Waarom

Podcast van de week: Waarom

ยท Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

De zoektocht naar de redenen achter een tragedie in de jaren 90.

In 1997 maakt de 18-jarige Vlaming Bjorn een eind aan zijn leven. Ruim twintig jaar later zit journaliste Eva Moeraert, de ex-vriendin van Bjorn, nog altijd met die grote vraag: waarom? Ze verbrak de relatie een paar maanden voor zijn dood, en heeft nog altijd een knagend gevoel. Had ze iets kunnen doen?

In vijf afleveringen probeert Moeraert uit te zoeken wat Bjorn leidde tot zijn beslissing. Ze spreekt met zijn ouders, en gaat op zoek naar Tom, de jongen die samen met Bjorn besloot uit het leven te stappen, maar de poging overleefde. Moeraert ontdekt een complexe jongen achter de bijdehante Bjorn die ze kende. Iemand die gevoeliger was dan ze dacht, en die emoties terugvond in de duistere liedjes van bands als The Doors en dEUS, wiens muziek op mooie wijze kleur geeft aan Waarom.

Naast het specifieke verhaal van Bjorn, spreekt Moeraert met experts over depressie, en wat voor invloed de dood van een bekend figuur als Kurt Cobain kan hebben op zijn fans. We horen zelfs waarom zelfdoding meer voorkomt bij jongeren in Vlaanderen dan in Nederland, en waarom nabestaanden vaak de behoefte hebben om zoveel mogelijk details over de fatale gebeurtenis te willen weten. Het is wellicht niet de makkelijk wegluisterende podcast die je onderweg naar het werk opzet, maar Waarom biedt een aangrijpend verslag van een groep nabestaanden die op zoek is naar antwoorden.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Lees ook