Het kamp van mijn oma

Podcast van de week: Het kamp van mijn oma

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Het beklemmende verhaal van een jeugd in een jappenkamp.

Foto credit: KRO-NCRV

Robin Peters heeft geen enorm goede band met haar oma. Tijdens Robins jeugd ging ze maar twee keer bij haar oma op bezoek, en ze voelde altijd instinctief aan dat ze niet het verkeerde moest zeggen. Maar nu de 81-jarige grootmoeder dementerend is, begint ze plotseling verhalen te vertellen over haar jeugd, waarin ze drie jaar doorbracht in een jappenkamp in Indonesië.

Peters begint die verhalen vast te leggen, maar het valt haar al snel op dat haar oma met weemoed terug lijkt te kijken op haar tijd in het kamp. Ze vertelt verhalen over kattenkwaad, slootje springen en spelen met andere kinderen. Maar de journalist twijfelt of haar oma wel het hele verhaal vertelt. Ze kent de verhalen over gruwelijkheden, en vraagt zich af of die ergens onder die zorgeloze verhalen verscholen zitten.

In Het kamp van mijn oma probeert Peters niet alleen het verhaal van haar eigen oma vast te leggen, maar spreekt ze ook met andere overlevenden van jappenkampen. En haar twijfels bleken te kloppen: uit die verhalen blijkt ook de gruwelijke werkelijkheid van het leven onder de Japanse bevelhebbers. Met een stream of consciousness-achtige vertelstijl, waarin je als luisteraar wordt overladen met indrukken en herhalende fragmenten, weet Peters die ervaringen op beklemmende wijze indrukwekkend vast te leggen.

https://open.spotify.com/episode/3KLKa2weEDHS6wkXQ9dmVe

Lees ook