Risky Business

Risky Business is de ultieme jaren 80-trip

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

Als je snel de jaren 80 wil duiden, dan is Risky Business – een van de beste tienersekskomedies ooit, uit 1983 én de doorbraak van Tom Cruise in eigen land – je film.

Op de oude favoriet Four Word Film Review krijgen bezoekers al jaren de op zijn minst uitdagende taak in slechts zoveel woorden de essentie van een speelfilm te vangen. En dan is ‘Middelbare scholier wordt pooier’ een prima omschrijving voor Risky Business uit het filmjaar 1983. Toch zullen de meeste mensen 35 jaar na dato eerder iets als ‘Tom Cruise doet onderbroekdans’ noteren, want die scène heeft een welhaast iconische status gekregen.

Weten we het nog? Tom Cruise speelt de 17-jarige Joel Goodsen, een brave borst vol zorgen over cijfers en toekomstige studiekansen en hij heeft net zijn ouders op het vliegtuig gezet. Zij vormen met zijn drieën het soort gefortuneerd Amerikaans gezin dat drie auto’s gebruikt: een gezinswagen, één voor ma en nog een Porsche voor pa.

Vlak voor vertrek had zijn vader hem nog snel even verboden om aan de stereo-installatie te zitten. (Mocht u enkel nog een telefoon, een speaker en Spotify gebruiken, leef u even in, het is 1983!)

https://www.youtube.com/watch?v=G2UVsyVLLcE

Maar ja, Joel is home alone en dus bestaat – na een flink glas whisky met een beetje cola – zijn tweede rebelse daad uit het open draaien van de volumeknop om uit zijn dak te gaan op Bob Segers ‘Old time rock and roll’. Op de eerste piano-akkoorden van deze classic rock-kraker glijdt hij op zijn sokken in beeld, gekleed in een loshangend overhemd en een witkatoenen onderbroek. Met de haardpook als microfoon stuiterdanst de hier nog met een flinke babyface getooide Cruise door de woonkamer. Hij springt hier ook al op de bank wat hij twee decennia later nóg eens in beeld zou doen, maar dan bij Oprah Winfrey. Vele imitaties in vele Amerikaanse series en films zouden volgen en in ons land leverde voornoemde scène de inspiratie voor een beroemde Nutricia Chocomel-commercial uit 1986, al danst hierin een jonger meisje volledig gekleed op Aretha Franklin’s ‘Think’. (Voor die aha-erlebnis: die reclame staat natuurlijk op YouTube.)

Lees ook