Catch Me If You Can

Filmtips: Hudson Hawk, Catch Me If You Can en Gladiator

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Deze week: de hoogmoed van Bruce Willis, de vlucht van Leonardo DiCaprio en de wraak van Russell Crowe.

Hudson Hawk (1991)
Acteurs: Bruce Willis, Danny Aiello, Andie MacDowell
Regie: Michael Lehmann

Door het succes van Moonlighting en Die Hard had Bruce Willis aan het einde van de jaren tachtig zelfvertrouwen in overvloed. En dat had twee hele bizarre gevolgen: een korte carrière als zanger en Hudson Hawk. De film volgt een meesterdief (Willis) die na zijn vrijlating uit de gevangenis plots van alle kanten wordt gechanteerd en daarna in een onnavolgbare spionageplot verzeild raakt. Willis maakte met Hudson Hawk zijn debuut als scenarist en het is nog altijd zijn enige credit: het script zit zo bomvol met krankzinnige ideeën (inclusief een muzikaal nummer) en wendingen dat niemand er iets echt rechtlijnigs van kon maken, ook Heathers-regisseur Michael Lehmann niet. Je moet alle chaos eigenlijk gewoon zelf aanschouwen om het te kunnen geloven.

Catch Me If You Can (2002)
Acteurs: Leonardo DiCaprio, Tom Hanks, Christopher Walken
Regie: Steven Spielberg

Heerlijk gladde vertelling van het ongelofelijke levensverhaal van Frank Abagnale Jr. (Leonardo DiCaprio in zijn eerste en enige samenwerking met Steven Spielberg), een goedhartige oplichter en vervalser die zich succesvol voordoet als piloot, advocaat en dokter. Tom Hanks (in zijn destijds tweede film met Spielberg) speelt de FBI-agent die hem op de hielen zit, nadat de eerder gecaste James Gandolfini de rol moest laten schieten in verband met verplichtingen aan The Sopranos. Volgens de echte Frank Abagnale was de film uiteindelijk voor 80% accuraat, waarbij de meest ingrijpende veranderingen - zoals de scène waarin Frank herenigt met zijn vader, gespeeld door een voor een Oscar genomineerde Christopher Walken - door hem waren goedgekeurd.

Gladiator (2000)
Acteurs: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen
Regie: Ridley Scott

Semi-waargebeurd historisch epos dat uiteraard herinneringen oproept aan oude met 'zwaarden en sandalen' gevulde films als Spartacus (ook als serie op Netflix) en Ben Hur. In het oude Rome wordt legergeneraal Maximus (Russell Crowe) verraden en uiteindelijk verkocht als slaaf, waarna hij zich als gladiator terug weet te knokken en zelfs in het grote colosseum belandt, tot groot ongenoegen van de nieuwe keizer Commodus (Joaquin Phoenix). Crowe noemde het succes van Gladiator een klein wonder: toen de opnamen begonnen was er amper een script en bijrolspeler Oliver Reed (die niet met Crowe overweg kon) overleed halverwege aan een hartaanval. Toch won de film vijf Oscars, waaronder die voor beste film en een voor Crowe.

Lees ook