Heroes

Televisieklassiekers in komkommertijd: Heroes

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

In de zomerperiode schenken we wekelijks aandacht aan televisieklassiekers uit het streaming aanbod.

Heroes ging in 2006 in de Verenigde Staten in première op NBC, en in Nederland in 2007 op RTL 5. Een sciencefictionserie over gewone mensen die ontdekken dat ze superkrachten hebben. In die tijd waren er nog geen superheldenseries op televisie en het MCU (Marvel Cinematic Universe) had nog niet zijn intrede in de bioscopen gemaakt. Heroes is eigenlijk de springplank geweest voor de superheldenverhalen die nu (misschien iets te veel) geëxploiteerd worden.

Heroes werd bedacht en geschreven door Tim Kring (Providence, Crossing Jordan), maar ook onder anderen Jeph Loeb (Smallville) en Bryan Fuller (Hannibal) werkten mee. De serie is pakkend in verhaal en casting. Waar menig mainstreamserie uit die tijd nu bekritiseerd wordt voor een gebrek aan diversiteit, geldt dit niet voor Heroes. Vanaf de eerste aflevering is duidelijk dat Kring wil laten zien dat helden overal op de wereld rondlopen – en niet in strakke pakjes met capes. Belangrijker nog, is dat acteurs met verschillende etnische achtergronden een hoofdrol hebben en niet vastgezet zijn in een eenzijdige en stereotyperende ‘sidekick’-rol.

Het verhaal draait om een groep mensen die door hun gaven samenkomen om een explosie in New York en moordenaar Sylar (Zachary Quinto; Star Trek) – een schurk van epische proporties – tegen te houden. Ondertussen is The Company – een organisatie geïnteresseerd in de bovennatuurlijke mensen – ook op zoek naar de Heroes. Dr. Mohinder Suresh (Sendhil Ramamurthy), een Indiase professor in genetica die naar New York reist om de moord op zijn vader te onderzoeken en zich aldaar meer en meer focust op zijn vaders onderzoek naar mensen met bovennatuurlijke gaven, zorgt voor het samenbrengen van de helden.

De helden hebben verschillende gaven: de Japanse programmeur Hiro Nakamura (Masi Oka) kan tijd manipuleren en teleporteren, cheerleader Claire Bennet (Hayden Panettiere; Nashville) is zelfhelend, verpleger Peter Petrelli (Milo Ventimiglia; Gilmore Girls, This Is Us) heeft een empathische gave, zijn broer Nathan (Adrian Pasdar) is congreslid en kan vliegen, alleenstaande moeder Nikki Sanders (Ali Larter) heeft een alternatieve persoonlijkheid die heel sterk is, Matt Parkman (Greg Grunberg) is telepathisch en kunstenaar Isaac Mendez (Santiago Cabrera) voorspelt de toekomst in zijn kunst. Gedurende de seizoenen sluiten meer helden zich aan, zoals The Haitian (Jimmy Jean-Louis) die gedachtes kan binnengaan.

De opzet van Heroes is als een comic: het bestaat uit ‘volumes’ (de seizoenen) en elke aflevering is een hoofdstuk. In de vormgeving en het verhaal komt dit ook terug. Zo worden de titels en aanduidingen in de serie met een comicfont geschreven en is een comic zelf ook een belangrijk onderdeel van het verhaal.

Leuk is nog dat er verschillende (soms toen al bekende en soms nog onbekende) acteurs geweest zijn die een bijrol hadden in de serie. Zo zijn onder anderen George Takei (Star Trek), Christopher Eccleston (Doctor Who) en Kristen Bell (Veronica Mars, Frozen, The Good Place) te zien geweest en had niemand minder dan Stan Lee een gastrol.

Het eerste seizoen van Heroes was eigenlijk het beste: vooral omdat het vernieuwend was, op slimme wijze alle personages in het verhaal samenbracht en ruimte gaf voor hun achtergrondverhalen. De serie hield het vol tot en met een vierde seizoen en kreeg in 2015 een spin-off met de titel ‘Heroes: Reborn’.

Heroes S01-04, nu te zien op Amazon Prime

Lees ook