Verstrikt

Podcast van de week: verstrikt

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Een hartverscheurende maar belangrijke reeks over zelfdoding.

Maarten Dallinga doet er niet lang over om de zwaarte van zijn nieuwe podcastserie te laten horen. In de eerste minuten is te horen hoe de journalist, die eerder de reeks Anoniem intiem maakte, aan zijn ouders vertelt dat hij zeven jaar geleden suïcidaal was. Het paar is met stomheid geslagen. ‘Ik dacht dat onze band goed genoeg was dat je zoiets met ons kon delen’, klinkt het.

Verstrikt is een podcast over zelfdoding. Dallinga spreekt met personen die worstelen met suïcidale gedachten, die denken aan het beëindigen van hun leven. De journalist geeft aan dat hij zijn best doet om ervoor te zorgen dat de reeks niet loodzwaar is om naar te luisteren, dat hij uiteindelijk een boodschap van hoop probeert te brengen.

Dat is bewonderenswaardig, maar het maakt Verstrikt er niet minder pittig op. Het zijn ook de getuigenissen van de nabestaanden van mensen die een eind aan hun leven hebben gemaakt die erin hakken. Zoals Ton Baakman, die 22 jaar geleden zijn moeder verloor. Hij leidt Dallinga rond in de buurt waarin hij opgroeide, en belt zelfs aan bij het huis waar zijn moeder zichzelf om het leven bracht.

Dit is misschien, zeker op die hartverscheurende momenten, niet de makkelijkst beluisterbare podcast. Maar het zijn juist de harde waarheden die Dallinga blootlegt die Verstrikt tot een belangrijke reeks maken.

https://open.spotify.com/episode/0R4rXKCDD9KyX7GHl459Z9

Lees ook