Grey's Anatomy S16

Grey’s Anatomy S16E01-09: de menselijke verhalen blijven boeien

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

De succesvolle ziekenhuisserie markeert in het zestiende seizoen de 350e aflevering waarin Ellen Pompeo de hoofdrol speelt als dr. Meredith Grey.

Foto credits: ABC

Er zijn weinig series al zo lang op de buis als Grey’s Anatomy, laat staan met dezelfde (vrouwelijke) protagonist waar het ooit mee begon. Er is natuurlijk Law & Order: SVU, waarin Mariska Hargitay de hoofdrol speelt als Olivia Benson en onverminderd succesvol is, maar daar houdt het wellicht mee op.

https://www.youtube.com/watch?v=_uzH4dDfL5c&feature=emb_logo

Wat deze series maakt dat je blijft kijken, is de band die kijkers hebben opgebouwd met de personages, en de verhalen die inspelen op actualiteiten en ongebruikelijke zaken – verpakt in menselijke verhaallijnen die toch altijd weten te relateren met de kijker en de personages.

Niet alle afleveringen zijn altijd even goed, maar er zijn afleveringen die pareltjes zijn, zo ook in de eerste helft van seizoen zestien van Grey’s Anatomy.

In het vorige seizoen werd Meredith ontslagen en omdat dr. Richard Webber (James Pickens Jr.) en dr. Alex Karev (Justin Chambers) haar hadden geholpen zijn zij ook ontslagen uit Grey Sloan Memorial. Dit zorgt voor de nodige spanningen in Grey Sloan. Meredith heeft een taakstraf gekregen en gaat elke dag in haar veiligheidsjasje de straat op om vuilnis te prikken.

Karev is de directeur van het Pac-Gen North-ziekenhuis, een ziekenhuis waar niemand wil werken (of behandeld wil worden), maar waar hij een succesvol instituut van wil maken. De eerste stap is dat hij het daar nu voor het zeggen heeft, maar ook door Webber aan te nemen moet hij zijn doel gaan bereiken.

Meredith wordt al snel door haar mede-taakstraffers gevraagd om ‘even te kijken’ naar lichamelijke klachten. Hierdoor wordt ze nóg gepassioneerder over het onrecht van het gezondheidsstelsel in de Verenigde Staten en besluit ze een artikel te schrijven over de zorgsector, en dan met name over het elitaire karakter en winstoogmerk. Verder zijn er onverwachtse zwangerschappen, gastrollen voor de Charmed-actrices Holly Marie Combs en Alyssa Milano en natuurlijk bijzondere medische gevallen.

Terug naar de beste afleveringen van de eerste helft van dit seizoen. In aflevering vijf  – toepasselijk getiteld ‘Breathe Again’ – zien we hoe hard dr. Jo Karev (Camilla Luddington) werkt aan haar herstel in een psychiatrische kliniek waar zij zich vrijwillig liet opnemen met PTSD-klachten. In de aflevering zijn we getuige van haar psychologisch herstel en hoe het hebben van een psychische aandoening grote gevolgen kan hebben voor je geestelijke toestand. Ze ondergaat EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), en nog nooit eerder werd deze vorm van therapie in een fictieverhaal geschreven. Wat de aflevering zo goed maakt is dat het op een respectvolle en inzichtelijke manier laat zien hoe deze vorm van therapie werkt, maar ook hoeveel inspanning en werk het vraagt van iemand om weer oké te kunnen zijn. En dat het ook na de therapie nog steeds hard werken is.

De op een na beste aflevering is (bijna vanzelfsprekend) de 350e aflevering. In deze achtste aflevering komt Meredith voor het medische bestuur te staan, die moeten beslissen of zij haar doktersvergunning mag blijven houden. De aflevering is eigenlijk een ode aan het personage en we zien daarom een hoop cameo’s van haar vroegere patiënten. Er zit zelfs iemand in het bestuur uit haar verleden, waar zij op zijn zachtst gezegd niet blij mee is.

Grey’s Anatomy S16, vanaf 7 januari wekelijks op Net5.

Lees ook