Happy! S01E01: Curieuze, kluchtige verzinsels

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

In Happy! kleurt New York aan de vooravond van de feestdagen vreugdevol (bloed)rood.

Voor wie aan hematofobie – bloedvrees – lijdt is Happy! vermoedelijk een onvervalste nachtmerrie: liters bloed stromen er door de sneeuw in de straten van New York tijdens een oorlog in de onderwereld. De metropolis ziet er – zoals het in stripboekverfilmingen betaamt – buitengewoon smoezelig uit, met al haar pikdonkere stegen, gevuld met drugsdealers en prostituees. Een beetje zoals Kevin McCallister de stad zich voorstelt in Home Alone 2, wanneer hij benauwd langs Central Park struint.

De openingsscène spreekt boekdelen: hoofdrolspeler Nick Sax (Chris Meloni), een ex-agent die zich heeft laten omscholen tot huurmoordenaar voor de maffia, beeldt zich zijn toekomstige zelfmoord in, nadat hij bloed overgeeft in een urinoir gevuld met ijsklonten (het gore openingsshot van de aflevering). In het beduimelde toilet van een bruinkroeg fantaseert hij hoe hij met twee pistolen tegelijkertijd twee kogels door zijn hoofd schiet. De ruimte verandert subiet in een kleurrijke dansvloer, waar Sax zonder de bovenkant van zijn hersenpan danst op een discobeat.

Deze curieuze, kluchtige verzinsels komen uit de gelijknamige graphic novel van Grant Morisson, die samen met Darick Robertson het scenario van Happy! heeft geschreven, met nóg waanzinnigere bedenksels: zoals het titelpersonage, een paarse eenhoorn. De fantasierijke kindervriend is op zoek naar Sax, die op zijn beurt bezig is met een groteske routineklus. Wie zien het gezichtspunt van het beestje – dat kan vliegen – terwijl hij doolt over Manhattan. Sax kan hem helpen bij zijn zoektocht naar Hailey: Happy is de denkbeeldige steun en toeverlaat van het meisje dat is ontvoerd door een aan crack verslaafde kerstman.

De ontzaglijk vrolijke paarse verschijning, vertolkt door komiek Patton Oswalt, vormt samen met de levensmoeë zondaar Sax enkele scènes later een schitterend duo: Oswalt en Meloni (bekend van Law & Order: Special Victims Unit) zijn goed op elkaar ingespeeld, dat staat buiten kijf. Hun personages worden in het verhaal vervolgens achternagezeten door een hele club onverlaten, onder wie maffiabaas Francisco Scaramucci (Ritchie Coster in een heerlijk warme kersttrui).

De meest memorabele rol tot nu toe – naast de twee hoofdrolspelers – wordt trouwens gespeeld door Patrick Fischler (bekend van zijn samenwerkingen met David Lynch). Hij kruipt in de huid van beul Smoothie. Alleen die naam al: een drankje dat ontstaat door het fijnmalen van verschillende ingrediënten. We zien hem in de eerste aflevering nog niet zonder klodders rood mensenvocht op zijn kleding, en dat is veelzeggend. Want, zoals gezegd: in Happy! kleurt New York aan de vooravond van de feestdagen vreugdevol (bloed)rood.

https://www.youtube.com/watch?v=K60kfc-k-8g

Happy S01, vanaf 6 december bij Syfy (VS)

Lees ook