Fifty Shades Freed

Nieuwe films op Netflix: Fifty Shades Freed, Mira en Baby Driver

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

We zetten een aantal films die recent op Netflix verschenen op een rij. Deze week: het slot van Fifty Shades, het debuut van Willeke van Ammelrooy en een actievolle musical.

Mira (1971)
Acteurs: Willeke van Ammelrooy, Jan Decleir, Carlos van Lanckere
Regie: Fons Rademakers

Mira markeerde in 1971 het debuut van Willeke van Ammelrooy, die decennia later onder meer zou schitteren in het Oscarwinnende Antonia, en luidde een door veel naakt gekenmerkte periode in de Nederlandse filmgeschiedenis in. Het drama van Fons Rademakers (De Aanslag) draait om de tweestrijd in een dorp aan de Schelde, waar de sensuele Mira (Van Ammelrooy) mannen het hoofd op hol brengt. Mira was een Belgische co-productie en er verschenen vandaag nog meer Vlaamse drama's op Netflix: Het Sacrament (over een familiereünie) en Het gezin van Paemel (over een boer die leeft in de 19e eeuw), beiden geschreven door Mira-scenarist Hugo Claus. Daarnaast verscheen nog de romkom De Zevende Hemel met Urbanus en Renée Soutendijk.

Fifty Shades Freed (2018)
Acteurs: Daktota Johnson, Jamie Dornan, Eric Johnson
Regie: James Foley

Het was een heuglijke week voor de fans van de Fifty Shades-films, want het derde en laatste deel verscheen op Netflix, waar ook de eerste film nog altijd te bekijken is. Anastasia (Dakota Johnson) en Christian (Jamie Dornan, die acteert alsof ie wel zo'n beetje klaar is met de Fifty Shades-reeks) zijn inmiddels getrouwd, maar de machtspelletjes gaan uiteraard gewoon door. De film is vooral geschikt voor mensen die naar een seksfilm willen kijken zonder naar een seksfilm te hoeven kijken, want verder blijven toch vooral de vreemde scènes (Christian zingt McCartney, Ana als een soort Vin Diesel in een autoachtervolging) en de dubieuze moraal bij. Voor wat vermakelijker gestalkt kun je vanaf vrijdag weer kijken naar de inmiddels ook getrouwde Joe in You.

Baby Driver (2017)
Acteurs: Ansel Elgort, Lily James, Jon Hamm
Regie: Edgar Wright

Regisseur Edgar Wright (Hot Fuzz) zat een tijdje in een dip: jarenlang werkte hij aan zijn droomproject Ant-Man, om op het laatste moment alsnog door Marvel van het project gehaald te worden. Deze voor hem zwarte periode maakte uiteindelijk wel de weg vrij voor een film zoals je die nog nooit eerder zag: een ouderwetse Hollywood-musical, maar dan vermomd als een vlotte actiethriller. Baby (Ansel Elgort) bestuurt al vluchtauto's sinds hij over het stuur kan kijken, maar moet wel altijd via oordopjes naar muziek luisteren, om een constante suizing in zijn oren te onderdrukken. De achtervolgings-opera heeft bijrollen voor bekende televisiegezichten als Lily James (Downton Abbey), Jon Bernthal (The Punisher) en Jon Hamm (Mad Men). Mensen die uitkijken naar nieuw werk van Wright: op 4 november verschijnt zijn film Last Night in Soho (met Anya Taylor-Joy uit The Queen's Gambit) in de bioscoop.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Lees ook