Silent Witness 23

Silent Witness S23: blijft innovatief met intrigerende zaken

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

De misdaadserie met het team van pathologen en forensisch experts weet ook in haar 23e seizoen te blijven boeien.

Silent Witness is een van de langstlopende detectiveseries op televisie. In het 23e seizoen laten de schrijvers wederom zien dat de serie nog lang niet zelf op de tafel van het forensisch centrum zal komen te liggen. Zoals gebruikelijk zijn er weer vijf zaken verdeeld over tien afleveringen. Het forensisch team van het Lyell centrum onderzoekt ze en stuit daarbij weer op bijzondere ontdekkingen. In dit seizoen krijgen we meer van het achtergrondverhaal over Clarissa Mullery (Liz Carr) en moeten we afscheid nemen van twee geliefde personages.

https://www.youtube.com/watch?v=xuwtdz746zA

In de eerste zaak stort er een vliegtuig neer en al snel wordt duidelijk dat er hier meer aan de hand is dan een technische fout. Wanneer blijkt dat de ex-ambassadeur van de VS aan boord zat, zorgt dit voor spanningen tussen dr. Nikki Alexander (Emilia Fox) en haar vriend Matt Garcia (Michael Landes).

In zaak twee ontdekt Clarissa dat de zaak waarin de moord op een tiener wordt onderzocht, sterk doet denken aan de eerste keer dat zij mee mocht in het veld. Waardoor haar loyaliteit aan de rechercheur die toen op de zaak zat nu ook wordt getest.

In de derde zaak leidt een lichaam dat gevonden wordt op het treinspoor naar een blijf-van-mijn-lijf-huis. De titel van de aflevering is ‘Seven Times’ en verwijst naar het gemiddelde aantal keren dat een vrouw teruggaat naar de partner die haar mishandelt. De ervaringen van de mishandelde vrouwen brengen bij Nikki pijnlijke herinneringen uit haar jeugd naar boven. Ondertussen wordt dr. Thomas Chamberlain (Richard Lintern) onder druk gezet door paaigedrag en beloftes van iemand hogerop bij de politie die kan zorgen dat het Lyell weer meer winst kan opbrengen. Met deze zaak lijken de schrijvers het meest in te spelen op actualiteiten in de echte wereld: huiselijk geweld, het ‘handen boven elkaars hoofd houden’ van promintente (mannelijke) figuren, en het onder het tapijt vegen van (seksueel) geweld tegen vrouwen. Zaak vier draait om een wel heel bizarre zaak waarbij een skelet dat gevonden wordt in een betonnen pilaar van een garage leidt naar een cold case-vermissingszaak van een baby.

De laatste twee afleveringen zijn het spannendst en ingrijpendst voor de serie. De afleveringen draaien om het onderzoek rondom een soldaat die is gestorven tijdens een militaire training. Het team moet uitzoeken of zijn dood natuurlijk was, of kwam door het toedienen van een chemisch wapen. 

De zaken in Silent Witness zijn nooit eenvoudig. Ze hebben altijd een zekere mate van complexiteit en reflecteren vaak met vernieuwende verhalen op actuele situaties in de (Britse) maatschappij, maar zijn nooit 'over the top' en dat maakt de misdaadserie een succes.

Silent Witness S23, vanaf 16 januari 2020 wekelijks op BBC First

Lees ook