Sexy Beasts

Sexy Beasts S01E01: futloze geile-mensen-televisie

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Datingprogramma met kandidaten verkleed als monsters draait alsnog om fysieke aantrekkingskracht.

Datingshows zijn doorgaans nogal oppervlakkig, omdat kandidaten maar kort de tijd hebben om elkaar te leren kennen en dus vaak voor uiterlijk gaan. Zodoende verscheen vorig jaar Love Is Blind bij Netflix, waarin singles elkaar kunnen leren kennen zonder elkaar te zien. Sexy Beasts laat zich omschrijven als een al dan niet bewuste parodie hierop: deelnemers zijn in de make-up tijdelijk getransformeerd tot monsters, zodat uiterlijk in mindere mate een rol speelt. Maar ook Sexy Beasts, en dat weten de makers maar al te goed, draait vrijwel alleen maar om uiterlijk en seks. Met als gevolg traditionele geile-mensen-televisie.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

In de eerste aflevering mag het als duivel verklede model Emma uit New York kennismaken met drie mannen. Het trio vertelt in korte interviews dat ze best wel content zijn met het format van de reality-serie, hoewel ook al snel blijkt dat grote borsten en een dikke kont toch wel een dikke plus zijn. Vervolgens ontmoet Emma – ze is 183cm, belangrijk voor de aflevering – haar adonissen in de ‘Londense bar scene’: een Griekse god, een muis en een everzwijn. Wie zal het worden? Misschien de knakker – het everzwijn – die als enige boven haar uittorent? Waarvan je kan zien dat hij regelmatig naar de sportschool gaat?

Natúúrlijk. Clichés zijn er om uit te melken. Emma wil liever niet een man die te knap is omdat ze dan moet concurreren met andere vrouwen, vreest ze. Maar eigenlijk wil ze die man, verkleed als everzwijn, wel inpalmen. En geile mannen voor dit soort shows zijn er in overvloed, die schrijven zich en masse in bij castingbureaus. Ze lijken, qua persoonlijkheid, min of meer allemaal op elkaar. Je zou dus kunnen stellen dat dit soort datingshows moedwillig ironisch zijn: we doen alsof we liefde verkopen, maar we verkopen seks. Vandaar dat de deelnemers tegen het einde van de aflevering nog een ‘reveal’ doen.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Je wilt als kijker ook zelf kunnen bepalen of je het bed met hem of haar zou kunnen delen, zo lijkt de boodschap. Maar als Sexy Beasts helemaal niet draait om de zoektocht naar een partner – en een datingshow met ‘normale’ mensen een veel aantrekkelijker alternatief lijkt – waarom zou je er dan naar moeten kijken? Als je zin hebt in mooie-mensen-televisie. Als je zin hebt om gewoon 23 minuten naar een gezelschap van mooie mensen te staren. Dat is Sexy Beasts in een notendop. Stiekem hoop je dat een van de deelnemers alsnog ooit beroemd wordt. Dan was dit, deze farce, tenminste de moeite waard.

Sexy Beasts S01, vanaf 21 juli 2021 op Netflix

Lees ook