The 7 Lives of Lea

The 7 Lives of Lea S01E01: spannende coming-of-age-thriller

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

In intrigerend Frans drama belandt een jonge vrouw ineens in het lijf van een jonge man in de jaren 90.

Het is 15 juni 2021. Tiener Léa (Raïka Hazanavicius) raakt op een dag tijdens een wild feestje in een Zuid-Franse riviervallei de weg kwijt en belandt zwaar beschonken bij een rivierbedding waar ze een stoffelijk overschot ontdekt. Dan schakelt The 7 Lives of Léa 20 jaar terug: Léa zit ineens gevangen in het lichaam van tiener Ismaël (Khalil Ben Gharbia). Dus horen we haar stem in de voice-over, terwijl ze ontdekt dat ze ineens een penis heeft en stinkende oksels - clichés waar showrunners Julien Despaux en Émilie Noblet eigenlijk niet omheen kunnen.

https://www.youtube.com/watch?v=IFx-lzmcNHc

Even later blijkt – wanneer Léa weer naar het heden getransponeerd is in haar eigen lijf – dat het lijk dat de jonge vrouw heeft gevonden Ismaël is. Oftewel, in The 7 Lives of Léa gaat de hoofdpersoon via een aantal gedaantewisselingen annex tijdreizen op zoek naar degene die Ismaël heeft vermoord. Dat is een interessante invalshoek voor een televisiedrama. En een goed excuus voor nineties-galore: nu de jaren 80 al volop aan bod zijn geweest, in onder meer Stranger Things, is het tijd voor nostalgie naar het tijdperk van de grunge; van gescheurde broeken en houthakkersbloesjes.

Daar spelen Despaux en Noblet dan ook naarstig mee, onder meer door personages te laten verwijzen naar de films die in juni 1991 in zwang waren: zo gaat Terminator 2 binnenkort in première in de Franse gemeenschap, en speelt Ismaël in een ruige band. Dit alles speelt zich af tegen de achtergrond van idyllisch Frankrijk; denk aan bosmeren en kleurrijke landerijen. Kortom: een plek waar je wilt opgroeien. Hoewel de makers ook zo slim zijn om in de openingsaflevering een aantal mogelijke daders te introduceren: zo hebben racisten in ’91 het gemunt op Ismaël, maar heeft hij ook een slechte relatie met z’n vader.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Slim houden Despaux en Noblet alle opties open, terwijl Léa zich ontpopt als een hedendaagse Sherlock Holmes in deze spannende coming-of-age-thriller.

The 7 Lives of Lea S01, vanaf 28 april 2022 op Netflix

Lees ook