Searching: Hitchcock-spanning in een modern jasje

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Als zijn tienerdochter verdwijnt, gaat vader David in haar digitale leven spitten om te achterhalen wat er is gebeurd. Searching is een ingenieuze thriller die in zijn geheel wordt verteld via beelden op het scherm van zijn computer en smartphone.

Eigenlijk denk je alleen tijdens de proloog van Searching, waarin via homevideo's en Whatsapp-gesprekken wordt verteld hoe veertiger David (John Cho) weduwnaar werd en alleen achterbleef met een rouwende tienerdochter, onwillekeurig na over de overgedigitaliseerde samenleving.

Échte geheimen bestaan tegenwoordig nauwelijks meer; elke herinnering slaan we op in de cloud en we Facetimen meer dan dat we mensen 'in real life' ontmoeten.

https://www.youtube.com/watch?v=TYm-gPZgGLs

Het bood de jonge regisseur Aneesh Chaganty en producent Timur Bekmambetov (Wanted) wel de kans een thriller te maken die zich volledig afspeelt op het computerscherm en de smartphone van David. Als de 15-jarige Margot (Michelle La) op een ochtend niet thuiskomt, gaat de bezorgde vader spitten in haar online-leven om te achterhalen wat er is gebeurd. Wie waren haar vrienden eigenlijk. Met wie sprak ze zoal? Wat weten we als ouder eigenlijk van het virtuele leven van onze kinderen, vol valkuilen en gevaren?

Zodra zijn dochter is verdwenen, heeft de kijker trouwens helemaal geen tijd meer om over dat soort geëngageerde vraagstukken na te denken. In de beste traditie van Hitchcock ontvouwt regisseur Chaganty een puike, spannende, meeslepende thriller waarin langzaam maar zeker alle puzzelstukjes worden gedeeld die leiden naar het antwoord op de vraag wat er met Margot is gebeurd.

Dat het geschakel tussen de beeldschermen aan het slot ietwat geforceerd gaat voelen, doet niets af aan de knappe uitwerking van het bijzonder originele idee. Dit komt mede door de uitmuntende acteurs. Hoofdrolspeler John Cho (vooral bekend als Sulu in de nieuwe Star Trek-films) vertolkt zijn opmerkelijke rol - we zien hem eigenlijk twee uur tegen een beeldscherm praten - met verve en Debra Messing (Will & Grace) valt op in een opvallend serieuze rol als rechercheur die het onderzoek naar de verdwijning leidt.

Searching draait vanaf 6 september in de Nederlandse bioscopen.

Lees ook