Mortal Kombat

Mortal Kombat: gekunsteld en knullig

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Vechtfilm oogt soms onbedoeld als een parodie op de videogame waar het verhaal op is gebaseerd.

Opnieuw probeert een filmmaker een filmfranchise te maken van een videogamefranchise. Filmmaker Simon McQuoid laat in Mortal Kombat een voorproefje zien van wat een filmreeks zou kunnen worden. Dat voel je in vrijwel elk shot; dat de videogameverfilming geen volwaardige film is, maar een opmaat naar meer. Het verhaal draait om kooivechter Cole Young (Lewis Tan) wiens carrière in het slop is geraakt. Op een dag wordt hij tot zijn verbazing uitverkoren om met een groep vechters afkomstig uit de ‘Earthrealm’ de strijd aan te gaan met de kwaadaardige lieden van de ‘Outworld’.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Het waarom blijft min of meer onduidelijk, maar het gaat hier om machtswellustige types die elkaars werelden willen binnendringen en annexeren, zoveel is duidelijk. De film begint in het Japan van 1617, met een uitgesponnen openingsscène waarin de voorouder van Young (Hiroyuko Sanada speelt de krijger die later zal herrijzen als Scorpion) met lede ogen aanziet hoe Bi-Han (Joe Taslim speelt de man die later Sub-Zero wordt) zijn familie afslacht. Young, die opgroeit in het armoedige zuidelijke deel van Chicago, blijkt dus een nazaat van een samoerai. Al snel ontdekt hij zijn speciale superkracht.

Mortal Kombat is eigenlijk gewoon een superheldenreeks. Een voor een ontdekken de goedzakken – Jax, Sonya Blade, Liu Kang – de uitzonderlijke talenten waarmee ze bijna onverwoestbaar ogen. Ondertussen worden er grapjes uitgewisseld over vuurballen en de verhoudingen tussen mannen en vrouwen. Terwijl plechtstatige speeches menig scène domineren: Mortal Kombat neemt zichzelf heel serieus, zo serieus dat de film soms bijna oogt als een parodie op de videogame. Met een Raiden – de grote leider van de good guys – wier fluorescente ogen zo fel schijnen dat het gekunsteld lijkt – en een voorbeeld van matige computereffecten.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Boven alles valt voortdurend op wat de inzet is van deze film: meer films maken. De populariteit van het cultfenomeen dat in de jaren 90 de videogamewereld domineerde nog eens uitmelken. Het valt echter te bezien of er na deze film nog een tweede deel zal verschijnen. Hoewel Mortal Kombat in de bioscoop – een omzet van 83 miljoen dollar – en in Amerika bij streamingplatform HBO Max wél een succes was/is.

Mortal Kombat, vanaf 9 oktober 2021 bij Amazon Prime Video

Lees ook