Bloody Sunday in Roermond

Podcast van de week: Bloody Sunday in Roermond

ยท Door

Facebook Twitter WhatsApp

Het uitstekende onderzoek naar de toedracht van de bloedige vergismoorden van de IRA in Limburg.

Foto credit: Jeroen Kuit / De Limburger

In mei 1990 wordt Roermond opgeschrikt door de moord op twee Australische toeristen, die in koelen bloede met automatische geweren op straat worden neergeschoten. Een vergissing, zo blijkt achteraf. De dubbele moord bleek een IRA-aanslag, met Britse militairen als echt doelwit.

In Bloody Sunday in Roermond gaat Frans Pollux, eerder al verantwoordelijk voor de fantastische podcast De laatste dans, op zoek naar antwoorden met betrekking tot de nog altijd onopgeloste moord. Want de zaak, die ook verwerkt is in tv-serie The Spectacular, blijkt een mijnenveld van schurende belangen en politieke schuifspelletjes.

Na de opening, een ijzingwekkend ooggetuigenverslag van de aanslag, start Pollux met een zeer onderhoudende zoektocht. Die leidt hem naar de geschiedenis van het Noord-Ierse conflict, via een mislukte aanslag op Margaret Thatcher naar de noodlottige zondagavond in Roermond. Pollux verbaast zichzelf regelmatig over het feit dat de aanslag niet in het collectieve geheugen gegrift staat, en na het luisteren van Bloody Sunday in Roermond kunnen we die verbazing alleen maar delen.

https://open.spotify.com/episode/5WmpcWSaIm2y5qAKsRZyjV?si=eec07ab962b941bb

Lees ook