On My Block

On My Block S03E01: imponeert minder

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Jeugddrama verandert geleidelijk in minder beklijvende genretelevisie.

Lil’ Ricky was een van de oprichters van de Santosbende, en een van de overvallers die betrokken zou zijn geweest bij de zogeheten ‘Rollerworld’- beroving, jaren geleden. Hij zou daarbij om het leven zijn gekomen. Vorig seizoen wist Jamal (Brett Gray) dit geld – tot voor kort een urban legend – dat ergens begraven zou liggen op te speuren. Waarmee hij en zijn kompanen Cesar (Diego Tinoco), Ruby (Jason Genao) en Monse (Sierra Capri) in een klap rijk zouden zijn geworden, ware het niet dat de tieners door de baas van Spooky (de broer van Cesar, gespeeld door Julio Macias) werden gekidnapt.

https://www.youtube.com/watch?v=C0OC4ZLxs9s&feature=emb_logo

Het derde seizoen begint met de boodschap dat het viertal Lil’ Ricky moet opsporen. Er is nog wat ‘unfinished business’, zoals dat heet – en wie niet meewerkt heeft een probleem. En Monse heeft zich intussen bewezen als de leider van haar gang. Tegelijkertijd openbaren zich een aantal nieuwe dilemma’s: vormen Cesar en Monse wéér een stelletje? Hoe gaat Ruby de financiële problemen van zijn ouders oplossen? En durft Jamal wel, met Spooky aan zijn zijde, het graf van Lil’ Ricky open te breken? – zodat ze kunnen verifiëren of de beste man überhaupt daar wel is begraven. Het laatstgenoemde leidt tot een geestige scène, waarin uitgerekend Spooky bang blijkt voor spoken.

Dus mag Jamal het smerige klusje klaren, nadat Spooky heeft beloofd dat hij de nerd door zijn oren dood zal schieten en niet door zijn ogen, mocht er zich in de kist een zombie bevinden (want: op die manier kunnen zijn ogen gered worden, als wetenschappers zijn brein weten te herstellen). Het zijn vooral dit soort kolderieke verhaalwendingen die vooralsnog domineren in het derde seizoen, samen met de bovengenoemde kalverliefdes. Waardoor On My Block – en het is nog onduidelijk of dit positief is of niet – afdrijft van waar het ooit mee begon: jongeren in een achterstandswijk in Los Angeles.

Het lijkt erop dat de makers de dagelijkse beslommeringen, nog meer in tegenstelling tot vorig seizoen, uit het oog beginnen te verliezen. Hierdoor wordt On My Block meer genretelevisie en minder rechttoe rechtaan jeugddrama. Terwijl dat laatste zeker in het eerste seizoen het sterke punt was.

On My Block S03, vanaf 11 maart 2020 op Netflix

Lees ook