MH370: The Plane That Disappeared

MH370: The Plane That Disappeared S01: geen nieuwe verklaringen; wel kijkwaardig

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Documentairemaker Louise Malkinson duikt in drie afleveringen in de mysterieuze vermissing van de Boeing in 2014.

Foto credits: Netflix

Het mysterie rondom vlucht MH370 blijft in nevelen gehuld. Documentairemaker Louise Malkinson heeft in MH370: The Plane That Disappeared namelijk geen nieuwe verklaringen voor de verdwijning van de Boeiing 777 op 8 maart 2014. Op de vlucht van Kuala Lumpur naar Peking zaten destijds 239 mensen. Familieleden van hen komen in de driedelige documentairereeks wel in beeld. Misschien vanwege de door Malkinson beoogde emotionele impact, maar ook om aantoonbaar te maken hoezeer de ramp is door blijven sudderen. Nabestaanden – je mag niet iedereen nabestaanden noemen; sommige mensen geloven dat het vliegtuig wel is geland – zijn nog altijd in het ongewisse.

https://www.youtube.com/watch?v=Fo-E3WcZAdk&t=26s

Dat betekent niet dat MH370: The Plane That Disappeared geen noemenswaardige serie is: zo krijgt Malkinson een trits aan experts voor de camera die allemaal hun theorieën met de kijker delen. Was het een terroristische aanslag? Een ongelukkige samenkomst van omstandigheden? Was de piloot misschien labiel? Zo zet een luchtvaartjournalist uiteen dat hij denkt dat de gezagvoerder op merkwaardige wijze massamoord wilde plegen door de passagiers en de bemanning te laten stikken, de kerosine zes uur lang op te laten raken, om vervolgens in zee te crashen. Klinkt misschien opzienbarend, maar andere steekhoudendere verklaringen worden al snel ontkracht.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Ook stipt Malkinson de dubieuze houding van de Maleisische regering aan tijdens de nasleep van de verdwijning. Hoewel zoiets, zo’n massaal vliegtuig dat van de radar verdwijnt, ook nog nooit eerder had plaatsgehad. Dat is misschien wel het belangrijkste aspect van MH370: The Plane That Disappeared: Malkinson maakt de machteloosheid invoelbaar die bij familieleden en vrienden van passagiers die op de vlucht zaten springlevend is.

MH370: The Plane That Disappeared S01, vanaf 8 maart 2023 op Netflix

Lees ook