Dukes

Follow the leader: The Dukes of Hazzard

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Wie zijn toch die artiesten die de opening van onze favoriete tv-series verzorgen? In deze reeks artikelen kijken we naar de bands, zangers en zangeressen die de leaders zongen. Deel 53: Waylon Jennings, bekend van The Dukes of Hazzard.

Een kleine honderdvijftig afleveringen lang raasden de neven Bo en Luke Duke in hun knalrode auto, de General Lee, door de fictieve Amerikaanse provincie Hazzard. Daarbij probeerden ze uit de klauwen te blijven van de corrupte burgemeester Boss Hogg en sheriff Rosco P. Coltrane. De reeks is van 1979 tot 1985 op televisie en geldt als een klassieke Amerikaanse guilty pleasure-serie.

 

https://www.youtube.com/watch?v=oU6mPYFtF8E

 

De avonturen van Bo en Luke worden steevast aan elkaar gepraat door The Balladeer, een verteller die op de hoogte lijkt van alles wat er in Hazzard gebeurt. Deze anonieme verteller wordt gespeeld door de countryster Waylon Jennings. Maar die Balladeer is niet specifiek voor The Dukes of Hazzard verzonnen – het personage komt oorspronkelijk uit de speelfilm Moonrunners, waarin hij ook de gebeurtenissen aan elkaar praat. Hoewel de serie rond The Dukes slechts losjes gebaseerd is op de film, wordt The Balladeer rechtstreeks overgenomen.

 

En in The Dukes of Hazzard vertelt The Balladeer niet alleen, hij zingt ook. De makers van de serie vragen Jennings of hij een intronummer voor de serie wil schrijven. Dat wordt het nummer ‘Good ol’ boys’. De in 1937 geboren Amerikaan is namelijk van huis uit een muzikant, geen acteur. In het echt is Jennings overigens ook een rebels figuur, net als de neefjes Duke die hij bezingt in de tv-serie. Zo worstelt hij zich in 1972 met veel bombarie los van RCA, het platenlabel waar hij getekend heeft. De muzikant kan zich niet vinden in het brave keurslijf waarin hij zit bij RCA, en verplaatst zich richting de ‘outlaw country’, die meer raakvlakken met de rock & roll heeft.

 

https://www.youtube.com/watch?v=aFkcAH-m9W0

 

Overigens heeft Jennings in 1959 een andere ervaring met rock & roll. Hij raakt bevriend met Buddy Holly, die hem meevraagt op tournee als bassist. Tijdens die tour zou Jennings eigenlijk met onder anderen Holly en Richie Valens aan boord van een vliegtuig, maar hij staat zijn plaats af aan de grieperige J.P. Richardson. Het vliegtuig stort neer, en alle aanwezige rock & roll-artiesten komen om het leven. Jennings ontsnapt aan de dood.

 

In de tijd rond The Dukes of Hazzard kiest Jennings (naar wie de Nederlandse Waylon overigens vernoemd is) voor een andere samenwerking: die met Willie Nelson. Dankzij die samenwerking en het succes van de tv-serie groeit de zanger uit tot een enorme naam in het genre. En die bekendheid leidt tot een samenwerking met de countrysterren Johnny Cash en Kris Kristofferson. Het viertal maakt drie albums onder de naam The Highwaymen. Jennings blijft tot zijn dood in 2002 (hij sterft net als Cash aan diabetes) actief als een van de grootste namen in de Amerikaanse country.

Lees ook