Flavors of Youth: teerhartige coming-of-age anime

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Flavors of Youth stimuleert de eetlust, maar is een weinig memorabele hymne op ongerepte begeertes.

Een eitje, verse champignons, een geurige bouillon, en perfect gegaarde noedels. Een jonge ziel start, vergezeld door zijn oma, elke ochtend in een familiecafé de dag met een kom dampende perfectie. Het bereidingsproces wordt gevat in close-ups waarin zonder twijfel wordt bevestigd dat liefde door de maag gaat. Als het geadoreerde en hevig aanbeden etablissement, dat wordt gerund door een gelukkig echtpaar, ineens verdwijnt, dan zijn de rapen gaar. Oma gaat dood en de jonge ziel moet noodgedwongen, zoals het leven betaamt, volwassen worden. Met weemoed kijkt hij terug naar de tijd dat zijn bestaan nog onschuldig was; noedels voorhanden en zijn oma springlevend.

https://www.youtube.com/watch?v=CKdOr976h3Y

Het in China gesitueerde Flavors of Youth is een drieluik waarin telkens de aankomende volwassenheid wordt gevierd, evenals de Chinese en Japanse culinaire affectie. Die twee zaken zijn in deze anime, en in de Aziatische leefwereld, natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Eten is liefde, liefde is eten, en gecombineerd vormen liefde en eten een subliem verbond. In het eerste verhaal, getiteld ‘De smaak van de rijstnoedels van vroeger’, zien we nostalgisch China. In het tweede verhaal, ‘De Kleine Modeshow’, mijmert een model over haar toekomst, wanneer haar schoonheid enigszins lijkt weggeëbd. In het derde verhaal, ‘Liefde in Shanghai’, proclameren twee teerbeminden de liefde aan elkaar via ingesproken cassettebandjes.

De romantische ingrediënten zijn in deze drie korte en teerhartige films gelardeerd met zoetgevooisde pianomuziek en jeugdige onbevangenheid. Het filmisch gerecht dat ten langen leste wordt opgediend is licht verteerbaar, en zal men snel uit het oog en uit het hart verliezen, net als de kalverliefdes die in de drie verhalen worden bezongen. Flavors of Youth stimuleert de eetlust, maar is een weinig memorabele hymne op ongerepte begeertes.

Flavors of Youth, vanaf 4 augustus 2018 op Netflix

Lees ook