Rasti Rostelli: The Show Must Go On

Rasti Rostelli: The Show Must Go On S01: fascinerend portret

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Documentairemaker Manon Hoornstra filmt de hypnotiseur die ooit wereldberoemd was in Nederland in geslaagd tweeluik.

Foto credit: Videoland / RTL

Rasti Rostelli, de hypnotiseur die in de jaren 80 en 90 ontzaglijk populair was, wil een comeback maken. Daar zit echter niet iedereen op te wachten: in Rasti Rostelli: The Show Must Go On laat regisseur Manon Hoornstra een hoogleraar klinische psychologie aan het woord die Rostelli’s hypnosepraktijken risicovol vindt: mensen kunnen er psychische problemen aan overhouden. Maar Hoornstra laat ook vrienden en fans aan het woord, die wel hopen op een rentree van de showman, wiens carrière in 1995 abrupt in het slop raakte nadat hij als verdachte werd aangemerkt in de zaak rondom An Marchal en Eefje Lambrecks.

https://www.youtube.com/watch?v=67kUk3HYcAY

Zo schakelt Hoornstra de hele tijd tussen voor- en tegenstanders van Rostelli. Actrice Fajah Lourens is min of meer voor, want Rostelli heeft haar geholpen bij haar wijnverslaving; illusionist Hans Klok vraagt zich wel af of Rostelli de bezoekers van zijn shows niet te veel – soms letterlijk – in hun hemd zet. Eigenlijk probeert het tweeluik de vraag te beantwoorden: is de stijl van Rostelli – met de wijze waarop hij in zijn shows mensen te kakken zet en ook fysieke risico’s neemt, zoals schieten met een kruisboog (en dat gaat ook een keer mis) – nog van deze tijd?

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Een antwoord daarop weet Hoornstra niet per se te formuleren. Dat maakt ook niet uit: het is evenwel fascinerend om te zien hoe een beroemdheid ineens uit de schijnwerpers kan verdwijnen. Tegelijkertijd draagt Rasti Rostelli: The Show Must Go On ook bij aan een eventuele comeback, door Rostelli een podium te geven. Maar dat Hoornstra ervoor koos om deze minireeks te maken is volstrekt begrijpelijk: ze wil het fenomeen – net als veel kijkers, die wekelijks naar Rostelli’s televisieshow keken – doorgronden. Daar slaagt ze uiteindelijk behoorlijk goed in.

Rasti Rostelli: The Show Must Go On S01, vanaf 30 november 2022 op Videoland

Lees ook