Friendsgiving

Friendsgiving: wijn, kalkoen en flauwigheden

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Vehikel voor Kat Dennings en Malin Akerman is cliché en onuitstaanbaar.

In sommige films zie je van meet af aan dat het castingproces niet helemaal vlekkeloos is verlopen. In Friendsgiving wil filmmaker Nicol Paone (vooral bekend als actrice in bijrollen in televisieseries) de kijker doen geloven dat hartsvriendinnen Molly (Malin Akerman) en Abby (Kat Dennings) met elkaar opgroeiden, ondanks het feit dat de actrices acht jaar schelen – en dat is gewoonweg te zien.

https://www.youtube.com/watch?v=yu46E-8wCNA

De vrouwen wonen in Hollywood waar Molly net is doorgebroken als actrice. Ze kampen beiden met liefdesverdriet. Molly is voornemens te scheiden en date in de tussentijd met een minkukel voor wie ze zich verkleedt als dominatrix; Abby vergrijpt zich vooral aan zoetigheden terwijl ze smacht naar haar ex-vriendin. Voor de twee hoofdpersonen lijkt Thanksgiving dan ook als een welkome verlossing van de sleur van het leven. Hoewel al snel blijkt dat Molly, al dan niet onbedoeld, een keur aan gasten heeft uitgenodigd, terwijl Abby rekende op 24 uur wijn drinken en kalkoen verorberen.

Deze kink in de kabel wordt snel verholpen, waarop het feest begint en Molly’s familie, vrienden en (verre) kennissen een voor een binnenstromen alsof Friendsgiving een sitcom betreft. De personages zijn onuitstaanbaar, hoewel een vrouw die net is geopereerd aan haar kaak de kroon spant: ze kan niet meer praten. Het is een cliché dat in negatieve zin niet zou misstaan in een film van Adam Sandler – omdat Sandler de kijker graag irriteert, en dat lijkt geenszins Paone’s doel.

Molly’s moeder (gespeeld door Jane Seymour) geeft ook acte de présence: haar eerste zin is: ‘Heeft iemand zijn tieten eruit hangen?’ Abby’s moeder, een typisch Italiaans-Amerikaanse uit de Amerikaanse oostkust, vraagt haar dochter eerder in de film of een ‘Avenger een berg van cocaïne in de vorm van een kalkoen’ bij hun zal bezorgen – om nog maar eens wat platitudes over Hollywood uit de kast te trekken.

Misschien werkt Friendsgiving uitsluitend als je, net als Molly en Abby, een kalkoen (of een vega kalkoen) in de oven flikkert, een paar flessen wijn opent, en intussen door alle scènes heen kakelt. Maar dat heeft ondergetekende nog niet geprobeerd.

Friendsgiving, vanaf 25 november 2020 op Amazon

Lees ook