The Puppet Master: Hunting the Ultimate Conman

The Puppet Master: Hunting the Ultimate Conman S01: onwerkelijke verhalen

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Drieluik over een gewiekst monster dat zich voordoet als geheim agent leidt tot verbazingwekkende wendingen.

The Puppet Master: Hunting the Ultimate Conman draait om Robert Freegard: een charlatan, oplichter en sociopaat die in 2005 werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, omdat hij met zijn manipulatiepraktijken – hij overtuigde vrouwen dat hij een geheim agent was, dat ze met hem op de vlucht moesten slaan, en dat ze hem moesten betalen – talloze levens had verwoest. In 2009 kwam hij echter alweer vrij. Aanvankelijk werd Freegard veroordeeld voor het kidnappen van de vrouwen, maar omdat hij ze niet letterlijk achter slot en grendel zette, werd de veroordeling in hoger beroep teruggedraaid. Waarop Freegard een nieuw slachtoffer maakte.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Die frustratie, dat Freegard zijn wanstaltige praktijken mocht voortzetten, weerklinkt in vrijwel elk interview in The Puppet Master. In drie delen laten de makers – die niet onbekend zijn met dit onderwerp en eerder al werkten aan The Imposter (2012) – zien hoe verschillende jonge vrouwen, en een jonge man, in de ban raken van Freegard. Hij vertelt ze dat ze achternagezeten worden door de IRA, dat ze moeten onderduiken, en dat er geld nodig is om ze te kunnen trainen. Ze moeten hun familie vertellen dat ze ongeneeslijk ziek zijn en vertrekken vervolgens met de noorderzon. Familieleden proberen de slachtoffers vervolgens – in sommige gevallen een jarenlange exercitie – te traceren.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

De politie, waaronder het bekende Scotland Yard, mengt zich op een gegeven moment ook in de zaak Freegard. Maar heeft dus niet direct genoeg handvaten om doeltreffend zijn werk te doen, omdat de dader min of meer in juridische zin binnen de lijntjes kleurt. Waarmee The Puppet Master ook een toonbeeld is van hoe het strafrecht achterloopt op de realiteit. Er zou meer aandacht moeten komen voor het bestraffen van psychologische kidnapping. The Puppet Master is hiervan een goed begin.

The Puppet Master: Hunting the Ultimate Conman S01, vanaf 18 januari 2022 op Netflix

Lees ook