NPO Plus

Het derde en laatste seizoen van KLEM liet even op zich wachten, maar maakt de verwachtingen helemaal waar. Met glansrollen voor nieuwkomers Thom Hoffman als de louche investeerder Maurice Samuels en zijn stromannetje Wim Konings (Thomas Acda), en natuurlijk hoofdrolspelers Georgina Verbaan, Jacob Derwig en Barry Atsma. Een sterrencast, maar óók een sterrenscript (van Frank Ketelaar). Met verrassende wendingen – onder meer op Malta, alles werd al voor corona opgenomen – blijft KLEM 3 de kijker tot de laatste aflevering verbazen en op het puntje van de stoel houden. (PdB)

04 - I May Destroy You
Ziggo

Een avond stappen eindigt voor de jonge schrijfster Arabella (Michaela Coel, die de serie ook zelf bedacht) met een traumatische ervaring: ze is waarschijnlijk verkracht nadat iemand iets in haar drankje heeft gedaan. Haar onderbewustzijn probeert het haar te vertellen, maar ze kan het zelf nog niet helemaal onder ogen komen, terwijl ze de volgende ochtend aan tafel zit met haar uitgever. I May Destroy You is een intiem drama met een zekere onbestemde eigenheid, voorzien van authentiek taalgebruik en een bijzondere soundtrack vol zwarte popmuziek. De serie sprankelt en is impactvol en Coel zet een innemend en intrigerend personage neer. (OL)

03 - BoJack Horseman S06
Netflix

BoJack Horseman heeft nog steeds veel groeipotentie, en dus is het spijtig dat er een einde is gekomen aan de animatieserie die het predicaat ‘sitcom’ al seizoenen geleden oversteeg. In de slotreeks gaat het acterende paardmens (Will Arnett) aan de slag als dramadocent zodat hij al zijn ervaringen kan delen met studenten, terwijl het grote geld van Hollywood blijft lonken op de achtergrond. In het brein van het paard zijn filosofie en hebzucht voortdurend met elkaar in strijd, terwijl hij humoristische bespiegelingen gebruikt als medicijn. Een magistraal mengsel van cultuurkritiek, satire, navelstaarderij en existentiële angst dat erg gemist zal worden. (OL)

02 - My Brilliant Friend (De Geniale Vriendin) S02
NPO Plus

Beste vriendinnen Lenù (Margherita Mazzucco) en Lila (Ludovica Nasti) bevechten – soms samen en dan weer zielsalleen – de boze buitenwereld in dit schitterende drama gebaseerd op de boeken van Elena Ferrante. Solidariteit opbrengen in een wereld die vrouwen als inferieur ziet is een flinke beproeving, en in het tweede seizoen fungeert het tweetal nog meer als een metafoor voor vrouwelijk trauma. Het allermooiste aan de serie blijft echter hoe we de stad Napels zien vanuit het perspectief van twee intelligente jongelingen. Een sublieme historische ervaring die blijft ontroeren. (OL)

01 - The Plot Against America
Ziggo

Scenarist David Simon, bekend van The Wire en Treme, liet dit jaar met het dystopische zesluik The Plot Against America opnieuw zien dat hij dé grootmeester is op het gebied van sociaal-geëngageerd televisiedrama. In het deels gefictionaliseerde The Plot Against America, naar het gelijknamige boek van Phillip Roth uit 2004, schetst hij met veel bezieling hoe antisemitisme in het Amerika van 1940 welig tiert wanneer vliegenier en demagoog Charles Lindbergh in het Witte Huis terechtkomt. Zo ver kwam het natuurlijk nooit, want de democratische president Franklin Roosevelt was tot 1945 de commander in chief.

Maar The Plot Against America valt in de categorie ‘Wat als?’. De timing kon in dat opzicht niet beter, in het tumultueuze jaar dat 2020 was. Of zoals Simon stipuleerde in gesprek met de VARAgids: ‘Wat Roth schreef over demagogie, xenofobie, een land dat verzwelgt in zijn angsten, is tijdloos én relevant voor het Amerika van nu.’ Dus zien we in het historische drama vanuit de ogen van het gezin van de joodse verzekeringsagent Herman Levin (prachtige rol van Morgan Spector) hoe zijn gemeenschap uiteen dreigt te vallen door externe en interne racistische krachten.

Vanzelfsprekendheden als het kopen van een huis of het bemachtigen van een baan zijn ineens niet meer mogelijk voor mensen met een joodse achtergrond (joods fungeert als een metafoor voor minderheden in het algemeen). Hoewel The Plot Against America ook een onvervalst familiedrama is, deels geïnspireerd door Simons eigen jeugd, waarin het soms net lijkt alsof je als kijker zelf bent aangeschoven bij de keukentafel van de Levins, waar de moeder des huizes Bess (fijne rol van Zoe Kazan) de mannen uit haar gezin in toom houdt. Met The Plot Against America bewijst Simon dan ook eens te meer dat er in het gefragmenteerde streaming aanbod – waarin laagdrempelige televisie soms de boventoon lijkt te voeren – nog steeds plaats is voor zijn scherpzinnige en diepgaande werk. (OL)

Over de lijst:

Door Mick van Biezen, Paul de Bruin, Robbert Blokland-Wijchers, Charissa Dechène, Giselle Defares, Omar Larabi, Bregtje Schudel, Maaike Tol en Clementine van Wijngaarden. In de lijst alléén dramaseries, documentaireseries en reality-tv viel daarmee buiten de selectie. De lijst kwam tot stand door de persoonlijke beoordeling van de recensenten die de serie hebben gezien; de beoordeling van één serie door meerdere recensenten werd gemiddeld, degene met het hoogste aantal punten staat bovenaan. De recensies zelf zijn bijna altijd ingekorte versies die eerder op De Lagarde verschenen – behalve de series van BNNVARA, die kregen niet eerder een recensie (bekijk onze uitgangpunten voor meer info hierover).

Lees ook