Het geheim van Wijsman

Podcast van de week: Het geheim van Wijsman

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Het onderzoek naar de moord op Jacques Wijsman, die rechtstreeks uit een Agatha Christie-roman lijkt te komen.

Foto credit: NTR

Cold cases zijn een vaak voorkomend fenomeen bij podcasts over waargebeurde misdaad, en de centrale zaak in Het geheim van Wijsman is ijskoud. De reeks, een samenwerking tussen Paul Ruigrok van Andere tijden en Maartje van de Kamp van het Nationaal Archief, duikt namelijk in een moord die op oudejaarsavond 1921 plaatsvond.

De onopgeloste zaak lijkt rechtstreeks uit een Agatha Christie-roman te komen: advocaat Jacques Wijsman stapte op Amsterdam Centraal op een trein, om in Den Haag dood in zijn coupé te worden aangetroffen. De dood van de 32-jarige advocaat was een van de meest geruchtmakende moorden van de jaren 20, maar vanwege een verre van professioneel politie-onderzoek kon er geen dader worden aangewezen.

Met aanstekelijk enthousiasme gaan Ruigrok en Van de Kamp terug in de tijd, en proberen ze een beeld te schetsen van het Nederland van de jaren 20. En naast de mysterieuze moord legt de podcast ook op pijnlijke wijze bloot hoe Nederland in die tijd omging met homoseksualiteit - het geheim waar de titel naar verwijst.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Lees ook