Imagine Film Festival: Tigers Are Not Afraid

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Vanavond in het Eye Filmmuseum in Amsterdam een ongelofelijk mooi, magisch-realistisch horrorsprookje over een groepje kinderen dat in oorlog is met een drugsbende.

Het wereldvermaarde Imagine Film Festival is weer gaande in Amsterdam. Elf dagen lang de beste en mafste arthouse films in de genres fantasy en horror. De komende dagen geven we een aantal tips uit de uitgebreide programmering.

Tigers Are Not Afraid is gemaakt door de jonge Mexicaanse regisseuse Issa López. Het is een zeer fantasievolle, maar snoeiharde film over een groep jonge weeskinderen dat geheel op zichzelf is aangewezen in een door drugsgeweld bijna uitgestorven woonwijk in een Mexicaanse stad. De kinderen zwerven over straat omdat hun ouders zijn vermoord door de drugsbendes. Die situatie is geen fantasie; zulke buurten en zulke kinderen bestaan in overvloed in Mexico, meldt de film aan het begin. Het weesmeisje Estrella gaat nog wel naar school, maar woont moederziel alleen in haar ouderlijk huis. Ze heeft vaak honger en sluit zich daarom aan bij een groepje iets jongere schoffies, dat aanvankelijk niets van haar moet hebben omdat ze een meisje is.

Als de jongens worden beschoten door een bendeleider mag Estrella blijven, op voorwaarde dat ze die bendeleider doodschiet met een pistool dat de jongens van hem hebben gestolen. Tegen de tijd dat ze met het pistool het huis van de bendeleider inloopt, weet de kijker al dat Estrella een zeer rijke fantasie heeft. Of is het toch de werkelijkheid die we zien? Ze wordt achtervolgd door een over de straten en muren stromend bloedspoor, door een klein zwart draakje en door bewegende graffiti van een grote tijger die over de muren van de stad springt. Estrella is al snel doodsbang voor haar eigen fantasie, want de wensen die ze uitspreekt in moeilijke situaties, lijken steeds uit te komen. Op zich gunstig, maar ze creëert er monsters mee die haar volgen. De dood van de bendeleider levert haar in de buurt bovendien zo'n grote reputatie op, dat steeds meer bendeleden jacht maken op het groepje kinderen.

Tigers Are Not afraid is zowel een ontroerende portret van een groepje kinderen in het nauw als een beklemmende bovennatuurlijke thriller. De film is ook zo bruut dat je broek ervan afzakt. Met de hoeveelheid bloed valt het nog mee, maar er wordt de hele tijd gericht op kleine kinderen geschoten, wat hartverscheurende taferelen oplevert. Erg moedig van de regisseuse om op deze harde manier de werkelijkheid van het drugsgeweld in beeld te brengen, dat gelukkig wordt verzacht door de levendige fantasie en het onverwoestbare optimisme van de kinderen. 

Landgenoot Guillermo del Toro (The Shape Of Water) maakte in Mexico twee films waar Tigers Are Not Afraid vaak aan doet denken: Pan's Labyrinth en The Devil's Backbone. Alleen het brute realisme van de geweldsspiraal waarin het moderne Mexico is weggezonken, maakt deze film nog indringender. Tigers Are Not Afraid werd erg goed ontvangen: Guillermo del Toro is zo'n grote fan dat hij de volgende film van Issa López wil produceren, horrorschrijver Stephen King bejubelde de film en Rotten Tomatoes geeft hem een 100% fresh score.

Tigers Are Not Afraid is maandagavond 16 april om 19:30 uur te zien in Eye in Amsterdam, tickets alhier te koop.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Lees ook