De zaak Ramadan

Podcast van de week: De zaak Ramadan

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Stine Jensen onderzoekt een controversiële filosoof die ingehuurd werd als bruggenbouwer tussen moslims en niet-moslims in Rotterdam.

Afbeelding credit: HUMAN

De gemeente Rotterdam stelt in 2007 Tariq Ramadan aan als bruggenbouwer tussen moslims en niet-moslims. De aanstelling van de Zwitserse filosoof met Egyptische roots is controversieel: vooral vanuit de hoek van Leefbaar Rotterdam is er veel kritiek. Wanneer Ramadan in 2009 wordt ontslagen vanwege zijn connecties bij een Iraans persnetwerk, trekken velen de conclusie dat hij een wolf in schaapskleren is.

In De zaak Ramadan, een podcast van HUMAN, stort Stine Jensen zich in de Rotterdamse tijd van de bruggenbouwer, waarbij ze zich afvraagt of het beeld van Ramadan klopt of niet. Daarbij gaat Jensen ook de confrontatie met zichzelf aan: zij ondertekende in 2009 een verklaring waarin stond dat Ramadan ten onrechte ontslagen was. Nu vraagt ze zich af waar ze die mening op baseerde, en of ze destijds een zeer conservatieve moslim heeft verdedigd.

Sterk aan De zaak Ramadan is hoe Jensen niet alleen een portret schetst van een controversiële filosoof, maar ook van een gepolariseerd Nederland, waarin de islam één van de grootste discussiepunten is.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Lees ook