The Simpsons

The Simpsons S31E01: Homer en Bart gaan viral

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

In openingsaflevering van 31e seizoen van legendarische sitcom ageren de makers heerlijk tegen influencers en gelegenheidspresentatoren op het internet.

In de seizoensopener van het 31e seizoen van The Simpsons is Homer in de ban van een online talkshow. Maar als hij een keertje inbelt, om zijn duit in het zakje te doen, wordt zijn bijdrage op lompe wijze weggewuifd door de schreeuwerige presentator. Homer zit in zak en as als Marge hem een hart onder de riem steekt en hem troost met de gedachte dat er een wildgroei aan praatprogramma’s is ontstaan op het internet. Ze vertelt hem dat er op elk potje een dekseltje past; dat er zelfs voor een idioot zoals hem wel iets te vinden is. Homer begint evenwel zijn eigen show.

Het praatprogramma van de anti-intellectueel dreigt natuurlijk nergens op uit te lopen, totdat zoonlief Bart zich innig met de uitzending begint te bemoeien, met een ruzie tot gevolg, die viral gaat. Waarop een influencer zijn aandacht verlegt naar het duo, dat hij – zo luidt de belofte – in een mum van tijd beroemd kan maken. Beroemder dan de aap die aan zijn naar feces ruikende vinger rook en bijna flauwviel; beroemder dan de marathonloper met acute diarree. Daarvoor moeten vader en zoon wel voortdurend ruzie maken, en al dat ruzie maken leidt ironisch genoeg tot een grote verbondenheid tussen de twee.

Het publiek wil niettemin brood en spelen, en dat Homer en Bart aan het einde van de aflevering op komen dagen in gladiatorenkostuums om elkaar ten overstaan van een bloeddorstig publiek eens flink te lijf te gaan ligt in de lijn der verwachting. Het is een mooie analogie voor hoe influencers en andere dubieuze types op platforms als YouTube hun spreekwoordelijke ziel aan de duivel verkopen. Erg subtiel is deze kritiek natuurlijk niet, maar dat is Homer ook nimmer geweest. In dat opzicht is The Simpsons al van meet af aan een soort internetshow die – in de ogen van sommigen – vooral beklijft omdat kijken naar een menselijk autowrak vermakelijk is, of Homer dit nu acteert of niet.

The Simpsons S31, vanaf 5 februari 2021 op Disney+

Lees ook