The Sinner S03 poster

The Sinner S03E01-02: ieder zijn eigen demonen

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Als bij een wonder overleeft leraar Jamie (Matt Bomer) een ernstig auto-ongeluk. Zijn medepassagier had minder geluk. Maar had ‘geluk’ hier wel iets mee te maken?

Op één vlak heeft de serie The Sinner wel wat weg van Columbo. Geen van de series is bij de moordmysteries die ze behandelen geïnteresseerd in wie het heeft gedaan. Dat weten zij, of in ieder geval wij (de kijker), namelijk al lang.

https://www.youtube.com/watch?v=3ObEhFtP9dE

In het eerste seizoen van The Sinner was het Cora Tanetti (een voortreffelijke Jessica Biel) die op een mooie zomerdag vanuit het niets een medestrandganger met een aardappelschilmesje bewerkte, in seizoen twee was het de jonge Julian (Elisha Henig), die koelbloedig zijn ‘papa’ en ‘mama’ vergiftigde. Dus vanaf het allereerste moment dat we in seizoen drie kennismaken met de licht benevelde leraar Engels Jamie Burns (Matt Bomer, White Collar, Magic Mike), 'Mister B' voor zijn leerlingen, weten we één ding zeker: Mister B is de dader, al weten we nog niet van wat.

In tegenstelling tot de eerste twee seizoenen wordt het auto-ongeluk in het derde seizoen, waarbij de chauffeur het leven laat, eerst afgedaan als een ongeval. Maar na een eerste interview met Jamie, de bijrijder die er zonder al teveel kleerscheuren vanaf kwam, denkt detective Harry Ambrose (Bill Pullman, Independence Day) - de Columbo in deze serie – daar toch anders over. En wat deden Jamie en co eigenlijk op deze privé-weg, die toebehoort aan de excentrieke kunstenares Sonya Barzel (Jessica Hecht, Red Oaks, Friends)?

Zelfs al is duidelijk wie er de dader is, is toch niet alles zoals het lijkt. Neem Nick Haas (Chris Messina, Sharp Objects, The Mindy Project), de oude schoolvriend van Jamie die op een avond onaangekondigd bij Jamie en zijn hoogzwangere vrouw Leela (Pariza Fitz-Henley, de echtgenote van Luke Cage) op de stoep staat. Aan de hand van Jamies verbijsterde reactie en het ongemakkelijke etentje dat erop volgt, waarbij Nick vraagt of Leela wel weet wat hij en Jamie vroeger samen hebben uitgespookt, denk je als doorgewinterde kijker wel te weten wat hun relatie precies is. Toch is de waarheid gecompliceerder dan gedacht.

Die complexiteit is ook de aantrekkingskracht van The Sinner. In tegenstelling tot de eendimensionale daders waar Columbo het elke week mee aan de stok kreeg, zijn de motivaties van de schuldigen in The Sinner een stuk troebeler. Soms weten ze zelf niet goed waarom ze deden wat ze deden, of worstelen ze met hun eigen demonen. Dat laatste is ook iets waar Ambrose zichzelf goed in kan herkennen.

The Sinner S03, vanaf 19 juni 2020 op Netflix

Lees ook