The Journalist

The Journalist S01: financieel en politiek schandaal in Japan

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

De thrillerserie is een toonbeeld voor het belang van persvrijheid.

In de Japanse thrillerserie The Journalist staan politieke schandalen en misdaden centraal. Het verhaal volgt de vastberaden journaliste Anna Matsuda (Ryoko Yonekura; Doctor X, Legal V). Als verslaggever van Tuoto News doet zij verslag van het nieuwste politieke schandaal dat het land in zijn greep houdt: de Eishin-school-affaire. De affaire draait om een landdeal die werd gesloten met subsidiegeld, onder het oog van de premier, en is geïnspireerd op het waargebeurde Moritomo Gakuen schandaal van 2017.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Om er zeker van te zijn dat de beschuldigingen niet bewezen kunnen worden, moet een kleine groep ambtenaren documenten vervalsen en vernietigen. Een van de ambtenaren is Kazuya Suzuki (Hidetaki Yoshioka), die met tegenzin doet wat hem gevraagd wordt. Zijn schuldgevoel overheerst en wordt hem fataal. 'Ik wilde enkel een man zijn waar mijn vrouw trots op kan zijn.'

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Ondertussen probeert Matsuda door kritische vragen te stellen – die haar niet in dank worden afgenomen door mensen op Twitter – tijdens parlementspersconferenties de waarheid boven tafel te krijgen. Ook andere personages geven een glimp in hoe de overheid schandalen probeert te verbergen. Zo is er een man die in een speciale internet-taskforce wordt geplaatst, die via sociale media de aandacht voor het schandaal moet minimaliseren en de geloofwaardigheid van verslaggeefster Matsuda besmeurt.

'Nationale ambtenaren werken voor de burgers van Japan.' Het verhaal is actueel door de huidige schandalen rond politici en het groeiende wantrouwen in overheden wereldwijd. Bovendien doorbreekt het taboes over werkdruk, zelfmoord en corruptie in Japan. De serie is een adaptatie van de in 2019 uitgekomen gelijknamige film van Michihito Fujii, die nu ook aantrad als regisseur.

The Journalist S01, vanaf 13 januari 2022 op Netflix

Lees ook