Podcast De Kofferbakmoord

Podcast van de week: De Kofferbakmoord

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Twee jaar na een brute moord in Drenthe tasten politie en nabestaanden nog altijd in het duister.

De 31-jarige Ralf Meinema wordt in 2017 dood gevonden in de kofferbak van zijn Mercedes in Zuidoost-Drenthe. Twee jaar later zoeken zijn nabestaanden nog steeds naar antwoorden, net als de Dagblad van het Noorden-journalisten Renate Winkel en Bas van Sluis, die de zaak maar niet los kunnen laten.

De twee verslaggevers besluiten hun onderzoek te laten horen in deze vierdelige podcast. De zaak is interessant: we horen de aangrijpende getuigenissen van de rouwende ouders. De vriendengroep die nog altijd samenkomt in een stacaravan die is omgebouwd tot café (als Randstedeling biedt De Kofferbakmoord een interessante blik op het noordelijke leven), om het daar over Ralf te hebben. Vrienden en familie hebben het allemaal over een joviale, vriendelijke jongen, maar het slachtoffer bleek zich bezig te houden met schemerige zaakjes. De spanning groeit en groeit, maar na vier fraai geproduceerde afleveringen kent De kofferbakmoord een nogal anticlimactisch einde.

Dat is de makers uiteraard moeilijk kwalijk te nemen - da’s het risico van het onderzoeken van een cold case. Maar het zorgt er wel voor dat de podcast uiteindelijk beter werkt als portret van de gevolgen van een gewelddadig sterfgeval voor een groep mensen, en minder als een spannend misdaadverhaal.

https://open.spotify.com/episode/5OmNJTuUO67wtX1SItWzYZ

Lees ook